Kerkük Kürdistan'a bağlanıyor!

Irak'ın Kerkük İl Meclisi'nin geçen hafta aldığı resmi binalara Irak bayrağının yanına Kürt bayrağının asılması kararı tartışılırken, aynı meclis kentin Irak'taki bölgesel Kürt yönetimine bağlanması için oylama yapmaya karar verdi.

Haberler 01.04.2017 - 23:58 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIR-Erbil merkezli uydudan yayn yapan Rudaw TVnin haberine göre, Kerkük l Meclisinin kentin Kürdistan Bölgesi idaresine katlmas için oylamaya gidecek. Geçen hafta Kürt bayrann resmi binalara aslmas kararn alan Meclisin bu tavr tartlrken, Kerkük l Meclisi üyesi brahim Halil, kentin Kürdistan Bölgesi yönetimine katlp- katlmamas çin oylamaya gideceklerini söyledi.

KERKÜK KÜRDSTANA BALANSIN

brahim Halil, 41 üyesi olan Kerkük l Meclisinde imdiden 22 imza topladklarn, Kürt partilerin oluturduu Kardelik Listesi, çounluu salamak için kentteki Arap üyeleri ikna etmeye çaltn söyledi. Halil, l Meclisinde aldklar karar Kürdistan Bölgesi Yönetimine sunacaklarn belirterek, Bu yasal ve meru bir taleptir. Seçmenlerimize Kerkükün Kürdistan Bölgesine balanaca sözü verdik. Kürdistan Bölgesi Hükümeti de ayn amaçla bir proje hazrlamal diye konutu.

BAYRAK SONRASI, BAIMSIZLIK

Irak Kürt bölgesel yönetiminin Tartmal Bölgeler Sorumlusu olan ve ayn zamanda Kürdistan slami Birlik Partisi (Yekgrtu) Bakanlk üyesi olan Nasreddin Sindi, üst düzey bir komisyon oluturup bu taleplerini en yakn zamanda Irak Kürdistan Bölgesi Yönetimine ileteceklerini belirtirek, Ne zamana kadar Badat bekleyeceiz? Bu konuda adm atmann zaman gelmiti dedi.

Rudaw TV, Kerkük l Meclisinin bayrak kararndan sonra Erbilin tavrna göre ikinci adm attn bildirirken, 2008 ylnda Kerkük l Meclisi, 3te 2 çounlukla Kerkükün Kürt bölgesine balanmas Irak bölgesel Kürt yönetimine balanmas karar alm ancak, söz konusu karar, Irak Anayasasna uygun olmad gerekçesiyle iptal edildii hatrlatld.

IRAK YÖNETM KARI çIKTI

Irak Temsilciler Meclisi çounluk oy birliiyle Kerkükte valilik ve devlet binalarnn üzerinde Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) bayrann göndere çekilmesini reddetti, meclis ayrca Kerkük petrolünün Irak anayasas 11. Maddesine göre tüm Irakllarn milli gelir kayna olduunu ve bunun eit olarak IKB ve dier iller arasnda eit olarak dalmasna karar verdi.

Kerkük l Meclisi, geçen hafta Kürdistan bayrann resmi kurumlara aslmasyla ilgili tasary onaylamt. Oylama sonras Kürdistan bayra Kerkükteki resmi kurumlarda göndere çekilmiti.

Ana Sayfaya Git