İ. Halil Irak Yönetiminde!

ŞIRNAK'ın Silopi İlçesi yakınlarında bulunan Habur Sınır Kapısı'nın karşısındaki İbrahim Halil Sınır Kapısı'nın bugün sabah saatlerinde itibaren, Kürt Bölgesel Yönetimi'nden merkezi Bağdat yönetimine devredildiği belirtildi.

Haberler 01.11.2017 - 09:43 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

rnakn Silopi lçesi yaknlarnda bulunan Habur Snr Kapsnn karsndaki brahim Halil Snr Kapsnn bugün sabah saatlerinde itibaren, Kürt Bölgesel Yönetiminden merkezi Badat yönetimine devredildii belirtildi.

SABAH SAATLERNDE HAREKETLLK

Türk Silahl Kuvvetlerinin 18 Eylülde Habur Snr Kaps yaknlarnda balatt ve sonradan 33 Irak askerinin de katld askeri tatbikata katlan askerler sabah saatlerinde ellerinde Türk ve Irak bayraklar ile konvoy halinde zrhl araçlar ile Habur Snr Kaps Gümrük Sahasna girdi.

BRAHM HALL SINIR KAPISI

Askeri hareketliliin, Haburun karsnda bulunan ve 1991 ylndan beri Kürt Bölgesel Yönetimine bal pemergelerin denetimindeki brahim Halil Snr Kapsnn merkezi yönetime devredilmesinden kaynakland ortaya çkt. Gümrük sahasnda yaplan devir törenine, 2nci Ordu Komutan Korgeneral smail Metin Temel ve Irak Genelkurmay Bakan Osman Al Ganimi katlrken, TSKnn askeri tatbikatna katlan Irak askerlerinin sabah saatlerinde snrn Irak tarafna geçtikleri belirtildi.

KUZEY IRAK YÖNETMYLE

Irak Kürt Bölgesel Yönetiminin 25 Eylülde yapt bamszlk referandumundan sonra merkezi Badat yönetimi snr kaplarnn devrini istemiti. 16 Ekimde Irak ordusu ve Hadi abi güçlerinin tartmal bölgelere yönelik balatt operasyondan sonra yaanan çatmalar nedeniyle ABD öncülüünde Badat ve Erbil yönetimi Musulda görümelere balamt.

DER SINIR KAPILARI

Görümeler nedeniyle taraflar arasnda atekes ilan edilirken, yaplan anlamalara göre snr kaplar ve snrlar konusunda baz konularda anlama salanmt. Anlamaya göre, snr kaplarnda pemerge, Irak askerleri ve ABD askerleri bulunacak ve snr kaplar ortak güçler ile kontrol edilecekti.

DHA bu yönde haberleri servis ederken, aadan henüz bir anlamann olmad yönünde haber geldi. Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Pemerge Bakanl Genel Sekreteri Cabbar Yaver, snrlarn teslimi konusunu görümek üzere bir araya gelen Erbil ve Badat askeri heyetlerinin henüz nihai bir anlamaya varmadn belirtti. Yaver, Görümelere devam eden Badat ve Erbil askeri heyetler, snrlarn teslimi ve Pemerge güçlerinin geri çekilmesi konusunda imdiye kadar herhangi bir anlamaya varmad. ifadelerini kulland.

TÜRKYE KOMUTANIYLA GÖRÜTÜ

Buarada, aann bir dier haberinde ise, 2. Ordu Komutan Korgeneral smail Metin Temel ile Irak Genelkurmay Bakan Osman Ganimi, Habur Snr Kapsndan geçi yapan Türk ve Irak askerleriyle bir araya geldi.

Irak snrndaki Habur Snr Kapsna yaklak 3 kilometre mesafede tr parknn karsndaki alanda 18 Eylülde balatlan, 7. Kolordu Komutan Tümgeneral Sinan Yayla sevk ve idaresinde, 28. Mekanize Tugay Komutan Tugeneral Ahmet Kurumahmut emir komutasnda yürütülen tatbikata katlan Türk askerleri ile Irak Silahl Kuvvetleri birlikleri, sabah saatlerinde 172. Zrhl Tugay Komutanl ehit Ercüment Türkmen Klasndan zrhl araçlarla çk yapt.

Askerler, siren sesleri eliinde üzerinde Türk bayraklar bulunan zrhl araçlarla Habur Snr Kapsndan geçti.

Ellerindeki Türk ve Irak bayraklar ile araçlardan inen askerler, burada 2. Ordu Komutan Korgeneral Temel ve Tugeneral Ahmet Kurumahmut ile Irak Genelkurmay Bakan Ganimi ve beraberindeki heyetle bir araya geldi.

TÜRKYE DEVLETNE TEEKKÜR

Korgeneral Temel ile bir süre görüen Ganimi tercüman araclyla yapt açklamada, Türk askerine, Türkiye devletine teekkür ettiklerini söyledi.

Türk askeri bize hiç sknt yapmad. Bilmem nasl teekkür ederim sizlere. Allahn izni ile beraber oldukça daha güçlü olacaz. diyen Ganimi, böyle bir muamele göreceklerini hiç düünmediini dile getirdi.

Ganimi, leriki günlerde Türk askeri ve Irak askerleri daha güzel günler yaayacaz. Tekrar tekrar çok teekkür ediyorum sizlere. dedi.

Korgeneral Temel de Irak askerleri Türkiyeye geldiinde onlara, Ho geldiniz. Bizim kardeimizsiniz. dediini belirterek, unlar kaydetti:

Bu corafyada Türk, Arap, Acem, Kürt hepimiz kardeiz. Bu corafyada inallah bar ve huzur olur. Bunun da kan dökülmeden alnmas çok mutluluk verdi bizlere.

Bunun üzerine Ganimi, Müslüman olan kimsenin kannn dökülmesini istemeyeceklerini ifade etti.

Daha sonra Korgeneral Temel ve Ganimi, Türk ve Irak askerleri ile toplu fotoraf çektirdi.

Görümenin ardndan Temel ile Türk ve Irak askerleri zrhl araçlarla 172. Zrhl Tugay Komutanl ehit Ercüment Türkmen Klasna döndü.

Irak Genelkurmay Bakan Ganimi ve beraberindekiler ise brahim Halil Snr Kapsndan Iraka geçti.

GANM HABUR SINIRINDA

Buarda, Irak Savunma Bakanlna bal Sava Medyas A tarafndan yaplan yazl açklamada, Genelkurmay Bakan Osman Ganimi ve beraberindeki teknik heyet, brahim Halil ve Fihabur Snr Kaplarna giderek, merkezi hükümetin snr kontrolleriyle ilgili kararlarnn uygulanmas ve gerekli askeri ve güvenlik ihtiyaçlarn tamamlamak için saha incelemelerinde bulunuyor. denildi.

Açklamada ayrca, Irak Kürt Bölgesel Yönetiminin (IKBY) 2003 sonras ele geçirdii snr kaplar ve dier tüm bölgelerde federal güçlerin güvenlii salamas ve merkezi yönetim otoritesinin uygulanmas için Ganiminin söz konusu ziyaretleri gerçekletirdii kaydedildi.

IRAKIN SINIR KAPILARI

Irak ile 370 kilometrelik kara snrna sahip Türkiyenin halihazrda Iraka açlan iki snr kaps bulunuyor. Irak ile ticaretin ana damar hattn oluturan Habur-brahim Halil Snr Kaps en önemli ve younluun en çok yaand gümrük kaps olarak biliniyor.

Bir dier snr kaps olan Hakkarinin çukurca ilçesiyle Duhokun Kani Masi kasabas arasndaki Üzümlü Snr Kaps ise hem güvenlik hem de zor corafi artlar nedeniyle ticari geçilerden çok insan geçiinde kullanlyor.

Iraka açlan her iki kap da merkezi hükümete deil bölgesel yönetime bal çalyor. Ancak 25 Eylüldeki gayrimeru referandum sonras yaanan süreçle hem Ankara hem de Badat, denetimin merkezi yönetime geçmesini istiyor. Türkiyenin ticari geçilere müsait ve stratejik konuma sahip tek kaps olarak Habur görülüyor.

Ana Sayfaya Git