İdlib hayalet kente döndü

Suriye’de süren iç savaş, İdlib kentini hayalet şehre çevirdi. 35 günde 79 hava saldırısının düzenlendiği şehirde birçok bina yıkılıp, ciddi hasar görürken 80 bin nüfuslu Han Şeyhun ilçesinden 70 bin insan göç etti. İdlib ve kırsalında 35 günde 111 kişi öldü, 321 kişi yaralandı. Şehirde saldırılardan sonra yıkık dökük binalar, boş okul sıraları kaldı.

Haberler 16.03.2019 - 11:08 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Hava saldrlar 70 bin kiiyi göçe zorlad, hayalet kente dönütü

Demirören Haber Ajans (DHA) ekibinden Hasan Krmzta ile Uur Can, rejim ve Rus sava uçaklar ile topçu birliklerinin atei altna girmesiyle dünyann gözünün çevrildii Han eyhun kentine girdi.

DHA HAYALET KENTE DÖNÜEN HAN EYHUNA GRD

Neredeyse her evde bombardmann izine rastlanan Han eyhun, zorunlu göçün ardndan adeta hayalet kente dönümü durumda. nsan görmenin imkansz hale geldii ve bombardmann yaratt enkazlarla dolu olan Han eyhun sokaklarnda, sadece silahl ekilde motosikletleri ile devriye görevi yapan muhalifler bulunuyor. lçenin kontrolünü elinde bulunduran Özgür Suriye Ordusunu oluturan gruplardan Ceyul zze mensuplar, motosikletleri ile sokaklar dolaarak, zorunlu göç sonras boalan evlerde olas hrszlk ve talan engellemeye çalyor.

Eylül aynda Soçi Zirvesi sonras varlan mutabakat ile Türkiye, dlibe yönelik hava saldrlarn sonlandrd. Geçtiimiz 9 ubatta Rusya Hava Kuvvetlerinin desteini alan rejim güçleri ise tekrar saldrlara geçti ve 35 günde 79 hava saldrs düzenlendi. Saldrlar sonucu dlib ve krsalnda 111 kii öldü, 321 kii yaraland. En büyük hasar ise kentin Han eyhun ilçesi ald. 80 bin nüfuslu ilçede 70 bin insan göç edince hayalet kente dönütü.

Adn Heyeti Tahriri am (HT) olarak deitiren El Nusra kontrolünde olan kent muhaliflerin kontrolündeki son kent merkezine dönütü. 4 milyon nüfusu ile Küçük Suriye olarak adlandrlan dlib, rejim güçleri tarafndan Austos ayndan itibaren karadan ve havadan ate altna alnd. Rus sava uçaklarnn da desteiyle dlib krsaln havadan ve karadan bombalayan Esad güçleri, binlerce Suriyelinin evlerini terk ederek göç etmesine neden oldu.

9 UBATTA SALDIRILAR BALADI

Aradan geçen süre içerisinde rejim güçlerinin zaman zaman dlib ve Hama kentinin krsalndaki bölgelere yönelik topçu atlar devam etti. Esad güçlerinin terörist olarak tanmlad silahl rejim kartlarn hedef aldn ileri sürdüü topçu atlarnda da dlib ve Hama krsalndaki çok saydaki köyde bulunan yerleim alanlar ykld, ölen ve yaralananlar oldu. Ancak, genel anlamda kentte tansiyonu düüren mutabakattaki en büyük ihlal 9 ubattan itibaren hava sahasnn yeniden rejim ve Rus sava uçaklar tarafndan kullanlmasyla balad. 9 ubattan itibaren sava uçaklar havadan, topçu birlikleri ise karadan dlib ve krsalndaki Han eyhun, Marat Annuman, Jarjanaz, Latamina bölgelerini youn ate altna almaya balad.

111 K ÖLDÜ, 321 K YARALANDI

9 ubatta balayan bombardmanda u ana kadar yaplan belirlemelere göre 79 hava saldrs düzenlendi. 2500ü akn topçu birliklerinin at yapt kentte saldrlarda 26s kadn 37si çocuk 111 kii yaamn yitirdi. Saldrlarda ayrca 63ü kadn 82si çocuk 321 kii de yaraland.

70 BN K ZORUNLU GÖç ETT

Saldrlarn youn olarak yaand yerlerin banda ise dlibin güneyindeki 80 bin nüfuslu Han eyhun ilçesi oldu. Her gün sava uçaklar ve topçu birliklerinin atei altnda olan kentteki siviller, saldrlarn younlamasyla birlikte zorunlu olarak göç etmeye balad. Kentte yerel meclis görevlileri, saldrlarn altnda kalan sivillerin evlerini brakarak can güvenliklerini salayabilmek için dlib kent merkezi, çevre ilçe ve köyler ile Türkiye snrndaki kamplara gittiini söyledi. Yerel kaynaklar, 70 bini akn kiinin zorunlu olarak göç ettiini ve kentte kalan 10 bin civarnda sivilin de saldrlarda hedef olmamak için evlerinden dar çkamadn ifade etti.

CAM VE OKULLAR DA HEDEF ALINDI

Neredeyse her evde saldrnn izlerini görmenin mümkün olduu Han eyhunda, ortak kullanm alanlar olan Cami ve okullar da sava uçaklarnn hedefi oldu. Nüfusun yüzde 90nn göç ettii kentte kalanlarn da güvenlik gerekçesiyle gidemedii ilçe merkezindeki bir cami sava uçaklarnn saldrsnn ardndan harabeye döndü. Kimsenin bulunmad srada bombardmana maruz kalan camiyi görenler, saldrda mabetlerin hedef alnmasna tepki gösterdi. Saldrlarn baka adresi ise uzun süredir güvenlik gerekçesiyle kapal tutulan bir ilkokul oldu ve sava uçaklarnn hedef ald okul bombardmann ardndan harabeye döndü.

SVLLER, SALDIRILARIN SON BULMASINI STYOR

Rejimin hedefinde olan muhaliflerin elindeki son kent merkezi dlibte yaayan siviller, her geçen gün artan saldrlarn tedirginlii ile dünyaya seslerini duyurmaya çalyor. Rejim ve Rus güçlerinin varlan çatmaszlk mutabakatn ihlal ederek hava ve karadan saldrlarn sürdürdüünü belirten siviller, biran önce bombardmann durdurulmas için dünyaya çarda bulunuyor. Kentte sadece rejim ve Rusya tarafndan terörist olarak görülen HT üyelerinin bulunmadn 4 milyon kiinin yaadn anlatan siviller, Bir an önce hem dlibe yönelik saldrlarn son bulmasn hem de Suriyede savan durmasn istiyoruz. Artk tek isteimiz ülkemize huzur ve barn gelmesi. Bunun için tüm dünyann bu çarmza olumlu yant vererek Esad rejimi ve Rusyann saldrlarn engellemesini istiyoruz dedi.

Ana Sayfaya Git