IKBY, Irak'taki son gelişmeleri ele aldı

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi, (IKBY), Irak'taki hükümet karşıtı gösteriler ile ülkedeki son gelişmeleri ele aldı.

Haberler 06.11.2019 - 09:09 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

IKBY Bakanlk Ofisinden yaplan açklamada, IKBY Bakan Neçirvan Barzaninin, Babakan Mesrur Barzani, Parlamento Bakan Revaz Faik ve baz üst düzey yetkililerin katlmyla bir toplant gerçekletirdii belirtildi.

Toplantda Iraktaki son gelimeler ile bunlarn IKBYye yansmalarnn ele alnd aktarlan açklamada, toplantda ayrca Irakn gündeminde olan anayasa deiiklii konusunun masaya yatrld kaydedildi.

Açklamada, Irak ve IKBYnin çkarlarn koruyacak gelimelerin yakndan takip edildii vurgulanarak, Mevcut sorunlarn birçou, anayasann uygulanmamasndan ortaya çkt. Onun için hepimiz, anayasa deiikliinde IKBYnin anayasal hak, idaresinin ve Irak bileenlerinin haklarnn korunmasnda mutabk kaldk. ifadesi yer ald.

- 4 ay içinde Anayasa deiiklii tasla hazrlanacak

Gösterilerin devam ettii Irakta Meclis, geçen hafta anayasa deiiklii için komisyon kurulmasna karar vermiti. Komisyon tarafndan hazrlanacak Anayasa deiiklik taslann en geç 4 ay içinde Meclis Bakanlna sunulaca belirtilmiti.

- Iraktaki gösteriler

Irakllar, isizlik, yolsuzluk ve kamu hizmetlerinin yetersizliini protesto etmek amacyla ülkenin çeitli bölgelerinde gösteriler düzenliyor. Ülkede 1 Ekimde harekete geçen eylemciler, Erbain törenleri nedeniyle ara verdikleri gösterilere 25 Ekimde tekrar balamt.

Bakent Badat bata olmak üzere ülkenin orta ve güney kentlerine yaylan eylemlerde, ekim aynn bandan bu yana 200den fazla kii hayatn kaybetti, 8 bine yakn kii yaraland.

Birlemi Milletler ise Irakta protestolarn balamasndan bu yana 229 göstericinin yaamn yitirdiini açklamt.

Ana Sayfaya Git