Kalıcı ateşkes umudu

Beşşar Esed rejimi ve destekçilerinin yoğun saldırıları nedeniyle yerinden edilen siviller, kalıcı ateşkes sağlanmasını ve evlerine dönebilmeyi bekliyor.

Haberler 09.08.2019 - 00:23 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bear Esed rejimi ve destekçilerinin youn saldrlar nedeniyle yerinden edilen siviller, kalc atekes salanmas ve evlerine dönebilme umudunu koruyor.

Bear Esed rejiminin 1-2 Austosta düzenlenen Astana formatl 13. toplants srasnda duyurduu artl atekes, dlib Gerginlii Azaltma Bölgesinde yerinden edilmi sivillerin evlerine dönebilme umudunu tazeledi.

Ksa süre bölgeye hakim olan nispeten sükunet ortamndan faydalanan birçok aile, evlerinin yolunu tuttu.

Sivillerden Ebu Abdullah, evinin durumuna bakmak için Han eyhun ilçesine geldiini söyledi.

Ebu Abdullah, Evim bombardmanda ykld. imdi kullanlabilecek eyalar barnacamz yere tamaya geldim. Evi yklm olanlar eyalarn çkartmaya çalyor. Yklmayanlar evlerini kontrol ediyor. Herkes kalc bir atekes olmasn ve geri dönmeyi umuyor. dedi.

Bir dier sivil Ali Hammud da evlerinin durumuna bakmaya geldiinde binann bir ksmnn ykldn gördüünü belirtti.

Kalc atekes halinde evlerini tamir edeceklerini ifade eden Hammud, Son 3 aydr süren anormal derecede youn bombardmandan ötürü köy ahalisiyle göç ettik. Düen topun, roketin says insann tahammül edemeyecei türdendi. Snra yakn yerlere göç ettik. Bir süre aaçlarn altnda kaldk. Atekesi duyunca evlerimizi, köylerimizi yoklamaya geldik. diye konutu.

- Evimiz yerle bir olmu

Yerinden edilmi Ahmet Salim de Köyümüzden göç ettik. imdi evimizin haline bakmaya geldik. Evimiz yerle bir olmu. Baz gençlerin köyde kaldn gördüm. Onlarla gurur duydum. Atekes olmas halinde biz de döneceiz. Dimdik burada kalacaz. deerlendirmesini yapt.

- dlib Gerginlii Azaltma Bölgesindeki durum

Suriyenin kuzeybatsndaki dlib ili neredeyse iç savan bandan beri muhaliflerin kalesi niteliinde bulunuyor. Halihazrda iç göçle nüfusu 4 milyona ulaan dlibin merkezi, Mart 2015te muhaliflerin kontrolüne geçti. dlib, rejimin en youn hedef ald bölgelerin banda geliyor.

Türkiye, Rusya ve ran 4-5 Mays 2017deki Astana toplantsnda, dlib ve çevresini Gerginlii Azaltma Bölgesi ilan etti. Rejim güçlerinin atekesi sk sk ihlal etmesi üzerine Türkiye ve Rusya ek mutabakata vard.

Rejim güçleri, destekçilerinin yardmyla 17 Eylül 2018de Rusyann Soçi kentinde imzalanan mutabakata ramen saldrlarna devam ediyor.

Kazakistann bakenti Nur Sultanda 25-26 Nisanda Türkiye, Rusya ve ran arasnda düzenlenen 13üncü toplant srasnda artan saldrlar, ayn younlukta sürdü.

Esed rejimi ve destekçilerinin, Türkiye ve Rusyann dlib mutabakatn imzalad 17 Eylül 2018den beri atekesi ihlal ederek gerçekletirdii saldrlarda 750 binden fazla sivil yerlerinden edildi.

Suriye nsan Haklar A (SNHR), Bear Esed ve destekçilerinin, dlib Gerginlii Azaltma Bölgesine 26 Nisan-27 Temmuzda düzenledii saldrlarda 208i çocuk, 140 kadn 781 sivilin yaamn yitirdiini duyurmutu.

Rejim, askeri muhaliflerin ar silahlaryla birlikte dlib Gerginlii Azaltma Bölgesi snrlarndan 20 kilometre çekilmeleri artyla, 1 Austos gece yarsndan itibaren atekes ilan ettiini duyurmutu. artl atekes sahada henüz karlk bulmazken, rejim ve destekçilerinin dlib Gerginlii Azaltma Bölgesindeki saldrlar sürüyor.

Ana Sayfaya Git