Katar'dan BAE'ye "2 bin 105 hak ihlali" suçlaması

Katar Ulusal İnsan Hakları Komitesi, Körfez krizinin başladığı 2017 yılından bu yana Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) 2 bin 105 hak ihlali gerçekleştirdiğini belirtti.

Haberler 27.01.2020 - 10:07 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ulusal nsan Haklar Komitesi Bakan Ali bin Semih el-Merinin BAEnin ihlallerine ilikin hazrlanan raporla ilgili Cenevrede yapt açklamalar, komitenin internet sitesinde yaymland.

BAEnin Katar vatandalar ve sakinlerinin haklarn ihlal etmeyi sürdürdüü ifade edilen açklamada, Katara abluka uygulamaya baladklar Haziran 2017den bu yana BAEnin 2 bin 105 ihlal gerçekletirdii, bunlardan 1212sinin Uluslararas Adalet Divannn (UAD) kararna yönelik olduu kaydedildi.

UADnin BAE aleyhinde ald geçici önlemler kararnn uygulanmas için Abu Dabi yönetiminin bir mekanizma kurmad belirtilen açklamada, söz konusu durumun da Katarllar ve Katarda yaayanlara yönelik ayrmc uygulamalarn sürdürüldüü anlamna geldii aktarld.

Açklamada, yakn zamanda Suudi Arabistann Katar vatandalar ve sakinlerine yönelik ihlallerine ilikin de rapor yaymlanaca ve Birlemi Milletler nsan Haklar Yüksek Komiserliine (OHCHR) sunulaca ifade edildi.

- Katarn BAEye kar UADde dava açmas

UAD tarafndan, Haziran 2018de yaplan açklamada, Katarn, Her Türlü Irk Ayrmclnn Tasfiye Edilmesine Dair Uluslararas Sözlemenin BAE tarafndan ihlal edildii gerekçesiyle Divana bavurduu belirtilmiti.

Katarn BAE aleyhine açt davann gerekçesinin ayrmclk ve Katar halkna yönelik insan haklar ihlalleri olduu aktarlan açklamada, Doha yönetiminin Katarllarn BAEden snr d edildiini, ülkeye alnmadn ve hava sahas ile limanlarn Katar vatandalarna kapatldn iddia ederek BAEyi ayrmclkla suçlad ifade edilmiti.

ikayetler arasnda BAEdeki Al Jazeera televizyonunun ofislerinin kapatlmas, Katar halknn düünce özgürlüünün kstlanmas ve nefrete tevikin yer ald kaydedilmiti.

UAD, 23 Temmuz 2018de de BAEnin abluka kararnn uygulamasnda Katar vatandalarna yönelik hak ihlali olduuna hükmederek Katarn tedbir talebini kabul etmiti.

UADnin BAE aleyhinde ald geçici önlemler kararnda 5 Haziran 2017de BAEnin uygulamalaryla parçalanan ailelerin yeniden birletirilmesi, uygulamalardan etkilenen Katarl örencilere yeniden frsat verilmesi ya da baka bir ülkede eitim istemeleri durumunda gerekli resmi evrak taleplerinin yerine getirilmesi gibi baz balayc maddeler olduu kaydedilmiti.

- Körfez krizi

Suudi Arabistan, BAE, Bahreyn ve Msr yönetimlerinin, 5 Haziran 2017de Katar ile tüm diplomatik ilikileri kesmeleri ve ekonomik abluka uygulamalar Körfez bölgesinde krize yol açmt.

Ana Sayfaya Git