IKBY'de koalisyon bekleniyor

Irak'ın kuzeyinde hükümeti kurmakla görevlendirilen Mesrur Barzani, siyasi partilerle görüşmelerinde ilerleme kaydetti. Koalisyon hükümetinde KDP, KYB ve Goran Hareketinin yer alması öngörülürken, Yekgirtu, Komel ve Yeni Nesil Hareketi ise muhalefet cephesinde kalacak.

Haberler 21.06.2019 - 10:12 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Irak Kürt Bölgesel Yönetiminde (IKBY) koalisyon hükümetini kurmakla görevlendirilen Mesrur Barzani, Erbil ve Süleymaniyede siyasi partilerle görümelerinde önemli ilerleme salad.

IKBY Bakan Neçirvan Barzani, 12 Haziranda koalisyon hükümetini kurma görevini babakan aday Mesrur Barzaniye verdi.

Mesrur Barzaninin 2023 ylna babakanlk koltuunda oturabilmesi için 30 gün içinde koalisyon hükümetine katlacak siyasi partilerin bakan aday isimlerinin meclisin onayna sunulmas gerekiyor.

Görevi devraldktan sonra hzla görümelere balayan Barzani, ilk toplanty geçen pazar günü, 45 milletvekili çkararak seçimlerden birinci çkan, üyesi olduu Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) yetkilileriyle Erbilde gerçekletirdi.

Ertesi gün Süleymaniyeye geçen Barzani, burada KDPnin önemli hükümet orta, 21 milletvekili bulunan Kürdistan Yurtseverler Birlii (KYB) ve 12 milletvekilliyle 3üncü parti konumundaki Goran (Deiim) Hareketi ile bir araya geldi.

Koalisyonun önemli ortaklaryla gerçekletirdii görümeler sonras basn açklamas yapan Barzani, partiler arasnda bakanlklarn bölüülmesinin tamamlandn, geriye sadece bakan adaylarnn özgeçmilerinin teslim alnmasnn kaldn söyledi.

Koalisyon hükümetinde hangi partiler var?

IKBYde 2005-2013 yllar arasndaki hükümetler, KDP ve KYBnin seçimlere ortak girmesi nedeniyle sadece iki parti arasnda kuruluyordu.

Ancak Gorann KDP ve KYBye muhalefet eden bir parti olarak siyaset sahnesine girmesi ve 2013teki seçimlerde ikinci parti olarak öne çkmas dengeleri deitirdi. 2013ten sonra Gorann da dahil olduu koalisyon hükümeti kuruldu.

Mesrur Barzani babakanlnda kurulmas planlanan koalisyon hükümetinde de KDP, KYB ve Goran Hareketinin yer almas öngörülüyor. Bunun yannda 11 milletvekiline sahip Türkmen ve Hristiyanlarn da alacaklar pozisyonlara göre çeitli görevlerle hükümete katlmalar kuvvetle muhtemel görülüyor.

Yekgirtu, Komel ve Yeni Nesil Hareketi muhalefet cephesinde

IKBYde 30 Eylül 2018de yaplan milletvekili seçimlerinde 5 milletvekili çkaran Kürdistan slami Birlik Partisi (Yekgirtu) ve 8 milletvekiline sahip Yeni Nesil Hareketi, yeni kurulacak hükümette yer almayacaklarn belirtti.

KDPnin kapsn çalmadndan ikayet eden Ali Bapir liderliindeki slami Toplum Partisi (Komel) de muhalefet cephesinde kalacan açklad.

Bakanlk paylam nasl olacak?

Mesrur Barzaninin babakanlnda kurulacak yeni kabinede bakanlk says eskisi gibi yine 19 olacak.

Bakanlk dalm seçimlerde elde edilen oy oranna göre yapld. Buna göre en çok oyu alan KDP, 10 bakanl elinde bulunduracak.

KDPnin, eitim, petrol ve doal kaynaklar, içileri, salk, belediye ve turizm, elektrik, ehit ve enfal, diyanet, ulatrma ve iletiim ile dilerinden sorumlu bakanlklar almas öngörülüyor.

Süleymaniye merkezli KYBye de koalisyon anlamas çerçevesinde pemerge, planlama, tarm, su kaynaklar, gençlik ve spor bakanlnn verildii belirtiliyor.

Gorann ise maliye, ekonomi, sanayi ve ticaret, sosyal iler bakanln alaca tahmin ediliyor.

Bakanlklarn çounun yan sra bölgesel bakan, babakan ve meclis bakan yardmcs da KDPden seçilmi durumda. KYB ise meclis bakanl ve babakan yardmclna, Goran da bölgesel bakan yardmclna talip.

IKBY Meclisinde KDP 45, KYB 21, Goran 12, Yeni Nesil Hareketi 8, Komel 7, Yekgirtu 5, Modern ve Özgür Listesi 2, kota sistemine tabi Türkmenler 5, Hristiyanlar da 6 milletvekiline sahip.

Ana Sayfaya Git