Hamaney'den "ABD'nin itibarını ve süper gücünü hedef aldık" açıklaması

"ABD, Suriye, Irak, Lübnan ve Afganistan'da direniş güçleri tarafından darbe alıyor ancak verilen bu güçlü cevap, ABD'nin itibarına yapılmıştır, ne yaparsa yapsın bundan kurtulamaz"

Haberler 18.01.2020 - 10:45 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

ran lideri Ali Hamaney, Iraktaki ABD üssüne yaplan saldry ABDnin itibarna ve süper gücüne yaplan bir saldr eklinde niteledi.

Hamaney, Tahran mam Humeyni Musallasnda 8 yl aradan sonra okuduu ilk cuma hutbesinde gündemdeki konulara ilikin deerlendirmelerde bulundu

rann son 2 haftada ac ve tatl maceralar yaadn ve bunlarn halk için de ders verici nitelikte olduunu söyleyen Hamaney, Ayn el-Esed Hava Üssüne gönderilen füzeler, ABDnin haysiyetini hedef almtr. Bu, ABDnin süper gücüne yaplan bir saldrdr. ABD, Suriye, Irak, Lübnan ve Afganistanda direni güçleri tarafndan darbe alyor ancak verilen bu güçlü cevap, ABDnin itibarna yaplmtr, ne yaparsa yapsn bundan kurtulamaz. dedi.

Hamaney, Devrim Muhafzlarnn ABD üslerini vurmasnn önemli günlerden bir tanesi olduunu ve füzelerin atlmasnn güç göstergesi olduunu savunarak, Bu saldr askeri açdan da önemliydi ancak daha önemlisi ABDnin prestijine ve süper güç imajna darbe vurulmasdr. ifadelerini kulland.

ran halknn devrimden 41 sonra da rejime sahip çkmak için cenaze törenine yüksek katlm gösterdiini dile getiren Hamaney, srail ve destekçisi basnn, Süleymaniyi terörist olarak göstermeye çaltn kaydetti.

ABD Bakan Donald Trump ve Dileri Bakan Mike Pompeonun Süleymaniyi terörist olarak isimlendirdiini hatrlatan Hamaney, unlar kaydetti:

Teröristlerle en büyük mücadeleyi veren komutana kar terör eylemi gerçekletirdiler. Daha önce srail, Hamas liderini ve slami Cihad liderini öldürdü ve biz yaptk dedi. ABD ise Irak ve Afganistanda birçok kiiyi öldürdü ancak inkar ediyordu. Bu sefer ABD Bakan öldürdüklerini itiraf etti. ABD terörist olduunu ilan etti ve biz öldürdük dedi. Terörizme kar en güçlü komutan terörist olarak ilan etti, bu ABD için utanç nedenidir.

Süleymaninin sadece bir kii ve Kudüs Gücünün de bir kurum olarak görülmemesi gerektiine iaret eden Hamaney, Süleymaninin komutas altnda mücadele edenler ülkemizin güvenliinin de önemli temsilcileridir. Evet darda savayorlar ancak ülkelerini koruyorlar. Onlar Suriye ve Irakta ran koruyor. Suriye ve Irakta icat edilen DEAn asl hedefi rand. ABDnin asl hedefi rand. Bu Süleymani komutasnda mücadele eden gençler tarafndan durduruldu. diye konutu.

Rejim kart gösterilerde Ne Gazze ne Lübnan diye slogan atanlar eletiren ve bu kiilerin ran için de kendilerini feda edemeyeceini iddia eden Hamaney, öyle devam etti:

ran için cann feda eden Süleymaniydi. Tahran, Kum, Kirman ve Huzistanda meydana inen milyonlar ve dier ehirlerde Süleymani için yas tutanlar bu büyük imtihanda yer aldlar. Halk devrimden ve slam cumhuriyetinden yana olduunu göstermitir. Emperyalizme kar olduunu ortaya koymutur.

ran halknn rejimi desteklediini ve dünyaya farkl bir tablo göstermek isteyenlerin samimi olmadn ileri süren Hamaney, ran halk, zorbala kar direniten yanadr. Süleymaninin posterine hakaret edenler mi yoksa meydanlara çkanlar m ran halkdr? ABDli yetkililer ran halknn yannda olduunu söylüyor ancak yalan söylüyor. ABDli yetkililer hiçbir ey yapamad ve yapamayacaktr. ran halk samimi duruunu gösterdi. Halkn intikam sesi, ABD üslerini vuran füzelerin yaktyd. görüünü savundu.

Ukrayna Hava Yollarna ait uçan düürülmesi hadisesiyle Süleymani olaynn unutturulmak istendiini savunan Hamaney, rejim kart gösterilerde yer alan gençlerin de kandrldn ileri sürdü.

ran lideri, sözlerini öyle sürdürdü:

Biz uçak hadisesine ne kadar üzüldüysek düman da o kadar sevindi. Düman, slam nizamnn, silahl kuvvetlerinin ve Devrim Muhafzlarnn sorgulanmasn salayacak bir argüman elde etti. ran güçlü olmaldr. rann önündeki en önemli yol güçlenmesidir. Müzakere önemli deildir kiminle olursa olsun ancak güçlü olmalyz. Ekonomi güçlü olmal. Petrole bamllk bitmelidir.

Uçan düürülmesiyle ilgili konunun takip edilmesini ve tekrarlanmamas için tedbir alnmasn isteyen Hamaney, 21 ubatta yaplacak milletvekillii seçimlerine de katlm çarsnda bulunarak, Halkn seçimlere katlm düman ümitsiz klmaktadr. Halk, itiyakla seçimlere katlmaldr. Düman bu konuda etkisini ortaya koymamaldr. ifadelerini kulland.

- Hamaneyden nükleer anlama tepkisi

Almanya, Fransa ve ngilterenin nükleer anlamayla ilgili ran tehdit ettiini ifade eden Hamaney, bu ülkelerin Irak savanda Saddama yardm ettiini öne sürdü.

Almanyann Saddama kimyasal malzeme ve silah, Fransann da rana ait petrol gemilerini vurmas için sava helikopterleri verdiini iddia eden Hamaney, ngilterenin de tüm gücüyle Saddamn yannda durduunu kaydetti.

Hamaney, sözlerini öyle tamamlad:

ABDnin çkmasndan sonra bu 3 ülke yaygara kopard, ben bunlara inanlmamas gerektiini ve ABDnin hizmetinde olduklarn söyledim. Ortaya çkt ki bu devletler ABDnin hizmetindedir. Sizin efendiniz ABD bile rana diz çöktüremedi, siz ondan daha güçsüz olanlar da rana diz çöktüremeyeceksiniz. Bunlarn müzakeresi de aldatcdr. Müzakere masasnda oturanlar ile Süleymaninin öldürülmesine ortaklk edenler ayn kiilerdir. Sadece elbise deitiriyorlar. Bunlar güvenilecek kiiler deildir. Müzakereden korktuumuz yok ama ABD ile olmayacak.

Hutbede Cumhurbakan Hasan Ruhani, Meclis Bakan Ali Laricani ve Yarg Erki Bakan brahim Reisi ile dier yetkililer de hazr bulundu. Daha önce cuma namaznn ardndan Tahranda yaplaca duyurulan gösteri de iptal edildi.

Ana Sayfaya Git