''Göç, ancak güvenli bölge ile durdurulabilir''

Dışişleri Bakan Yardımcısı ve AB Başkanı Faruk Kaymakçı, İdlip’ten 300 bin kişinin Türkiye sınırına doğru geldiğini belirterek, bu göçü ancak Suriye’de oluşturulacak güvenli bölgenin engelleyebileceğini söyledi. AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Christian Berger güvenli bölge konusunda sessiz kalırken, “İdlip bir krize dönüşürse bu noktada insani yardım noktasında yardımımız gelecektir” dedi.

Haberler 19.09.2019 - 11:49 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Konrad Adenauer Stiftung tarafndan Türkiye ve Avrupa Birliinin göç konusuna bak açsn içeren (The Migration Challenge For Turkey And The European Union) toplant düzenlendi.

Dileri Bakan Yardmcs ve AB Bakan Büyükelçi Faruk Kaymakç, AB Türkiye Delegasyonu Bakan Büyükelçi Christian Bergerin de katld toplantda Yunanistan, Almanya ve Türkiyeden de temsilciler yer ald. Toplantnn gündemi Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoann Suriyeli mülteciler için Fratn dousunda oluturulmasn istedii güvenli bölge oldu.

MÜLTEC KRZN AB LE YÖNETMEK ZORUNDAYIZ

Toplantnn açl konumasn yapan Dileri Bakan Yardmcs Kaymakç, Türkiyede yaayan Suriyeli saysnn 3.7 milyona ulatna, buna ilaveten baka uyruktan da 400 bin göçmenin ülkedeki varlna dikkat çekti. Türkiyenin snmaclar için yaklak 40 milyar dolar harcama yaptn ifade eden Kaymakç, Avrupa Birliinin bu konudaki mali ibirliinin yetersiz olduunu, daha fazlasna ihtiyaç duyulduunu söyledi. Kaymakç, Avrupa Birlii ülkeleriyle mülteci krizini birlikte yönetmek zorunda olduklarn kaydetti.

DLPTEN GELEN 300 BN SVL TEHDD

dlib krizi ile birlikte Suriyenin kuzeyinden yaklak 300 bin sivilin Türkiye snrna doru yöneldiini belirten Kaymakç, Türkiyenin yeni bir göç dalgasn kaldramayacak olduunun altn çizerek Suriyede oluturulacak güvenli bölgeyi iaret etti. AB ile 2016 ylnda yaplan 18 Mart Antlamasnn 9. maddesini hatrlatan ve güvenli bölgenin bir ihtiyaç deil zorunluluk olduuna vurgu yapan Kaymakç, AB ve Türkiye mülteciler için geçim kayna oluturmaya uygun bir çevre oluturmakla yükümlüdür diyor madde. Biz de Fratn dousunda Suriye topraklarnda güvenli bir bölge oluturulmasn istiyoruz. Söz konusu bölgede tarm ve üretim alanlar yaplmas için fizibilite etüdü yaptk. Suriyeyi bir arada tutmamz lazm. Güvenli bölge Suriyenin bir topra olacaktr dedi.

GÖç DALGASI GÜVENL BÖLGE LE ENGELLENEBLR

dlibden gelen göç dalgasnn Suriyede oluturulacak güvenli bölge ile engellenebileceini dile getiren Kaymakç, Gelenleri de güvenli bölgeye alabiliriz. Böylelikle yeni gelecek olan göçle karlamayz. Eer yeni göç dalgasn durdurmazsak Türkiye bu yükü kaldramaz. Bu fikre de tüm dostlarmzdan destek bekliyoruz. Bizim snrlarmzn terörden arndrldna emin olmamz gerekiyor. Snrlarmz güvenli bölge haline getireceiz. Hiçbir Suriyeli vatanda geri dönmeye zorlanmad ve zorlanmayacak. Biz ülkemizden Suriyeye geri dönüleri tevik etmek istiyoruz ifadelerine yer verdi.

GÜVENL BÖLGEDE AB LE çALIABLRZ

Suriyede oluturulacak güvenli bölgenin AB ile çalacaklar bir alan haline geleceini vurgulayan Kaymakç, öyle konutu:

Güvenlik bölge konusunda AB mali destek verir mi bilmiyoruz. Bu bölge AB ile çalacamz bölge haline gelebilir. ABnin burada ayrlan fonlarnn bir ksmn Kuzey Suriyede güvenli bölge inas için kullanlabilir. AB probleme siyasi bir çözüm bulana kadar Suriyede herhangi bir para harcamayacaklarn söyleyecektir. Mülteci konusu Türkiyenin Avrupa için hayati önem arz ettiini bir kez daha hatrlatmtr. Avrupa güvenlii ve istikrar için. Göç konusunda ibirlii yaptmz görmek istiyoruz. Türkiyenin ABnin srtnda büyük yük olacan söyleyenler var. Ama Türkiye ABnin terör ve güvenlikle mücadele alannda Avrupann yükünü tayor u an göç krizinde

BERGER: DLP KRZE DÖNÜÜRSE NSAN YARDIMLARIMIZ OLACAK

AB Türkiye Delegasyonu Bakan Büyükelçi Christian Berger, dlipten Türkiyeye doru gelen göç dalgasnn güvenlik tehdidi de oluturduunu belirterek öyle konutu:

Güvenlik sebeplerinden dolay oradan buraya gelmemesi gereken insanlar da var. Dolaysyla hem göç basks hem de güvenlik açsndan Türkiye ile birlikte çalmaya devam etmemiz lazm. Burada dlibin Türkiyeyi ve AByi olumsuz etkilememesi gerekiyor. Bizlerin Suriye için siyasi bir çözüm bulmas lazm. çünkü askeri bir çözüm mümkün deil, siyasi bir çözüme ihtiyacmz var. Yarn bir mucize olup Suriyede bar gelmezse hiç kimse geri dönecek deil. Suriyedeki siyasi sistemde deiiklik olmazsa bu insanlar geri dönmeyecek. dlip bir krize dönüürse bu noktada insani yardm noktasnda yardmmz gelecektir. Hazrlklarmz yapyoruz

Ana Sayfaya Git