İdlib'den Türkiye sınırı yakınına 20 bin sivil daha göç etti

İdlib'de Rusya, Beşşar Esed rejimi ve İran destekli grupların saldırıları nedeniyle, Türkiye sınırına son iki günde 20 bin sivil daha göç etti. Geçen kasım ayı başından bu yana yerinden edilenlerin sayısı 379 bini aştı.

Haberler 10.01.2020 - 10:01 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Rusya, Esed rejimi ve ran destekli terörist gruplarn, saldrlarna devam etmesiyle dlibin Maarratünnuman ve Serakib ilçesi ile civar köylerinde yaayan ailelerin kaçlar sürüyor.

Yerinden edilen sivillere ilikin veri çalmas yürüten Suriye Müdahale Koordinatörlüü Müdürü Muhammed Hallajn AA muhabiriyle paylat bilgilere göre, son iki günde 20 bin sivil daha göç etmek zorunda kald.

Geçen yln kasm ay bandan bu yana rejim ve Rusyann saldrlarndan Suriye-Türkiye snr hatt yaknndaki bölgelere kaçanlarn says, 379 bin 523e bine ulat.

Yerinden edilen sivillerin büyük ksm Türkiye snr hatt yaknndaki bölgelere snrken, bir ksm da Zeytin Dal ve Frat Kalkan Harekat bölgelerine gidiyor.

Cebel ez-Zeviye bölgesinde de göçler balarken, saldrlarn yeniden iddetlenmesi halinde 250 bin sivilin daha yerinden edilmesinden endie ediliyor.

dlibdeki kamplarn dolmas, yeni çadr kurulacak alan ile altyapnn bulunmamas ve yardmlarn azalmas nedeniyle binlerce sivil, snacak yer bulmakta güçlük çekiyor.

Saldrlardan kaçarak evsiz kalan binlerce aile, yardm bekliyor.

- Astana anlamalar ve Soçi mutabakatna uymadlar

Suriyenin kuzeybatsndaki dlib ili neredeyse iç savan bandan bu yana muhaliflerin ve rejim kart silahl gruplarn kalesi niteliinde bulunuyor. ç göçle, nüfusu 4 milyona ulaan dlibin merkezi, 2015te muhaliflerin kontrolüne geçti. dlib, rejimin en youn hedef ald bölgelerin banda geliyor.

Türkiye, Rusya ve rann katld, 4-5 Mays 2017deki Astana toplantsnda, dlib ili ve komu illerin (Lazkiye, Hama ve Halep vilayetleri) baz bölgeleri, Humus ilinin kuzeyi, bakent amdaki Dou Guta ile ülkenin güney bölgeleri (Dera ve Kuneytra vilayetleri) olmak üzere 4 gerginlii azaltma bölgesi oluturuldu.

Ancak rejim ve ran destekli teröristler, atekes ilan edilerek durumun muhafaza edilmesinin kararlatrld 4 bölgeden dlib hariç kalanlar, Rusyann hava destei sayesinde ele geçirdi. Saldrlardan kaçan yüz binlerce sivil, kuzeyde Türkiye snrna yakn kesimlere göç etti.

Rusyann, Türkiyeyle 17 Eylül 2018de vard Soçi mutabakatndan bir süre sonra da saldrlar devam etti. dlib Gerginlii Azaltma Bölgesini hedef alan Rusya, rejim ve ran destekli teröristler, yalnzca 2019 bandan bu yana Türkiye snr yaknlarna, yaklak 1 milyon 300 bin sivilin göç etmesine sebep oldu. Bombardmanlarda bin 600den fazla sivil, can verdi.

Ana Sayfaya Git