Kobanililere en fazla yardım Türkiye'den

DAEŞ ile Kürt gruplar arasındaki çatışmalar nedeniyle altyapısı çöken Kobani'de halk, Türkiye'den gelen yardımlarla hayata tutunmaya çalışıyor

Haberler 17.05.2015 - 10:54 Son Güncelleme : 17.05.2015 - 10:54

HALEP-çatışmalar nedeniyle altyapısı çöken Halepe bağlı Kobanide (Ayn el Arap) halkın ihtiyaçlarının büyük kısmı Türkiyeden gönderilen yardımlarla sağlanıyor.

DAEŞ ile bazı Kürt gruplar arasında yaklaşık 4 ay süren çatışmaların ardından kentte hayat yavaş yavaş normale dönüyor. Ağır tahribat nedeniyle altyapının çökmesi, Suriyeli Kürtlerin yaşamını zorlaştıran etkenlerin başında geliyor.

Güvenli liman gördükleri Türkiyeye sığınan, çatışmaların ardından memleketlerine dönenler, Türkiyenin sınır ötesi yardımlarıyla ayakta duruyor.

Türk Kızılayı ve İHH İnsani Yardım Vakfı ile Suriyeye iki yılda 200 tır insani yardım gönderen Şanlıurfa İnsani Yardım Platformu başta olmak üzere çok sayıda yardım kuruluşu, Kobani halkının ihtiyaçlarını karşılamak için seferberliğini sürdürüyor.

TÜRKİYEDEN ALLAH RAZI OLSUN

Kobaniye gelen yardımların koordinatörü İzzettin Abdi, çatışmalar nedeniyle gelir kaynaklarının tamamının kaybedildiğini söyledi.

Abdi, Kobanideki halkın yanı sıra bölgeye Hama, Humus ve Halepten de insanların sığındığını ifade ederek, Kobanililerin ciddi oranda insani yardıma ihtiyaç duyduğunu belirtti.

Bölgeye en fazla yardımın Türkiyeden geldiğine dikkati çeken Abdi, şunları ifade etti:

Buraya daha çok Şanlıurfa İnsani Yardım Platformu, İHH İnsani Yardım Vakfı gibi Türk sivil toplum kuruluşları yardım gönderiyor. Kobaniye şu ana kadar ülkeler arasında en çok yardım Türkiyeden geldi. İspanyadan dört yılda 13 tır, İsviçreden ise sadece 1 tır yardım gönderildi. Türkiye, bize çok yardımcı oldu. Allah razı olsun. Halen orada vatandaşlarımız ağırlanmaya devam ediyor.

DÜNYA DA BİZE DESTEK OLSUN

Bölgede çiftçilikle uğraşan Halil Şeh Müslim de çatışmalar nedeniyle tarım alanlarının boş kaldığını kaydederek, bölge halkını daha zor günlerin beklediğini dile getirdi.

Türkiye dışındaki ülkelerden de yardım eli uzatılmasını beklediklerine dikkati çeken Müslim, Mazotu Türkiyeden alıyor, burada halkımıza dağıtıyoruz. Diğer ülkelerin de bize destek olmasını bekliyoruz. Şu anda kötü süreçten geçiyoruz. İnsanların mağduriyetlerinin giderilmesi gerekiyor. Sağlık, ekonomik ve sosyal anlamda ciddi ihtiyaçlarımız var diye konuştu.

TEK çARE TÜRKİYE

Suruç Kaymakamı Abdullah çiftçi de Türkiyenin sığınmacıları en iyi şekilde ağırladığını, sınır ötesindeki mağdur halkın ihtiyaçlarını da karşılamayı ihmal etmediğini vurguladı.

çatışmalardan önce Kobaniye bin 500 tır insani yardım gönderdiklerini belirten çiftçi, terör örgütü DAEŞin çekilmesinin ardından da bin 300 tır insani yardım yolladıklarına işaret etti.

Mağdur insanlara her zaman yardım eli uzattıklarını ifade eden çiftçi, şunları kaydetti:

çatışmalar esnasında yüzlerce Suriyeliyi burada en iyi şekilde ağırladık. Şu anda sınırın karşısındaki Suriyelilere de yardımlarımızı aralıksız sürdürüyoruz. Kobanililerin başka insani yardım alacakları herhangi bir yer yok. Bir an önce Kobanideki hayatın normale dönmesini temenni ediyoruz.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır