"Halep'i çok seviyorum ama ölmemek için çıkmamız lazım"

Suriye'de Beşşar Esed rejimi ve destekçilerinin bombardımanlarında can vermekten korkan doğu Halep'teki siviller, bölgelerden güvenli biçimde tahliye edilmek istiyor.

Rejim, İran destekli Şii milisler ve Rusya, muhaliflerin kontrolündeki doğu Halep'te yüz binlerce sivilin yaşam alanına 15 Kasım'dan bu yana şiddetli saldırılarına ara vermeden devam ediyor.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un, rejimin, sivillerin tahliyesi amacıyla Halep'teki askeri operasyonlarına ara verdiğini açıklamasına rağmen bombardımanlar hız kesmedi.

Son 27 günde 991 sivilin öldürüldüğü doğu Halep'te AA muhabirlerinin ulaştığı siviller, bölgeden çıkabilmek için yardım bekliyor.

Uzun süredir kuşatma altında yaşayan Halepli Ayşe Ahmed, AA muhabirine, kendi hayatı için değil ama çocuklar için endişelendiğini anlattı. Konuşurken Halep'e dua etmeyi bırakmayan Ayşe Ahmed, "Halep bizim toprağımız, kanımız, canımız. Dört beş aydır kuşatma altında açlığa susuzluğa her şeye dayandık ama şu çocukların kurtarılması lazım." dedi.

Haleplilerin çok zor durumda olduğunu, Allah'tan başka yardımcıları kalmadığını söyleyen Ayşe Ahmed, "Çocuklar için yemek bulamıyoruz, çocuklar uyuyamıyor, soğuğa dayanamıyor. Araplar, Müslümanlar, Batı, bütün dünya bizi yalnız bıraktı. Derdimizi Allah'tan başka kime şikayet edelim." diye konuştu.

Bu arada, röportaj sırasında evin yakınlarında patlayan bombalar, Halepli annenin büyük bir korkuyla irkilmesine neden oldu.

13 yaşındaki Basil Müslüm de Halep'ten sivillerin çıkması için yolun açılmasını istedi. "İnşallah yol açılır ve Halep'ten çıkarız. Burada hiçbir şey kalmadı, ne hastane ne okul" diyen Basil Müslüm, ısınmak için her gün odun aramak zorunda kaldıklarını, bombardımanın hiç durmadığını, insanların yaşadığı binaların bombalandığını söyledi.

Kuşatma altındaki bölgede kalan az sayıdaki sağlık görevlisinden Ahmet Azizi adlı genç de en azından bölgedeki çocuk, kadın ve yaşlıların tahliye edilmesi çağrısı yaptı. Azizi, "Artık Halep'te durum öyle bir hale geldi ki Rus ve rejim uçakları, helikopterleri, top mermileri, klor gazı ve her türlü silahla bizi vurmaya aralıksız devam ediyor. Yaralıların yerde öldüğünü görüyoruz ama gidip yardım edemiyoruz" dedi.

Halepli Muhammed Nur da rejim katliamından korktuklarını, çok sevdiği Halep'ten çıkmak istediğini anlattı. Muhammed Nur, "10 yaşındayım, Halep'i çok seviyorum ama rejim bize varil bombalarıyla saldırıyor, o yüzden ölmemek için çıkmamız lazım." ifadelerini kullandı.

- "Halep artık şehit, yaralı ve engellilerden ibaret"

Ahmed Abdulhamid adlı genç de sivil olarak 6 yıldır Halep'te bombardıman ve yıkıntılar arasında yaşadığını aktardı. Son günlerin yaşadığı en zor dönem olduğunu belirten Ahmed Abdulhamid, şöyle konuştu:

"Halep artık şehit, yaralı ve engellilerden ibaret. Birleşmiş Milletler'de müzakere yapan ülkelere çağrıda bulunuyorum. Suriye halkına acıyın, ciddi kararlar alın ve bizi bu durumdan kurtarın. Ne ekmeğimiz ne de suyumuz kaldı. Kirli elbiselerimizle oradan oraya kaçıyoruz. Çok şey istemiyoruz, sadece bizi bombalayan uçakların gezmediği bir gökyüzü istiyoruz."

Saldırılarda yaralanan 12 yaşındaki Hasan Ali, bombaların yanında açlıkla da mücadele ettiklerini dile getirdi. Bir ay önce elinden yaralandığını ifade eden Hasan Ali, Türkiye'de tedavi olmak istediğini söyledi. Hasan Ali, "Keşke bizi çıkarabilseler, hastane yok, yemek yok. BM'den bir şekilde çıkmamızı sağlamasını rica ediyorum" dedi.

- Katliam korkusundaki siviller

Doğu Halep'te muhaliflerin hakimiyetindeki 15 kilometrekareden az bir alanda 200 bine yakın sivil bulunuyor.

Rejim ve destekçilerinin 15 Kasım'dan bu yana havadan ve karadan şiddetli saldırısına maruz kalan on binlerce aile bölgeden güvenli şekilde tahliye edilmeyi umut ediyor.

Aileler, rejim bölgesine geçtiklerinde can güvenliği sağlanması, erkeklerin gözaltına ya da zorla rejim ordusuna alınmamaları, güvenli bölgelere gitmelerine izin verilmesi ve aile fertlerinin birbirlerinden koparılmaması gibi temel güvenceler bekliyor.

Muhaliflerin kontrolündeki bölgelerden çıkan ya da bulunduğu yerleşimler rejim tarafından ele geçirilen onbinlerce sivil, olumsuz muamelelerle karşılaşmıştı. Birleşmiş Milletler yetkilileri geçen hafta, aileleriyle rejim bölgesine geçen yüzlerce erkekten haber alınamadığını duyurmuştu.

Muhalif silahlı gruplar, geçen hafta yaptıkları ortak açıklamada, "5 günlük acil bir insani ateşkes ilan edilmeli. Acil tedavi gerektiren hastalar BM gözetiminde tahliye edilmeli. İsteyen sivillerin Halep'in kuzey kırsalına göçüne izin verilmeli, sivillerin tahliyesinden sonra taraflar müzakereye oturmalı." taleplerinde bulunmuştu.

Kaynak: Diyarbakır Söz