'Hakkımızın peşindeyiz, kimseye yedirtmeyiz'

KKTC Başbakanı Tatar, Doğu Akdeniz'deki gelişmelere ilişkin, "Hakkımızı kimseye yedirtmeyiz. Dolayısıyla birlikte hareket etmemiz ve bu kararlılığımız, milletimiz için fevkalade önemlidir." dedi.

Haberler 21.08.2019 - 09:55 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kuzey Kbrs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Babakan Ersin Tatar, Dou Akdenizdeki gelimelere ilikin, nanyoruz ki gelecekte bu zenginliklerin paylamnda Türk milleti ve tabii ki KKTC halk olarak hakkmzn peindeyiz. Hakkmz kimseye yedirtmeyiz. Dolaysyla birlikte hareket etmemiz ve bu kararllmz, milletimiz için fevkalade önemlidir. dedi.

Tatar, bir dizi programa katlmak üzere geldii Mersinde, KKTC Mersin Bakonsolosu Zalihe Mendeli ile birlikte Vali Ali hsan Suyu ziyaret etti.

Vilayetteki konumasnda, KKTCnin Türkiyeye ve Mersine çok yakn bir Türk diyar olduunu belirten Tatar, halknn selamlarn getirdiini söyledi.

Tatar, Dou Akdenizdeki gelimelere de deinerek, öyle konutu:

Dou Akdenizde son zamanlarda oldukça gelimeler var. Hak ve çkarlarmzn korunmas için Türk hükümetinin ald kararlar bizleri çok memnun etmektedir. Dou Akdenizdeki hidrokarbon zenginliklerin, Kbrstaki bu zenginliklerin paylamnn sadece Rumlara deil ayn zamanda Türklere de ait olmas dolaysyla KKTC ile Türkiye Cumhuriyetinin bu mavi vatan dediimiz olguda gerçekten beraber hareket ederek deniz hukukuna göre ruhsatlandrma ve dier i birlikleriyle, uluslararas hukuk çerçevesinde yaplan çalmalar bizleri gerçekten çok ferahlatmaktadr.

Kbrs halknn hak ve hukukunun korunduunu aktaran Tatar, nanyoruz ki gelecekte bu zenginliklerin paylamnda Türk milleti ve tabii ki KKTC halk olarak hakkmzn peindeyiz. Hakkmz kimseye yedirtmeyiz. Dolaysyla birlikte hareket etmemiz ve bu kararllmz, milletimiz için fevkalade önemlidir. ifadelerini kulland.

Tatar, KKTCnin, Türkiye ve Mersin ile çok yakn ilikiler içerisinde olduunu hatrlatarak, Türkiyeden gelen insanlarn da kaynamasyla, KKTC ekonomisinin gelitiini ve büyüdüünü vurgulad.

Maran açlmas sürecini doru bir yol ve süreç diye deerlendiriyoruz

Bir gazetecinin Kapal Maran yerleime açlmasna yönelik sürece ilikin sorusu üzerine Tatar, unlar kaydetti:

Mara, Mausann devamdr. Gazimausa ehrimiz bizim için çok önemli. Mersin Limanndan gemiler Mausa Limanna gidiyor; iki yer arasnda direkt bamz var. Maran da zaten bir bölgesi açk. Kapal Mara bölgesi ise sahilin olduu yer. çok da deerli bir yerdir. Uluslararas hukuk çerçevesinde baz giriimlerin yaplmas suretiyle eski sakinlerinin de gelebilecei ortamn yaratlmas ve Gazimausann daha bütünlüklü ve yaanlabilir bir noktaya getirilmesi, KKTC ekonomisine çok büyük yarar salayacaktr. Uluslararas hukuk bakmndan da baz skntlar olabilecektir. çünkü kapal olduu için eski baz mal sahipleri, uluslararas mahkemelerde mallarna gidemedikleri için tazminat aramaktadrlar. O skntlar alacaktr. Bunu bizim hükümetimiz gündeme getirmitir. u anda envanter çalmasndan sonra bir süreç izlenecektir. Bunun için çeitli çalmalar ve giriimler sürüyor. Tabii ki Türk hükümetiyle istiare de edilecektir. Doru bir yol, doru bir süreç diye deerlendiriyoruz. nallah hayrl olacaktr.

Vali Su da ziyaretten duyduu memnuniyeti dile getirdi.

Ana Sayfaya Git