Merkel: "Türkiye'nin NATO üyesi kalması lazım"

"(Almanya'nın Suriye konusunda katkı sağlaması) Bu, Rusya ve Türkiye ile görüşmeler yapmadan olmaz"

Haberler 28.11.2019 - 09:49 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Almanya Babakan Angela Merkel, Türkiyenin NATO üyesi olarak kalmas gerektiini söyledi.

Merkel, bütçe görümeleri kapsamnda Federal Mecliste yapt konumada, 70. kurulu yl dönümü vesilesiyle NATOnun önemini anlatt.

Türkiyenin NATO için jeostratejik öneme sahip olduunu vurgulayan Merkel, Türkiyenin NATO üyesi kalmas lazm. Bunun için çaba sarf etmemiz gerekir. dedi.

Avrupann önünde pek çok terör tehdidi olduunu ifade eden Merkel, çevremizde yangn olduunda artk ABD sorumluluk almyor. dedi.

Dünyann, çinin önemli rol ald çok kutuplu farkl bir düzene sahip olduunu dile getiren Merkel, NATOnun korunmas kendi çkarmza. deerlendirmesinde bulundu.

Merkel, Avrupann mevcut durumda tek bana kendisini savunamayacann altn çizerek, Bu transatlantik ittifaka ihtiyacmz var. diye konutu.

Bu nedenle NATOnun korunmas için çalacaklarn ve ittifak içinde daha fazla sorumluluk alacaklarn belirten Merkel, Fransa ile balattklar silah projelerini ilerletmek istediklerini kaydetti.

- Suriyede siyasi çözüme ulalmas gerekiyor

Merkel, Suriyede devam eden iç savan vekalet savana dönütüüne dikkati çekerek, siyasi çözümün salanmas gerektiinin altn çizdi.

ansölye Merkel, Anayasa Komitesinin kurulmasn olumlu bir adm olarak deerlendirdiklerini anmsatt.

Ülkesinin Suriye konusunda daha fazla katk salayacan ifade eden Merkel, Bu, Rusya ve Türkiye ile görümeler yapmadan olmaz. dedi.

Merkel, bu neden Türkiye Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan, Fransa Cumhurbakan Emmanuel Macron, Rusya Devlet Bakan Vladimir Putinin ve kendisinin katlmyla geçmite bir buluma gerçekletirdiklerine iaret etti.

Libyada çözüm çabalarnn sürmesi gerektiini vurgulayan Merkel, Libyada Suriyedeki bir vekalet savann yaanmasnn engellenmesi gerektiini söyledi.

- Fikir özgürlüünün snrlar vardr

Merkel ar sacln geldii noktaya dikkati çekerek Alman toplumunun nereye gittii sorusunu sordu.

Irkç bir Alman tarafndan ilenen Kassel Valisi Walter Lübcke cinayetine ve geçen ay Halle kentinde bir Sinagoga düzenlen rkç saldrya deinen Merkel, Halledeki olaylar ve Lübcke cinayeti hepimizi sarst. dedi.

nsan onurunun dokunulmaz olduunun altn çizen Merkel, Almanyada son dönemlerde tartlan fikir hürriyetinin kapsam konusunda, Ülkede fikir özgürlüü vardr. Herkes özgürce fikrini açklayabilir. Kimse dier bakasnn fikrine katlmak zorunda deil. Fikir özgürlüünün de snrlar vardr. Nefret rkçlk söylemlerinin yaylmas ve dier insanlarn onuru zedelenmeye baladnda bu snr balar. deerlendirmesinde bulundu.

Ana Sayfaya Git