Kuzey Irak'ta 3 yıl sonrası!

Irak merkezi hükümeti, Kerkük başta olmak üzere statüsü tartışmalı bölgelerin çoğunda 3 yıl sonra tekrar denetimi sağladı.

Haberler 19.10.2017 - 08:05 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Irak merkezi hükümeti, Kerkük bata olmak üzere statüsü tartmal bölgelerin çounda 3 yl sonra tekrar denetimi salad.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) ve Irak merkezi hükümeti arasndaki gerginlik, Erbil yönetiminin 25 Eylülde tek tarafl bir kararla tartmal bölgeleri de dahil ederek referanduma gitmesiyle patlak verdi.

Erbil ve Badat arasndaki gerilim, Hadi abi, Irak ordusu ve federal polisten oluan ortak güçlerin önceki gün, sabah saatlerinde çatmaya girmeden tüm kenti kontrol etmesiyle daha da trmand.

Operasyonun 1inci gününde Kerkük kent merkezi bata olmak üzere Kuzey Petrol irketi, Baba Gurgur Petrol Yataklar, K1 Askeri Üssü, elektrik santrali, Molla Abdullah Rafinerisi, Kerkük Havaalan, Tazehurmatu Karargah, Leylan, Dakuk, Yayc, Tirkalan kasabalaryla,Tikrit Köprüsü, Kerkükün güneyindeki ana karayolun tamamnda kontrol saland.

Irak güvenlik güçlerinin ilerleyiinin Kerkükle snrl kalaca tahmin ediliyordu ancak, operasyonun tüm tartmal bölgeleri kapsad ikinci gündeki ilerleyile netleti.

Operasyonun 2nci gününde ise Irak güçlerince, Musulun batsndaki Sincar, güneyinde Mahmur ilçesi ve dousundaki Baika, Irak-Suriye arasndaki Rabia Snr Kaps, Musul Baraj, Diyala vilayetinin Hanekin ilçesi, ona bal Karatepe ve Celavla kasabalarnda kontrol saland.

Yaklak 48 saat süren operasyon sonucunda Pemerge güçleri, 2014 ylnda terör örgütü DEAtan ele geçirdii bölgelerin birçounu çatmaya girmeden brakp çekildi.

- IKBY, petrol kaynann yarsn kaybetti

IKBY, günlük ihraç ettii petrolün yarsn Haziran 2014ten itibaren denetimini ele geçirdii Kerkükteki Bay Hasan ve Havana Petrol kuyularndan temin ediyordu.

Kerkük operasyonu sonucu IKBYnin iki önemli petrol kuyusunu kaybetmesiyle günlük yaklak 300 bin varil petrol kaybna urad ifade ediliyor.

- Tartmal bölgelerin statüsü ve 140nc madde

Irak merkezi hükümeti ve IKBY arasndaki tartmal bölgelerin statüsünün belirlenmesi için anayasann 140nc maddesi, 2007 ylna kadar söz konusu bölgelerin normallemesinden sonra nüfus saymnn yaplmas ve referanduma gidilmesini içeriyordu.

Ancak bu maddenin yürürlüe girmesinin üzerinden 10 yl geçmesine ramen herhangi bir gelime yaanmad.

Tartmal bölgeler, Kerkük vilayetinin tamam, Salahaddinin Tuzhurmatu ilçesi, Diyalann Hanekin ilçesiyle, Karatepe, Celavla ve Mendeli kasabalar, Musulun ise Mahmur, Sincar ve eyhan ilçeleriyle Baika kasabasn kapsyor.

Badat, Kerkükün tamamnda güvenlii salad

Kerkükte Güvenlii Salama Operasyonu Komutanl tarafndan yaplan yazl açklamada, Kerkükün tamamnda güvenlik saland. Bu, Dibis ilçesi, Multeka nahiyesi, Güney Bay Hasan, Kuzey Bay Hasan ve Habbaz petrol sahasn da kapsad. ifadelerine yer verildi.

Diyalaya bal Hanekin, Celvela ile Musulda Mahmur, Baika ve Musul Baraj, Uveynat Nahiyesi, Sincar ilçesi, Rabia ve Musul Ovasnda baz bölgelerde de kontrolün saland ve güvenlik güçlerinin buralarda yeniden dalmnn yapld belirtildi.

Ana Sayfaya Git