MSB'den "Türkiye'nin NATO'ya katkıları"na ilişkin basın toplantısı

"Ülkemiz, diğer müttefiklerle paylaştığı ortak değerlerin savunulması yönünde üzerine düşen sorumluluğu layıkıyla yerine getirmiştir".

Haberler 03.12.2019 - 09:31 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Milli Savunma Bakanl (MSB), NATOnun Türkiyenin tam siyasi kontrole sahip olduu önemli bir siyasi-askeri örgüt olduunu belirterek, Türkiyenin dier müttefiklerle paylat ortak deerlerin savunulmas yönünde üzerine düen sorumluluu laykyla yerine getirdiini bildirdi.

Milli Savunma Bakanlnca, Türkiyenin NATOya katklarna ilikin basn bilgilendirme toplants düzenlendi.

MSB Müavirlii, Plan, Koordinasyon ve Analiz ube Müdürü Piyade Albay Olcay Denizer, burada yapt açklamada, Türkiyenin NATOya üye olduu 18 ubat 1952den beri uluslararas güvenlik ve istikrara önemli katklar saladn belirterek, NATO hala güvenilir, caydrc ve sürdürülebilir bir ittifak olma özelliini korumaktadr. dedi.

NATO üyelerinin eit üyelik/oy ve söz haklar bulunduuna deinen Denizer, Türkiyenin veto hakk bulunmaktadr. Ülkemizin tam siyasi kontrole sahip olduu önemli bir siyasi-askeri örgüttür. diye konutu.

Denizer, Türkiyenin Souk Sava döneminin sona ermesine çok büyük katk saladn anmsatarak, 1990l yllarda NATOnun temel politikalarn ve Balkanlarda kriz yönetim rolleri üstlenmesini desteklediini ve askeri operasyonlara katldn kaydetti.

Türkiyenin 1994te ilan edilen Bar için Ortaklk (BO) inisiyatifine katk saladn, bu kapsamda 1998de Türkiyede Bar için Ortaklk Eitim Merkezini (BOEM) açtn hatrlatan Denizer, sözlerine öyle devam etti:

NATO 11 Eylül sonrasnda tarihinde ilk kez Avrupa dna çkarak Afganistana operasyon düzenlemitir. NATOnun Avrupa d birçok bölgede düzenledii operasyonlara Türkiye de katk salamtr. NATO, Türkiyenin güvenliinde önemli bir role sahip olmu, Türkiye de her zaman dier müttefiklerle paylat ortak deerlerin savunulmas yönünde üzerine düen sorumluluu laykyla yerine getirmitir. Halihazrda bölgesel ve küresel anlamda bar ve istikrar desteklemek üzere çeitli bölgelerde icra edilen NATO harekat ve misyonlarna en fazla katk salayan ülkelerden biri de Türkiyedir. Bu desteini yaklak 2000 personel ile sürdürmekte. ttifakn Stratejik Konsepti nda kriz mukabele harekatlarnda görevler üstlenmektedir.

- NATO harekat ve misyonlarna en fazla katk salayan ülkelerden

Denizer, NATOnun ikinci büyük ordusuna sahip Türkiyenin ortak fonlara ve komuta kuvvet yapsna en çok katk salayan ülkelerden olduunu dile getirerek, Türkiyenin 5nci madde kapsamnda harbe hazr, muharebe gücü ve tecrübesi yüksek, modern ve teknolojik donanma sahip silahl kuvvetleriyle NATO harekat ve misyonlarna en fazla katk salayan 5 ülkeden biri olduunu aktard.

Türkiyenin Afganistann güvenliine yönelik NATO emsiyesi altnda önemli katklarda bulunduunu bildiren Denizer, u ifadeleri kulland:

Türkiye, Kararl Destek Misyonu (RSM) çerçevesinde Kabilden sorumlu çerçeve ülke görevini yürütmektedir. Ayrca Kabil Hamid Karzai Uluslararas Havaalannn iletmesini ve güvenlik sorumluluu 2015ten bu yana üstlenmitir. Türkiye, Kosovadaki güvenlik durumunu daha da güçlendirmek ve buradaki siyasi süreci tevik etmek maksadyla NATO tarafndan icra edilen Kosova Gücü (KFOR) Harekatna da katkda bulunmaktadr. Söz konusu harekat Kosova ve bölgenin istikrar için önem arz etmektedir. Dier yandan Türkiye, Althea Bosna Hersek Misyonu ve Iraktaki NATO Eitim Misyonuna da katk salamaktadr.

Türkiye, Akdenizde görev yapan NATO Daimi Deniz Gücüne en fazla katk yapan üç ülkeden biri olduu gibi Akdenizde sürdürülen Deniz Muhafz Harekatna da en fazla katk salayan ülkedir. Bu katksn Aksaz Deniz Üssü ile lojistik olarak da desteklemektedir. Corafi konumu itibaryla yasa d göç tehdidinin odanda olan Türkiye, bu hususta kararl bir mücadele sergilemektedir. Türkiye, yasa d göçün önlenmesi maksadyla Egede yürütülen NATO faaliyetleriyle yasa d göçün büyük oranda azalmasnda en büyük pay sahibidir.

- 2020de tatbikatlara itirak edilmesi planlanmaktadr

Türkiyenin Hazrlk Eylem Plan çerçevesinde Dou Avrupaya yönelik güvence tedbirlerine aktif bir ekilde destek vermesinin yan sra Karadenizin bar ve istikrar denizi olarak kalmas için NATO faaliyetlerine aktif katk saladn bildiren Denizer, Karadeniz Uyum Harekat bata olmak üzere liderlik ettii uluslararas ve milli askeri faaliyetlerle Karadenizde denge ve caydrcln asli unsuru olduunu vurgulad.

Denizer, Türkiyenin zmirde konulu Kara Kuvvetleri Komutanlna ev sahiplii yaptn da belirterek, unlar söyledi:

NATO kuvvet yapsndaki yüksek hazrlk seviyeli dokuz kara kuvveti karargahndan biri olan NATO Hzl Konulandrlabilir Kolordu Karargah da (NRDC-TUR) stanbulda bulunmaktadr. stanbulda bulunan çok Uluslu Müterek Harp Merkezi Komutanl, NATO tatbikatlar için de kullanlmaktadr. Türk Silahl Kuvvetleri 2019 yl içerisinde 23 NATO tatbikatna 2 bin 414 personelle itirak etmitir. Bunlardan 3ü Türkiyenin ev sahipliinde gerçeklemitir. 2020 ylnda da tatbikatlara itirak edilmesi planlanmaktadr.

Türkiye, NATO Savunma Planlama, hava, kara, deniz ve siber alanlarda pek çok projeyi de yürütmektedir. Ayrca Türkiye, Terörizmle Mücadele Mükemmeliyet Merkezi, çok Uluslu Deniz Güvenlii Mükemmeliyet Merkezi ve BIOEM ile ittifak ve ortaklk ülkelerine seminer ve eitim gibi faaliyetleri icra etmekte, yakn kültürel ve tarihi iliki içerisinde olduu ülkeler ile NATO arasnda karlkl anlayn olumasna katk salamaktadr. 1952 ylndan bu yana üyesi olduumuz NATO, ülkemizin güvenliinin temininde önemli bir role sahip olmu, ülkemiz de her zaman dier müttefiklerle paylat ortak deerlerin savunulmas yönünde üzerine düen sorumluluu yerine getirmi, getirmeye devam edecektir.

- Kimse bizim NATOya katklarmz tartamaz

Güvenlik kaynaklar ise toplantnn ardndan, NATO güvenlik planlarna rezerv iddialarna ilikin, NATO içerisinde prosedür, usuller var. Onlar normal ekilde iliyor. Türkiye antaj yapyor gibi ifadeler kabul edilebilir deil. deerlendirmesini yapt.

Türkiyenin NATOya önemli katklarnn olduunu vurgulayan kaynaklar, NATOnun çok önemli bir gücüyüz. Kimse bizim NATOya katklarmz tartamaz. Corafi olarak güney kanadnda yer alyoruz ama Türkiye verdii katklarla NATOnun tam merkezindedir. ifadesini kulland.

Bilgilendirme toplantsnda, NATOnun kuruluu ve Türkiyenin NATOya katklarnn anlatld bir video da paylald.

Ana Sayfaya Git