İsrail sandığa gidiyor

Bugün yapılacak seçimde yarışın Başbakan Binyamin Netanyahu'nun partisi Likud ile Benny Gantz liderliğindeki Mavi-Beyaz İttifakı arasında geçmesi bekleniyor.

Haberler 02.03.2020 - 10:29 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

sraildeki kamuoyu yoklamalar, bugün yaplacak erken genel seçimlerde, ne sa ne de sol blokun koalisyon hükümetini kurmak için gerekli sayya ulabileceini ortaya koyuyor.

srailde 6,3 milyon seçmen bugün son bir yl içinde üçüncü kez erken seçimler için sandk bana gidecek.

Ülkede geçen yl biri 9 Nisan, dieri de 17 Eylülde olmak üzere 2 ayr seçim yaplsa da sa ve sol blokun hükümeti kurmak için gerekli sandalyeye ulaamamas nedeniyle koalisyon krizi çözülemedi.

Seçimde yarn Babakan Binyamin Netanyahunun partisi Likud ile Benny Gantz liderliindeki Mavi-Beyaz ttifak arasnda geçecei belirtiliyor.

Son kamuoyu yoklamalarna göre Netanyahunun partisi Likud, seçimi önde götürürken onu Mavi Beyaz takip ediyor.

Kanal 12nin anketinde, Likudun 120 sandalyeli Meclise 35, Mavi Beyazn ise 33 milletvekili gönderecei tahmin ediliyor.

- srail vatanda Filistinlileri temsil eden partiler tek listeyle yaryor

srail vatanda 2 milyona yakn Filistinliyi temsil eden partiler seçime Ortak Arap Listesi Bloku ad altnda tek listeyle katlyor.

Eylüldeki seçimlere de tek listeyle katlan ve 13 milletvekili çkaran Ortak Arap Listesi Blokunun bu seçimde oylarn artrarak milletvekili saysn 14e yükseltecei tahmin ediliyor.

Bu sonuçla Ortak Arap Listesi Bloku srail Meclisindeki 3. büyük grup olma özelliini korumu olacak.

Özellikle ABD Bakan Donald Trumpn açklad sözde Orta Dou bar planna tepki göstermek için srail vatanda Filistinlilerin öncekilerine göre bu seçime katlm orannn artaca belirtiliyor.

- Sa ve sol blok koalisyon hükümetini kuracak sayya ulaamyor

Kurulduu 1948den bu yana koalisyon hükümetleriyle yönetilen srail, son bir ylda en büyük siyasi krizlerinden birini yayor.

Ülkede geçen yl yaplan iki erken seçime ramen sa ve sol blokun hükümeti kurmak için gerekli 61 milletvekiline ulaamamas nedeniyle koalisyon krizi alamad ve zorunlu olarak üçüncü erken seçim karar alnd.

Ancak kamuoyu yoklamalar bugünkü seçimin de koalisyon krizini sonlandramayacan ortaya koyuyor.

Kanal 12nin anketine göre, Netanyahunun partisi Likudun ban çektii sa blok 58, Mavi-Beyazn liderliindeki sol blok ise 42 milletvekilinde kalyor.

- Liberman yine kilit isim olacak

Eski Savunma Bakan Avigdor Libermann partisi srail Evimizin eylüldeki seçime göre oy kaybederek meclise 6 milletvekili gönderecei öngörülüyor.

Oy kaybetse de hem sa hem de sol blokun hükümeti oluturacak yeterli sayya ulaamamas nedeniyle Libermann partisinin koalisyon görümelerinde geçen ylki iki seçimin ardndan olduu gibi yine kilit role sahip olaca ifade ediliyor.

- Hükümeti kurmaya en yakn aday Netanyahu

srail Babakan Netanyahu, hem partisinin kamuoyu aratrmalarnda önde olmas hem de meclise girmesine kesin gözüyle baklan sa partilerin desteini arkasna almas nedeniyle koalisyon hükümetini kurmaya en yakn aday olarak gösteriliyor.

Sa partilerin 61 sandalye saysna ulaamamas nedeniyle Netanyahunun hükümeti kurmak için Liberman ikna etmesi gerekiyor.

Ancak Liberman, seçime günler kala ne Netanyahu ne de Gantzn liderliindeki koalisyon hükümetine destek vereceini açklad.

Aralarndaki görü ayrlklar nedeniyle Netanyahu ile Gantzn koalisyon konusunda anlamasnn zor olduu yorumlar yaplyor.

ki lider 17 Eylüldeki seçimin ardndan koalisyon görümeleri yapm ancak fikir ayrlklar nedeniyle bu görümeler baarszlkla sonuçlanmt.

Tüm bu nedenlerden dolay yarnki seçimin koalisyon krizine çözüm olmayaca, ülkede yeni bir erken seçimin gündeme gelebilecei dillendiriliyor.

- Süreç nasl ileyecek?

Yarnki seçimin sonuçlarnn açklanmasnn ardndan Cumhurbakan Reuven Rivlin, koalisyon hükümetini kurmaya en yakn aday belirlemek için meclise giren tüm partilerin yetkilileriyle ayr ayr görüecek.

Görümelerin ardndan Rivlin daha fazla milletvekilinin desteini alan aday koalisyon hükümetini kurmakla görevlendirecek.

Söz konusu adaya koalisyonu kurmas için 28 gün süre tannacak, talep etmesi halinde cumhurbakannn onayyla 2 hafta ek süre verilebiliyor.

Bu süreçte de ilk aday hükümeti kuramazsa, cumhurbakan bu görevi koalisyonu kurmaya en yakn ikinci adaya verecek.

kinci aday 4 hafta içinde koalisyon hükümetini kurmak zorunda ve ek süre talep etme hakkna sahip deil.

Cumhurbakan, ikinci aday da hükümet kuramazsa görevi meclise verebilir.

Meclis 21 gün içinde koalisyon hükümetini kuracak bir milletvekilinin ismi üzerinde anlaamaz ise ülkede 90 gün içinde yeniden seçim yaplmak zorunda.

Ancak meclis, salt çounluu olan 61 milletvekilinin onay vermesi halinde bu süreçler beklenmeden erken seçim karar alnabiliyor.

Ana Sayfaya Git