İ. Halil Irak Yönetiminde!

ŞIRNAK'ın Silopi İlçesi yakınlarında bulunan Habur Sınır Kapısı'nın karşısındaki İbrahim Halil Sınır Kapısı'nın bugün sabah saatlerinde itibaren, Kürt Bölgesel Yönetimi'nden merkezi Bağdat yönetimine devredildiği belirtildi.

İ. Halil Irak Yönetiminde!

Şırnak'ın Silopi İlçesi yakınlarında bulunan Habur Sınır Kapısı'nın karşısındaki İbrahim Halil Sınır Kapısı'nın bugün sabah saatlerinde itibaren, Kürt Bölgesel Yönetimi'nden merkezi Bağdat yönetimine devredildiği belirtildi.

SABAH SAATLERİNDE HAREKETLİLİK

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin 18 Eylül'de Habur Sınır Kapısı yakınlarında başlattığı ve sonradan 33 Irak askerinin de katıldığı askeri tatbikata katılan askerler sabah saatlerinde ellerinde Türk ve Irak bayrakları ile konvoy halinde zırhlı araçlar ile Habur Sınır Kapısı Gümrük Sahası'na girdi.

İBRAHİM HALİL SINIR KAPISI

Askeri hareketliliğin, Habur'un karşısında bulunan ve 1991 yılından beri Kürt Bölgesel Yönetimi'ne bağlı peşmergelerin denetimindeki İbrahim Halil Sınır Kapısı'nın merkezi yönetime devredilmesinden kaynaklandığı ortaya çıktı. Gümrük sahasında yapılan devir törenine, 2'nci Ordu Komutanı Korgeneral İsmail Metin Temel ve Irak Genelkurmay Başkanı Osman Al Ganimi katılırken, TSK'nın askeri tatbikatına katılan Irak askerlerinin sabah saatlerinde sınırın Irak tarafına geçtikleri belirtildi.

KUZEY IRAK YÖNETİMİYLE

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin 25 Eylül'de yaptığı bağımsızlık referandumundan sonra merkezi Bağdat yönetimi sınır kapılarının devrini istemişti. 16 Ekim'de Irak ordusu ve Haşdi Şabi güçlerinin tartışmalı bölgelere yönelik başlattığı operasyondan sonra yaşanan çatışmalar nedeniyle ABD öncülüğünde Bağdat ve Erbil yönetimi Musul'da görüşmelere başlamıştı.

DİĞER SINIR KAPILARI

Görüşmeler nedeniyle taraflar arasında ateşkes ilan edilirken, yapılan anlaşmalara göre sınır kapıları ve sınırlar konusunda bazı konularda anlaşma sağlanmıştı. Anlaşmaya göre, sınır kapılarında peşmerge, Irak askerleri ve ABD askerleri bulunacak ve sınır kapıları ortak güçler ile kontrol edilecekti.

DHA bu yönde haberleri servis ederken, aa'dan henüz bir anlaşmanın olmadığı yönünde haber geldi. Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Peşmerge Bakanlığı Genel Sekreteri Cabbar Yaver, sınırların teslimi konusunu görüşmek üzere bir araya gelen Erbil ve Bağdat askeri heyetlerinin henüz nihai bir anlaşmaya varmadığını belirtti. Yaver,  “Görüşmelere devam eden Bağdat ve Erbil askeri heyetler, sınırların teslimi ve Peşmerge güçlerinin geri çekilmesi konusunda şimdiye kadar herhangi bir anlaşmaya varmadı.” ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE KOMUTANIYLA GÖRÜŞTÜ

Buarada, aa'nın bir diğer haberinde ise, 2. Ordu Komutanı Korgeneral İsmail Metin Temel ile Irak Genelkurmay Başkanı Osman Ganimi, Habur Sınır Kapısı'ndan geçiş yapan Türk ve Irak askerleriyle bir araya geldi.

Irak sınırındaki Habur Sınır Kapısı'na yaklaşık 3 kilometre mesafede tır parkının karşısındaki alanda 18 Eylül'de başlatılan, 7. Kolordu Komutanı Tümgeneral Sinan Yayla sevk ve idaresinde, 28. Mekanize Tugay Komutanı Tuğgeneral Ahmet Kurumahmut emir komutasında yürütülen tatbikata katılan Türk askerleri ile Irak Silahlı Kuvvetleri birlikleri, sabah saatlerinde 172. Zırhlı Tugay Komutanlığı Şehit Ercüment Türkmen Kışlasından zırhlı araçlarla çıkış yaptı.

Askerler, siren sesleri eşliğinde üzerinde Türk bayrakları bulunan zırhlı araçlarla Habur Sınır Kapısı'ndan geçti.

Ellerindeki Türk ve Irak bayrakları ile araçlardan inen askerler, burada 2. Ordu Komutanı Korgeneral Temel ve Tuğgeneral Ahmet Kurumahmut ile Irak Genelkurmay Başkanı Ganimi ve beraberindeki heyetle bir araya geldi.

TÜRKİYE DEVLETİNE TEŞEKKÜR

Korgeneral Temel ile bir süre görüşen Ganimi tercüman aracılığıyla yaptığı açıklamada, Türk askerine, Türkiye devletine teşekkür ettiklerini söyledi.

"Türk askeri bize hiç sıkıntı yapmadı. Bilmem nasıl teşekkür ederim sizlere. Allah'ın izni ile beraber oldukça daha güçlü olacağız." diyen Ganimi, böyle bir muamele göreceklerini hiç düşünmediğini dile getirdi.

Ganimi, "İleriki günlerde Türk askeri ve Irak askerleri daha güzel günler yaşayacağız. Tekrar tekrar çok teşekkür ediyorum sizlere." dedi.

Korgeneral Temel de Irak askerleri Türkiye'ye geldiğinde onlara, "Hoş geldiniz. Bizim kardeşimizsiniz." dediğini belirterek, şunları kaydetti:

"Bu coğrafyada Türk, Arap, Acem, Kürt hepimiz kardeşiz. Bu coğrafyada inşallah barış ve huzur olur. Bunun da kan dökülmeden alınması çok mutluluk verdi bizlere."

Bunun üzerine Ganimi, Müslüman olan kimsenin kanının dökülmesini istemeyeceklerini ifade etti.

Daha sonra Korgeneral Temel ve Ganimi, Türk ve Irak askerleri ile toplu fotoğraf çektirdi.

Görüşmenin ardından Temel ile Türk ve Irak askerleri zırhlı araçlarla 172. Zırhlı Tugay Komutanlığı Şehit Ercüment Türkmen Kışlasına döndü.

Irak Genelkurmay Başkanı Ganimi ve beraberindekiler ise İbrahim Halil Sınır Kapısı'ndan Irak'a geçti.

GANİMİ HABUR SINIRINDA

Buarda, Irak Savunma Bakanlığı'na bağlı Savaş Medyası Ağı tarafından yapılan yazılı açıklamada, "Genelkurmay Başkanı Osman Ganimi ve beraberindeki teknik heyet, İbrahim Halil ve Fişhabur Sınır Kapıları'na giderek, merkezi hükümetin sınır kontrolleriyle ilgili kararlarının uygulanması ve gerekli askeri ve güvenlik ihtiyaçlarını tamamlamak için saha incelemelerinde bulunuyor." denildi.

Açıklamada ayrıca, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) 2003 sonrası ele geçirdiği sınır kapıları ve diğer tüm bölgelerde federal güçlerin güvenliği sağlaması ve merkezi yönetim otoritesinin uygulanması için Ganimi'nin söz konusu ziyaretleri gerçekleştirdiği kaydedildi.

IRAK'IN SINIR KAPILARI

Irak ile 370 kilometrelik kara sınırına sahip Türkiye'nin halihazırda Irak'a açılan iki sınır kapısı bulunuyor. Irak ile ticaretin ana damar hattını oluşturan Habur-İbrahim Halil Sınır Kapısı en önemli ve yoğunluğun en çok yaşandığı gümrük kapısı olarak biliniyor.

Bir diğer sınır kapısı olan Hakkari'nin Çukurca ilçesiyle Duhok'un Kani Masi kasabası arasındaki "Üzümlü Sınır Kapısı" ise hem güvenlik hem de zor coğrafi şartlar nedeniyle ticari geçişlerden çok insan geçişinde kullanılıyor.

Irak'a açılan her iki kapı da merkezi hükümete değil bölgesel yönetime bağlı çalışıyor. Ancak 25 Eylül'deki gayrimeşru referandum sonrası yaşanan süreçle hem Ankara hem de Bağdat, denetimin merkezi yönetime geçmesini istiyor. Türkiye'nin ticari geçişlere müsait ve stratejik konuma sahip tek kapısı olarak Habur görülüyor.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler