İran'da "ülke lideri halk tarafından seçilsin" önerisi

İranlı reformist siyasetçi Mustafa Taczade, ülkedeki çift başlılığın sona ermesi için devlet yönetim kademesinin en üst makamı olan "ülke liderinin" (Veliy-i Fakih) halk tarafından seçilmesi gerektiğini savundu.

Haberler 25.03.2019 - 00:29 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Taczade, Twitterdaki sosyal medya hesabndan yapt paylamda, Düzenin Maslahatn Tehis Konseyi Üyesi Muhammed Hüseyin Seffarherendinin Cumhurbakanl sisteminden, parlamenter sisteme geçilmeli, cumhurbakann meclis seçmeli sözlerine tepki göstererek, Ülke liderini halk seçsin görüünü aktard.

Devrimin ilk yllarnda, Yetki tek kiide toplanmasn ve diktatörlük meydana gelmesin diye cumhurbakan ve babakan arasnda yetki dalm yapldn anmsatan Taczade Ancak bu durum beklenen fayday salamad. Bunun üzerine anayasada yaplan deiiklikle cumhurbakan ve babakan birletirildi. ifadelerini kulland.

Devrim lideri Ayetullah Humeyninin 1989da ölümünden sonra ülke lideri olan Ali Hamaneyin döneminde de söz konusu sorunun devam ettiine dikkati çeken Taczade, Cumhurbakan meclis tarafndan seçilsin talebinin arkasnda, seçimlerin saysnn düürülmesi ve halkn ülke yönetimindeki etkisinin minimize edilmesinin yattn belirtti.

HALK TARAFINDAN SEçLSN

Reformist siyasetçi Taczade, Bu sorunun sebebi açk. Rehber (ülke lideri), ülkenin sorumlusu benim, ülkeyi ben yönetmeliyim, devlet kurumlarn ben sevk ve idare etmeliyim diyor. Cumhurbakannn yetkileri rehbere devredilsin ve rehberi halk seçsin. önerisinde bulundu.

randa ülke lideri, Rehber veya Veliy-i Fakih olarak adlandrlyor. Ülke yönetimindeki hakim siyasi görüe göre, devleti Ehl-i Beyt mamlarndan mehdi ortaya çkasna kadar, onun adna temsilcisi din adamlar yönetiyor.

Lider, güvenlik güçleri, istihbarat ve yarg gibi kilit kurumlar elinde bulundururken, halk tarafndan seçilen cumhurbakan ise iç ve d politikalarn liderin belirledii çerçevede icra etmekle görevli bulunuyor.

Ana Sayfaya Git