Kritik ortak kara devriyesi!

Türk Silahlı Kuvvetleri ve ABD Silahlı Kuvvetleri unsurlarının, Suriye'de Fırat'ın doğusunda güvenli bölge birinci safha uygulamaları kapsamında başlattıkları ilk ortak kara devriyesi tamamlandı

Haberler 09.09.2019 - 09:57 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türk Silahl Kuvvetleri (TSK) ve ABD Silahl Kuvvetleri unsurlarnn, Suriyede Fratn dousunda güvenli bölge tesisi birinci safha uygulamalar kapsamnda balattklar ilk ortak kara devriyesi tamamland.

TSK ve ABD konvoyunun Suriyede güvenli bölgeyi tesise yönelik gerçekletirdikleri ilk devriye, organizasyon ve harekat olmak üzere iki aamadan olutu. anlurfann Akçakale ilçesinin güneyinde Türk bayrakl 6 zrhl araçtan oluan TSK konvoyu, ortak kara devriyesine katlmak için snr geçerek Suriye tarafnda bekleyen ABD askeri konvoyuyla bulutu.

Üç SAAT SÜREN ORTAK DEVRYE

Snrn sfr noktasnda bir araya gelen TSK ve ABD konvoyu komutanlar, burada bir süre yaplacak devriye plann görütü. Askeri konvoy ardndan yaklak 25 kilometre batdaki Telabyad tarafna yöneldi. Bu yönde bir süre gözlemlerde bulunan ortak konvoy, ardndan güneye doru daha iç ksmlara hareket etti. Sabah saat 10.00 sularnda balayan devriye, yaklak 3 saat sonra sona erdi.

Bu arada TSK konvoyu Türkiye snrna yaklarken, yerli üretim ATAK helikopterler, bölgede uçu yaparak Türk birliklerini karlad.

HA ve helikopter destei de verilen devriye faaliyetleri boyunca snr hattndaki hava ve kara hareketlilii devam etti. Sabah saatlerinde balayan devriye faaliyeti yaklak 3 saatte tamamland.

DEVRYE DEVAM EDECEK

Buarada, Bakanlktan yaplan yazl açklamada, 5-7 Austosta ABD heyetiyle varlan mutabakat çerçevesinde, Güvenli Bölgenin tesisine, belirlenen takvim çerçevesinde planland gibi devam edildii belirtildi.

Suriyenin kuzeyinde, Fratn dousunda Güvenli Bölge tesisine yönelik Birleik Müterek Harekat Merkezinin 12 Austosta anlurfa Akçakalede faaliyete geçtii, 14 Austosta ise nsansz Hava Araçlar (HA) ile keif uçularnn balad anmsatlan açklamada, 21 Austostan itibaren Güvenli Bölge Birinci Aama faaliyetlerine geçilerek, 24 ve 29 Austos ile 5 Eylül tarihlerinde müterek hava keif faaliyeti icra edildii aktarld.

PLANLANAN TAKVYE UYGUN

Planlanan takvime uygun olarak, TSK ve ABD personelinin, Akçakalenin güneyinde Suriye tarafnda, kara araçlar, helikopter ve HAlar eliinde ilk müterek kara devriyesini bugün saat 09.17-12.51 arasnda gerçekletirdiine deinilen açklamada, unlar kaydedildi:

Güvenli Bölgenin tesisine yönelik faaliyetlerin dikkat ve hassasiyetle denetlenmesi, arazideki uygulamalarn yerinde görülmesi ve takvime uygun ilerlenmesi maksadyla havadan ve karadan ortak devriyelere önümüzdeki günlerde devam edilecektir. Suriyenin kuzeyi Fratn dousunda teröristlere ait barnak, snak ve tahkimatn imha edilmesi, ellerindeki ar silahlarn toplanmas, teröristlerin bölgeden çekilmesi ve sonrasnda Suriyeli kardelerimizin evlerine dönmesi için gerekli koullarn oluturulmasn salamak maksadyla ortak faaliyetler planland ekilde gecikmeye meydan vermeden sürmektedir.

Ana Sayfaya Git