Halep'te ölümden çaresizliğe kaçış

Suriye'de üç ayı aşkın süredir rejim güçlerinin kuşatması altında tutulan ve son üç haftadır saldırıların yoğunlaştığı Halep kenti, ölümden çaresizliğe kaçan insanların dramına sahne oluyor.

Haberler 08.12.2016 - 08:37 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kuatma nedeniyle aylardr en temel gda maddelerine dahi ulaamayan 240 bin kiinin yaad dou Halepte, Bear Esed rejimi ve destekçilerinin son üç haftadr artrd saldrlarda hastane, salk merkezi, frn ve bakkal gibi halkn can damarlarnn hedef alnmas bombalardan kurtulmay baaran sivilleri büyük bir çaresizlie itiyor.

Kuatma altndaki bu bölgelerde saldrlardan kurtulmak için sürekli yer deitirmek zorunda kalan siviller, bombalardan kaçarken açlk ve hastaln pençesine düüyor. Hava saldrlarndan kurtulmay baaranlar, çounlukla ekmek, ilaç veya doktor bulamadklar için yava yava ölüme sürükleniyor.

Rejim güçleri ve destekçilerinin bölgeye yaklatklarn hisseden Halepliler sahip olduklar ne varsa aceleyle toplayp muhaliflerin kontrolündeki dier bölgelere kaçyor. Araç bulamayanlar ise havadan yaan ölüm bombalarndan yürüyerek uzaklamaya çalyor. Kentteki az sayda esnaf ise daha güvenli olduunu düündükleri bölgelerde satma ümidiyle salam kalan ürünlerini araçlarla nakletmeye çabalyor.

- Kuatma ve bombalarn kskacndaki kentin en büyük maduru yal hastalar

Halepte yaananlardan en çok etkilenenler arasnda yürümekte dahi zorlanan yal hastalar geliyor. Son saldrlarda kentteki 4 hastanenin de vurulmasyla artk hastalarn tedavi görebilecei bir yer bulabilmeleri neredeyse imkansz hale geldi.

AA muhabirine, içinde bulunduklar durumla ilgili bilgi veren Adnan el-Ali isimli kent sakini, ear ve Tark el-Bab semtlerinde ilerleyen rejim güçlerinin buralarda youn saldrlar düzenlediini söyledi. Sava uçaklarnn kent semalarn hiç terk etmediini, ta üstünde ta brakmadklarn anlatan Ali, Halepte hayat altüst oldu. Ne i var, ne güvenlik. Buradaki insanlarn tek yapabildii saldrlardan kaçmak. dedi.

Rejim güçlerinin ilerleme kaydettii her semtin büyük ykma maruz kaldn belirten Ali, Halepte yaanan bunca eye ramen hakkn galip geleceine inanyorum. Ne kadar vakit alr bilmem ama Halep sahiplerine geri dönecek. diye konutu.

Esed rejimine bal askerler, Rusya ve ran destekli ii milislerin, 15 Kasmdan bu yana Halepin dousunda muhalif güçlerin kontrolündeki semtlere havadan ve karadan düzenledii iddetli saldrlarda hayatn kaybedenlerin says 828e yükselmiti.

Ana Sayfaya Git