"Kıbrıs sorunu çözülmezse Anastasiadis seçimi kazanamaz"

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin (KKTC) İkinci Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, İsviçre'nin Cenevre kentinde 9-12 Ocak'ta yapılacak Kıbrıs müzakerelerinin uzun zamandır beklenen bir gelişme olduğunu belirerek "Eğer Kıbrıs sorunu çözülmezse veya bu süreç çökerse (Rum lideri Nikos) Anastasiadis 2018’deki seçimi kazanamaz.

Haberler 09.01.2017 - 08:17 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Mehmet Ali Talat, Cenevrede devam edecek müzakerelere ilikin AA muhabirine deerlendirmelerde bulundu.

Cenevrede yaplacak zirvenin uzun zamandr beklenen bir gelime olduunu ifade eden Talat, Elde edilen ilerlemeler müzakere sürecini öyle bir noktaya tad ki artk Kbrs Türk tarafnn istedii, garantörlerin de bir araya gelecei ve yeni Kbrsn güvenlik sistemini konuaca beli konferans hedefi gerçek oluyor. diye konutu.

Talat, kendisinin Cenevre zirvesi öncesi ihtiyatl iyimser olduunu belirterek Güney Kbrsta hayr cephesinde de çok ciddi hareketlenmeler olduunu ve müzakerelerdeki ilerlemenin ardndan, sorunun çözülmesi dnda bir seçenek düünülmemesi gerektiini vurgulad.

sviçrede kasm aynda yaplan Mont Pelerin zirvelerindeki hedefin garantör ülkelerin katlaca beli konferans tarihinin ve toprak kriterinin belirlenmesi olduunu anmsatan Talat, Aslnda Mont Pelerin zirvesinde elde edilmesi gerekenler elde edilmi oldu. Böylece hem Cenevrede 9 Ocakta taraflar arasnda müzakereler balayacak hem de 11inde BMye haritalar sunacaklar. 12sinde de beli konferans balayacak. ifadelerini kulland.

- Yl ortasnda referanduma gidilebilir

Talat, Cenevrede garantör ülke olan Türkiye, Yunanistan ve ngilterenin de bulunduu beli konferansta güvenlik konusunun da çözülmesinin beklendiini kaydederek Bu süreçte daha yaplacak çok i var. Daha federal anayasa ve iki kurucu devlet anayasas hazrlanmas var. Bunlar hzl bir ekilde hazrlanrsa yl ortasnda da referanduma gidilebilir. Dier taraflar da kabul ederse sadece kurulu anlamas referanduma sunulur. Geri kalan metinler referandumun sonucuna göre tamamlanr. eklinde konutu.

- Güney Kbrstaki seçim havas müzakere sürecini zehirleyecek

Rumlarn, ülkedeki tüm partileri tatmin etmesinin mümkün olmadn söyleyen Mehmet Ali Talat, sözlerini öyle sürdürdü:

Rum lideri Nikos Anastasiadis onlarla uramayp çözümü bir an önce kurtarmak için elinden geleni yapsa daha doru olur. Ayn ey Kbrs Türk tarafnda da var. Ama Aknc böyle bir eilimin içine girmiyor. Yani hükümetin iki orta çözüm kart bir pozisyon alyorlar ama buna ramen Cumhurbakan müzakereleri sürdürüyor. Bu tutum doru olan bir tutumdur.

Talat, Güney Kbrsta 2018de yaplacak cumhurbakanl seçiminin atmosferine girildiinde milliyetçiliin yükseleceini söyleyerek Dolaysyla seçimlere gelmeden Kbrs sorununu çözmek en akllcasdr. Güney Kbrstaki seçim havas müzakere sürecini zehirleyecek. O yüzden acil, erken zamanda çözüm istiyoruz. Kbrs sorununun çözümü hem Kbrsl Türkler için hem de Kbrsl Rumlar için ihtiyaçtr. Bir an önce çözüme gitmek dnda bir seçenek yoktur. Eer Kbrs sorunu çözülmezse veya bu süreç çökerse Anastasiadis 2018deki seçimi kazanamaz. Onun seçimi kazanmasnn art Kbrs sorununda baar elde etmesidir. ifadelerini kulland.

Cenevrenin çözüm için son ans olmadnn altn çizen Talat, Müzakereler devam edecek ama zorlaacak. çözüm dnda bir seçenek yok. Tannma da bir çözümdür. Ayrlk olacaksa da müzakere lazm. Dolaysyla Kbrs Türkü için yolun sonu deil ama gerçekten bundan sonra daha da zor olacak. Birbirini tanmayan ve ortak hiçbir deeri olmayan yeni kuaklarn anlamas daha da zorlaacak. deerlendirmesinde bulundu.

Ana Sayfaya Git