Mülteci sayısı 80 bini buldu!

Avrupa'ya gitmek üzere Türkiye'den ayrılan mülteci sayısı 80 bin 888 oldu. Bu sayı önümüzdeki günlerde artış gösterebilir…

Haberler 02.03.2020 - 10:27 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

letiim Bakan Fahrettin Altun, Avrupaya gitmek üzere Türkiyeden ayrlan mülteci saysnn 80 bin 888 olduunu belirterek bu saynn art gösterebileceini bildirdi. Altun, Türkiyenin düzensiz göç akna kar hazrlklarn yaptn belirterek, Avrupa ve dier ülkeler, bu muazzam zorluk karsnda derhal harekete geçmelidir. Bütün bunlar kendi bamza yapmamz beklenemez. ifadesini kulland.

Altun, Twitterdan Türkiyeden ayrlan göçmenlere ilikin paylamda bulundu.

Türkiyede bulunan Suriyelilere geçici koruma uygulamaya devam edildiini belirten Altun, Suriyeli kardelerimizden ülkeyi terk etmeleri istenmedi. Kalmak isterlerse kalabilirler. Gitmek isterlerse de gidebilirler. Sadece mültecilerin Türkiyeden ayrlmasn engellememe yönünde bir politika deiikliine gittik. Kaynaklarmzn ve personel saymzn kstl olduu göz önüne alndnda, Avrupaya göç etmek isteyen mültecileri önlemeye çalmaktansa, Suriyeden daha fazla mülteci gelmesi olaslna kar kendimizi hazrlyoruz. deerlendirmesinde bulundu.

Bu politika deiikliini müteakip baz göçmenlerin Türkiyeden ayrlmaya karar verdiine iaret eden Altun, Son birkaç gün içerisinde Avrupaya gitmek üzere Türkiyeden ayrlan mülteci says 80 bin 888 oldu. Bu say önümüzdeki günlerde art gösterebilir. Türkiye, dlibden daha fazla mülteci kabul edemez. Bununla birlikte düzensiz göç akna kar hazrlklarmz yapyoruz. Avrupa ve dier ülkeler, bu muazzam zorluk karsnda derhal harekete geçmelidir. Bütün bunlar kendi bamza yapmamz beklenemez. ifadelerini kulland.

- Kayda deer hiçbir yardm almyoruz

Türkiyenin savatan, ykmdan ve kaostan kaçan 3,7 milyon Suriyeli snmacy barndrdn belirten Altun, paylamnda u görülere yer verdi:

Milli kaynaklarmz, Türk halknn cömertlii sayesinde kardelerimize yardm etmek için harcam olmakla gurur duyuyoruz. Ancak ne yazk ki uluslararas toplum bizi bu zorluk karsnda yalnz brakmtr. Bata AB olmak üzere, müttefiklerimizin çou, siyasi ve insani yükümlülüklerini yerine getirmek suretiyle bu yükü bizimle paylamyorlar. dlibde ve Suriyenin baka bölgelerinde insani felaketin yaanmasn önleme giriimlerimizde kayda deer hiçbir yardm almyoruz.

dlibdeki çatmaszlk bölgesinin amac, bölgedeki 4 milyon sivilin zulme ve katliama uramasn önlemekti. Amacmz Esed rejiminin etnik temizlik yapmasnn ve sava suçlar ilemesinin önüne geçmek ve daha fazla insann yerlerinden edilmesini ve nihayetinde de daha fazla mülteciyle kar karya kalnmasn engellemekti. Maalesef bu mücadelede yalnz brakldk. Bu yük ciddi anlamda paylalmad sürece daha fazla mülteci kabul edebilecek durumda olmadmz defaatle söyledik. ABye ve ABDye çar yaparak, güvenli bölge oluturulmasn istedik ki, bu bölgeyi imdi kendi bamza oluturuyoruz.

- ki yüzlülükten baka bir ey deil

Açklamasnda Müttefiklerimizden yeteri kadar destek görmemi olmamz çok üzücü. ifadesine yer veren Altun, unlar kaydetti:

Bizim çarlarmz görmezden gelindikten, verilen sözler tutulmadktan ve askerlerimiz sahada hedef alndktan sonra, havada kalan sözler ve verilmeyen destek karsnda daha fazla sabrmz kalmad. Milyonlarca yerlerinden edilmi insann ve mültecinin nedense yalnzca bizim sorunumuz olduu eklindeki tutumu artk kabul edemeyiz.

Suriyedeki insani aclar, benzeri görülmemi boyutlardaki yerlerinden edilme ve göç sorunu sadece bizim deil, bölgenin, Avrupann ve bütün dünyann sorunudur. Ciddi ve salam bir i birliine açz ve elimizden geleni yapacaz ancak bakalarnn da ellerinden geleni yapmas gerekiyor.

Mülteci politikamza dardan gelen eletirileri aknlkla izliyoruz. Birkaç bin mülteciyle ne yaplaca konusunda anlaamayanlar, 3,7 milyon mülteci barndran ülkemizi yeter artk dedii için eletirmeye cüret ediyor. Bu, utanç verici bir iki yüzlülükten baka bir ey deil.

Ana Sayfaya Git