"Iraklı DEAŞ'lıların aileleri Suriye'den getiriliyor" iddiası

"BM ve Irak merkezi hükümeti yetkilileri, sayıları 32 bini bulan DEAŞ'lı yakınlarının Suriye'den Irak'a getirilmesi hususunda Musul yerel idaresine danışmadan bir süredir görüşmeler gerçekleştiriyor. BM ve Irak merkezi hükümeti bu planın hayata geçirilmesi konusunda anlaşmaya vardı"

Haberler 01.08.2019 - 09:55 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Irak hükümeti ile Birlemi Milletlerin (BM), Suriyedeki El Hol Kampnda tutulan binlerce terör örgütü DEAl ailesinin Iraka getirilmesinde anlamaya vard iddia edildi.

Musul Vali Yardmcs Sirvan Rojbeyani, AA muhabirine yapt açklamada, BM ve Irak merkezi hükümeti yetkilileri, saylar 32 bini bulan DEAl yaknlarnn Suriyeden Iraka getirilmesi hususunda Musul yerel idaresine danmadan bir süredir görümeler gerçekletiriyor. BM ve Irak merkezi hükümeti bu plann hayata geçirilmesi konusunda anlamaya vard. dedi.

Yerel idare olarak DEA mensuplarnn yaknlarnn Suriyeden Musul vilayetine yerletirilmesine kar çktklarn belirten Rojbeyani, Binlerce DEA yaknnn radikalize olduklarndan ve Musulun güvenlii üzerinde tehlike oluturacaklarndan eminiz. ifadesini kulland.

Rojbeyani, BM ve Badat yönetimi arasnda yaplan anlamaya göre Suriyeden getirilecek 500den fazla DEAl ailenin Hammam el-Alil, 300ünün Hac Ali, 300ünün Nemrud, 200ünün Cadda çadr Kampna yerletirilecei bilgisini aldklarn söyledi.

DEAl yaknlarnn saysnn çok yüksek olduunu ve bu durumun kabul edilemeyeceini vurgulayan Rojbeyani, çünkü bu kamplar Musul kent merkezine oldukça yakn. DEA yaknlar kent sakinleriyle iletiime geçip iddet fikirlerini yayarak ileride Musulun güvenlii üzerinde tehlike tekil edebilirler. uyarsnda bulundu.

- Iraka gönderilecek ailelerin çou Musullu

Suriyenin kuzeydousundaki Haseke vilayetinin güneyindeki El Hol Kampnda tutulan ve Iraka gönderilecek DEAllarn ailelerinin çounun Musullu olduunu dile getiren Rojbeyani, bu aileler içinde DEAn Musulu 2014te ele geçirmesinden sonra örgütle balantya geçenler olduunu söyledi.

Rojbeyani, Musula yerletirilmeleri planlanan DEAl yaknlarn çounluunu 1 ila 12 yalarndaki çocuklar oluturuyor. Dier üyeler ise kadnlarla örgüt saflarnda daha önce bulunan erkeklerden meydana geliyor. dedi.

Irak merkezi hükümetini bu karardan vazgeçirmek için bugün Musul yerel idaresinden bir heyetin Badatta temaslarda bulunacan belirten Rojbeyani, Heyet, Irak Cumhurbakan, Babakan ve çileri Bakan ile görümeler yapacak, hükümete nasl bir tehlikeyi öngördüklerini izah edecekler. dedi.

Söz konusu anlamaya ilikin Badat yönetimi ve BM tarafndan henüz resmi bir açklama yaplmad.

Terör örgütü DEA, 10 Haziran 2014te Musulu ele geçirmiti. Irak güvenlik güçleri de 16 Ekim 2016da kenti geri almak için geni bir askeri operasyon balatm ve bir yldan az bir süre içinde Musulu kurtarmt.

Operasyon srasnda baz DEA mensuplar, ailelerini de yanlarna alarak Musuldan örgütün Suriyede elinde tuttuu bölgelere geçmiti.

Ancak PKK/YPGnin, DEAn son kalesi olarak tanmlanan Suriyedeki Bahozu ele geçirmesinden sonra Irakl ailelerin de aralarnda bulunduu binlerce DEA yakn El Hol Kampnda tutulmaya balanmt.

Ana Sayfaya Git