İdlib'de 1 yılda 1 milyon kişi göç etti

İdlib mutabakatının imzalandığı 17 Eylül 2018'den bu yana Esed rejimi ve Rusya'nın saldırıları nedeniyle yerinden edilenlerin sayısı 1 milyon 42 bine ulaştı

Haberler 12.09.2019 - 10:25 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

dlib Gerginlii Azaltma Bölgesinde Bear Esed rejimi ve Rusyann saldrlar neticesinde 17 Eylül 2018den bu yana 1 milyon 42 bin sivil yerinden edildi.

Türkiye, Rusya ve ran, 4-5 Mays 2017deki Astana toplantsnda, dlib ve çevresini Gerginlii Azaltma Bölgesi ilan etmiti. Türkiye ve Rusya, rejim güçlerinin, bu kapsamda balatlan atekes sürecini ihlal eden saldrlar karsnda, söz konusu bölge için ek bir mutabakata varmt.

17 Eylül 2018de Soçide imzalanan mutabakata ramen rejim, destekçilerinin yardmyla saldrlarn sürdürdü.

Bölgedeki göç sürecini izleyen ve verilendiren Suriye Müdahale Koordinatörlüünden alnan bilgiye göre, mutabakatn üzerinden geçen yaklak 1 ylda, bölgede yerinden edilen sivillerin says 1 milyon 42 bini buldu.

Saldrlarn younlat 2 ubattan bu yana Esed rejimi ve Rusyann saldrlarnda toplam 13 çadr kent, 30 Sivil Savunma merkezi, 67 salk tesisi, 114 okul, 18 pazar yeri, 2 su santrali, 3 elektrik santrali ve 16 frn hedef alnd.

Suriye Müdahale Koordinatörlüü Müdürü Muhammed Hallac, AA muhabirine yapt açklamada, K mevsiminin gelmesiyle yeni bir insani felaket olacak. nsanlarn çou barnaksz. dedi.

Esed rejiminin ve destekçisi Rusyann yeni bir askeri operasyon balatmasndan endie ettiklerini ifade eden Hallac, dlibin güney ve güneydou krsalnda yer alan Serakib, Maaretinuman ve Eriha gibi büyük yerleimlere saldrlmas durumunda yerinden edilen sivil saysnn 1,5 milyona yükseleceini belirtti.

- Ölümden kaçmak zorunda kaldk

Yerinden edilen sivillerden Elma Zeydi de, Bombardman ve hava saldrlarndan kaçtk. Evimiz üzerimize ykld. Kocam ehit dütü. çalp bize yardm eden bir olum vard. O da ehit oldu. Serakibteki ölümden kaçmak zorunda kaldk. diye konutu.

Zeydi, barnmaya çaltklar artlar öyle aktard:

Toprak, toz, scak ve ylanlarla günler çok zorlu geçiyor. Geriye kalan bir olum var. çöplerden demir ve bakr toplayp geçimimizi salyor. Uçaklar öyle iddetli ve günler boyunca saldrd. Yklan evimizden eya çkarmamz 3 gün sürdü.

- Sünger, yastk, battaniyeye, her eye ihtiyacmz var

Dier bir sivil Mezne Hayem de Serakib ilçesinden Türkiye snr yaknndaki Kelli köyüne göç ettiklerini söyledi.

Hayem, çadrn içi çok scak. Zaten çats naylon. Yarn k gelecek ve branda lazm olacak. Halimiz çok kötü. Sünger, yastk, battaniyeye, her eye ihtiyacmz var. eklinde konutu.

dlib Gerginlii Azaltma Bölgesinde göç veren baz yerleimler öyle:

Hamann Latamine, Kefrenbude, Kefer Zita ilçeleri, Madik Kalesi beldesi, Haviz, Huveyce, Kahira ve eria köyleri, dlibin Han eyhun, Kefrenbil, Cisr e uur, Maaretinuman, Eriha, Serakib ilçeleri, Kensafra, Keferruma, Habit, Cercenaz, Ermenaz, Teftenaz beldeleri, Ureynibe, Babolin, Maarhatat, Has, Kefir, Tel Mennis, Hamidiyye, Kefer Secne, Kirisa, Bsida, Bini, Teri, Gadafa ve Maarethrme köyleri.

Türkiye ve Rusya arasnda 17 Eylül 2018de imzalanan mutabakattan bu yana rejim ve Rusyann saldrlarnda 219u kadn, 341i çocuk, bin 282 sivil öldü.

Ana Sayfaya Git