Irak, Ortadoğu'da çözümün parçası olmak istiyor

Irak'ın Ankara Büyükelçisi el-Alevi: "Astana, Cenevre ve Soçi'deki Suriye toplantıları gösteriyor ki, uluslararası toplum bölgede çözüm için mücadele ediyor. Gelecekteki toplantılarda bölgemizde çözümün bir parçası olmayı arzu ediyoruz. Bunun için resmi başvurumuzu yaptık"

Haberler 25.11.2017 - 10:19 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Irakn Ankara Büyükelçisi Hiam Ali Ekber el-Alevi, Astana, Cenevre ve Soçideki Suriye toplantlar gösteriyor ki, uluslararas toplum bölgede çözüm için mücadele ediyor. Gelecekteki toplantlarda bölgemizdeki çözümün bir parças olmay arzu ediyoruz. Bunun için resmi bavurumuzu yaptk. dedi.

El-Alevi, Türkiye, Rusya ve ran tarafndan Rusyann Soçi kentinde gerçekletirilen Suriye Zirvesi ve bunun Ortadoudaki etkilerini, AA muhabirine deerlendirdi.

Suriyede yllardr süren durumun sadece bir iç politika meselesi olmadna iaret eden el-Alevi, bölgede iyilemenin devam edebilmesi için hem Ortadou ülkelerinin hem de uluslararas oyuncularn söz konusu politik durumu ve çktlarn analiz ederek çözüme katk salamalarnn doal olduunu söyledi.

Türkiyenin de içinde bulunduu tüm bu uluslararas çabalarn Irakta memnuniyetle karlandn dile getiren el-Alevi, öyle devam etti:

Bir süre önce Kazakistann bakenti Astanada gerçekleen ve bu hafta içinde ise Rusyann Soçi kentinde yaplan Suriye görümeleri, bölgedeki tansiyonu azaltmaya yardmc oldu. Umarm daha sonrasnda politik çözümlere zemin oluturacak bir atmosfer ortaya çkacak. Suriyede 6 yldan bu yana süregelen bu durum, hem bu ülkedeki hem de bölgedeki insanlara zor günler yaatt. u an ise görüyoruz ki uluslararas toplum bölgede çözüm için mücadele ediyor. Gelecekte Cenevre ve Astanada gerçekletirilecek toplantlarda, bölgemizde çözümün bir parças olmay arzu ediyoruz. Bu nedenle Irak, aralarnda Türkiyenin de bulunduu ilgili ülkelere resmi bavurusunu yapt. Umarz çabalar sonuç verecektir.

DEAIN BÖLGEDEN TEMZLENMESNE KATKI SALADI

Suriye görümelerinin yaratt faydalara iaret eden el-Alevi, Irak açsndan, terör örgütü DEAa kar kazandmz zafer ve Suriyedeki olumlu gelimeler ve dahas bölgede dier terör gruplarnn kontrolündeki yerlerin tekrar özgürlüüne kavuturulmas, kendi çabalarmzn yan sra bu görümelerin de olumlu neticelerinden birisidir. Yani, bar görümeleri terör örgütü DEAn bölgeden temizlenmesine katk salad. ifadelerini kulland.

El-Alevi, Türkiye bata olmak üzere bölge ülkelerinin, Suriyede yaananlar nedeniyle yerinden edilmi, edilmeye zorlanm insanlarn, mültecilerin, snmaclarn sorunlaryla ve terör gruplarnn bölgedeki mevcut alt yapya verdii hasarn günlük yaama olumsuz etkileriyle de mücadele ettiini söyledi.

Türkiye, Rusya ve ran liderlerinin katlmyla gerçekleen Soçi Zirvesinde, garantör ülkelerin güçlü ortak mesaj Suriyenin toprak bütünlüünün korunmas olmu, bölgede iddetin azaltlmas konusunda salanan baarnn korunmas için egüdümle çalmaya devam edilecei duyurulmutu.

Ana Sayfaya Git