KKTC Dışişleri Bakanı Özersay: BM Barış Gücü postacılık yapıyor

KUZEY Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, Birleşmiş Milletler (BM) Barış Gücü'nün 1964 yılından bu yana değişen şartlarda işlevini önemli ölçüde yitirdiğini söyledi. Özersay, BM askerinin Ada'da iki taraf arasında mektup taşıyan postacı konumuna geldiğini ifade etti.

Haberler 17.07.2018 - 09:43 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

BM askeri gücünün Kbrstaki statükoyu temsil eder konuma geldiine dikkat çeken KKTC Babakan Yardmcs ve Dileri Bakan Kudret Özersay, Rumlarn, BM askeri gücünün Adada varln sürdürmesi yönündeki talebini eletirdi. Özersay, ki taraf arasnda mektuplar tayan postac konumundaki askeri bir güç olmadan da iki tarafn sivil toplum örgütleri, siyasileri, askeri yetkilileri gayet tabii görüebilir. Bunun için arada BMnin olmasna gerek olduunu düünmüyorum diye konutu.

BM STATÜKOYU KORUR DURUMDA GELD

Özersay, Kbrs Rum tarafnn, Türk askeri burada bulunduu sürece BM Bar Gücü Kbrsta kalmaldr yönünde yapt açklamaya da tepki gösterdi. BM Bar Gücü Kbrsa 1964te, Türk askeri Kbrsta yokken geldi. BM Bar Gücünün varl bu adada 19631974 yllar arasnda iddeti hiçbir biçimde önleyemedi diye konuan Özersay, öyle devam etti:

Kald ki ayn Bar Gücü, 44üncü yl dönümü olan faist Yunan darbesini de deil engellemek, sadece seyretti. Anakronik bir analizle BM Bar Gücüne Türk askerine kar Rum tarafn koruyan bir misyon yüklemeye çalmak kadar anlamsz bir yaklam olamaz. imdilerde Kbrs Rum taraf, BM Bar Gücünü sanki adadaki Türk askerine kar Rum tarafn koruyormu gibi bir görüntü çizmek için adeta kendini paralyor. Peki Rum taraf bu anlamsz ve zorlama ilikiyi neden kurmaya çabalyor? En önemli neden, statükonun deimesini istemiyor oluudur. BM Bar Gücü 54 ylda adeta statükoyu temsil eder bir konuma geldi. 1964 ylnda tanmlanm olan görevimandas bugünün koullarnda anlamn önemli ölçüde yitirdi.

RUMLARI MEMNUN ETME PENDE

BM Bar Gücüne ilikin hazrlanan son rapor taslanda Rumlar memnun edecek ifadelere yer verildiine dikkat çeken KKTC Babakan Yardmcs ve Dileri Bakan Kudret Özersay, unlar kaydetti:

Rum tarafnn bu konuda neden bu kadar endielendiini anlamak için NATOda geçen hafta yaplan toplantda yaanan askeri harcamalara kim ne kadar katk yapacak tartmasna bakmak gerekir. Ancak bunun da ötesinde, BMnin kendi içinde baz önemli aktörlerin bu bar gücü misyonlarnn gözden geçirilmesi ve gereksiz harcamalarn kslmas, gereksiz askeri operasyonlara da son verilmesi yönündeki talebi ile kar karya olunduunun bilinmesinde yarar var. BM Bar Gücünün görev süresi uzatlmaz ya da görevleri ve yaps önemli ölçüde revize edilirse Kbrs Rum Taraf yarm asrdr devamndan memnun olduu statükonun en temel retoriini aynen sürdüremeyecek.

Ana Sayfaya Git