"Halep'i çok seviyorum ama ölmemek için çıkmamız lazım"

Suriye'de Beşşar Esed rejimi ve destekçilerinin bombardımanlarında can vermekten korkan doğu Halep'teki siviller, bölgelerden güvenli biçimde tahliye edilmek istiyor.

Haberler 13.12.2016 - 08:50 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Rejim, ran destekli ii milisler ve Rusya, muhaliflerin kontrolündeki dou Halepte yüz binlerce sivilin yaam alanna 15 Kasmdan bu yana iddetli saldrlarna ara vermeden devam ediyor.

Rusya Dileri Bakan Sergey Lavrovun, rejimin, sivillerin tahliyesi amacyla Halepteki askeri operasyonlarna ara verdiini açklamasna ramen bombardmanlar hz kesmedi.

Son 27 günde 991 sivilin öldürüldüü dou Halepte AA muhabirlerinin ulat siviller, bölgeden çkabilmek için yardm bekliyor.

Uzun süredir kuatma altnda yaayan Halepli Aye Ahmed, AA muhabirine, kendi hayat için deil ama çocuklar için endielendiini anlatt. Konuurken Halepe dua etmeyi brakmayan Aye Ahmed, Halep bizim topramz, kanmz, canmz. Dört be aydr kuatma altnda açla susuzlua her eye dayandk ama u çocuklarn kurtarlmas lazm. dedi.

Haleplilerin çok zor durumda olduunu, Allahtan baka yardmclar kalmadn söyleyen Aye Ahmed, çocuklar için yemek bulamyoruz, çocuklar uyuyamyor, soua dayanamyor. Araplar, Müslümanlar, Bat, bütün dünya bizi yalnz brakt. Derdimizi Allahtan baka kime ikayet edelim. diye konutu.

Bu arada, röportaj srasnda evin yaknlarnda patlayan bombalar, Halepli annenin büyük bir korkuyla irkilmesine neden oldu.

13 yandaki Basil Müslüm de Halepten sivillerin çkmas için yolun açlmasn istedi. nallah yol açlr ve Halepten çkarz. Burada hiçbir ey kalmad, ne hastane ne okul diyen Basil Müslüm, snmak için her gün odun aramak zorunda kaldklarn, bombardmann hiç durmadn, insanlarn yaad binalarn bombalandn söyledi.

Kuatma altndaki bölgede kalan az saydaki salk görevlisinden Ahmet Azizi adl genç de en azndan bölgedeki çocuk, kadn ve yallarn tahliye edilmesi çars yapt. Azizi, Artk Halepte durum öyle bir hale geldi ki Rus ve rejim uçaklar, helikopterleri, top mermileri, klor gaz ve her türlü silahla bizi vurmaya aralksz devam ediyor. Yarallarn yerde öldüünü görüyoruz ama gidip yardm edemiyoruz dedi.

Halepli Muhammed Nur da rejim katliamndan korktuklarn, çok sevdii Halepten çkmak istediini anlatt. Muhammed Nur, 10 yandaym, Halepi çok seviyorum ama rejim bize varil bombalaryla saldryor, o yüzden ölmemek için çkmamz lazm. ifadelerini kulland.

- Halep artk ehit, yaral ve engellilerden ibaret

Ahmed Abdulhamid adl genç de sivil olarak 6 yldr Halepte bombardman ve ykntlar arasnda yaadn aktard. Son günlerin yaad en zor dönem olduunu belirten Ahmed Abdulhamid, öyle konutu:

Halep artk ehit, yaral ve engellilerden ibaret. Birlemi Milletlerde müzakere yapan ülkelere çarda bulunuyorum. Suriye halkna acyn, ciddi kararlar aln ve bizi bu durumdan kurtarn. Ne ekmeimiz ne de suyumuz kald. Kirli elbiselerimizle oradan oraya kaçyoruz. çok ey istemiyoruz, sadece bizi bombalayan uçaklarn gezmedii bir gökyüzü istiyoruz.

Saldrlarda yaralanan 12 yandaki Hasan Ali, bombalarn yannda açlkla da mücadele ettiklerini dile getirdi. Bir ay önce elinden yaralandn ifade eden Hasan Ali, Türkiyede tedavi olmak istediini söyledi. Hasan Ali, Keke bizi çkarabilseler, hastane yok, yemek yok. BMden bir ekilde çkmamz salamasn rica ediyorum dedi.

- Katliam korkusundaki siviller

Dou Halepte muhaliflerin hakimiyetindeki 15 kilometrekareden az bir alanda 200 bine yakn sivil bulunuyor.

Rejim ve destekçilerinin 15 Kasmdan bu yana havadan ve karadan iddetli saldrsna maruz kalan on binlerce aile bölgeden güvenli ekilde tahliye edilmeyi umut ediyor.

Aileler, rejim bölgesine geçtiklerinde can güvenlii salanmas, erkeklerin gözaltna ya da zorla rejim ordusuna alnmamalar, güvenli bölgelere gitmelerine izin verilmesi ve aile fertlerinin birbirlerinden koparlmamas gibi temel güvenceler bekliyor.

Muhaliflerin kontrolündeki bölgelerden çkan ya da bulunduu yerleimler rejim tarafndan ele geçirilen onbinlerce sivil, olumsuz muamelelerle karlamt. Birlemi Milletler yetkilileri geçen hafta, aileleriyle rejim bölgesine geçen yüzlerce erkekten haber alnamadn duyurmutu.

Muhalif silahl gruplar, geçen hafta yaptklar ortak açklamada, 5 günlük acil bir insani atekes ilan edilmeli. Acil tedavi gerektiren hastalar BM gözetiminde tahliye edilmeli. steyen sivillerin Halepin kuzey krsalna göçüne izin verilmeli, sivillerin tahliyesinden sonra taraflar müzakereye oturmal. taleplerinde bulunmutu.

Ana Sayfaya Git