Görüş Bildir

Irak, Ortadoğu'da çözümün parçası olmak istiyor

Irak'ın Ankara Büyükelçisi el-Alevi: "Astana, Cenevre ve Soçi'deki Suriye toplantıları gösteriyor ki, uluslararası toplum bölgede çözüm için mücadele ediyor. Gelecekteki toplantılarda bölgemizde çözümün bir parçası olmayı arzu ediyoruz. Bunun için resmi başvurumuzu yaptık"

Irak, Ortadoğu'da çözümün parçası olmak istiyor

Irak'ın Ankara Büyükelçisi Hişam Ali Ekber el-Alevi, "Astana, Cenevre ve Soçi'deki Suriye toplantıları gösteriyor ki, uluslararası toplum bölgede çözüm için mücadele ediyor. Gelecekteki toplantılarda bölgemizdeki çözümün bir parçası olmayı arzu ediyoruz. Bunun için resmi başvurumuzu yaptık." dedi.

El-Alevi, Türkiye, Rusya ve İran tarafından Rusya'nın Soçi kentinde gerçekleştirilen Suriye Zirvesi ve bunun Ortadoğu'daki etkilerini, AA muhabirine değerlendirdi.

Suriye'de yıllardır süren durumun sadece bir iç politika meselesi olmadığına işaret eden el-Alevi, bölgede iyileşmenin devam edebilmesi için hem Ortadoğu ülkelerinin hem de uluslararası oyuncuların söz konusu politik durumu ve çıktılarını analiz ederek çözüme katkı sağlamalarının doğal olduğunu söyledi.

Türkiye'nin de içinde bulunduğu tüm bu uluslararası çabaların Irak'ta memnuniyetle karşılandığını dile getiren el-Alevi, şöyle devam etti:

"Bir süre önce Kazakistan'ın başkenti Astana'da gerçekleşen ve bu hafta içinde ise Rusya'nın Soçi kentinde yapılan Suriye görüşmeleri, bölgedeki tansiyonu azaltmaya yardımcı oldu. Umarım daha sonrasında politik çözümlere zemin oluşturacak bir atmosfer ortaya çıkacak. Suriye'de 6 yıldan bu yana süregelen bu durum, hem bu ülkedeki hem de bölgedeki insanlara zor günler yaşattı. Şu an ise görüyoruz ki uluslararası toplum bölgede çözüm için mücadele ediyor. Gelecekte Cenevre ve Astana'da gerçekleştirilecek toplantılarda, bölgemizde çözümün bir parçası olmayı arzu ediyoruz. Bu nedenle Irak, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu ilgili ülkelere resmi başvurusunu yaptı. Umarız çabalar sonuç verecektir."

"DEAŞ'IN BÖLGEDEN TEMİZLENMESİNE KATKI SAĞLADI"

Suriye görüşmelerinin yarattığı faydalara işaret eden el-Alevi, "Irak açısından, terör örgütü DEAŞ'a karşı kazandığımız zafer ve Suriye'deki olumlu gelişmeler ve dahası bölgede diğer terör gruplarının kontrolündeki yerlerin tekrar özgürlüğüne kavuşturulması, kendi çabalarımızın yanı sıra bu görüşmelerin de olumlu neticelerinden birisidir. Yani, barış görüşmeleri terör örgütü DEAŞ'ın bölgeden temizlenmesine katkı sağladı." ifadelerini kullandı.

El-Alevi, Türkiye başta olmak üzere bölge ülkelerinin, Suriye'de yaşananlar nedeniyle yerinden edilmiş, edilmeye zorlanmış insanların, mültecilerin, sığınmacıların sorunlarıyla ve terör gruplarının bölgedeki mevcut alt yapıya verdiği hasarın günlük yaşama olumsuz etkileriyle de mücadele ettiğini söyledi.

Türkiye, Rusya ve İran liderlerinin katılımıyla gerçekleşen Soçi Zirvesi'nde, garantör ülkelerin güçlü ortak mesajı Suriye'nin toprak bütünlüğünün korunması olmuş, bölgede şiddetin azaltılması konusunda sağlanan başarının korunması için eşgüdümle çalışmaya devam edileceği duyurulmuştu.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi