"Münbiç'teki ABD güçlerinin güvenliğinden endişeliyiz"

Amerikalı üst düzey bir yetkili, Afrin'deki terör unsurlarına yönelik Zeytin Dalı Harekatı'nın Münbiç'e doğru ilerlemesinden bölgedeki ABD güçlerinin güvenliği nedeniyle endişe duyduklarını, bu endişenin Ankara'ya iletildiğini belirtti.

Haberler 26.01.2018 - 00:20 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bir grup gazeteciye konuan ve adnn gizli tutulmasn isteyen üst düzey Amerikal yetkili, bata Suriye olmak üzere birçok konudaki sorular yantlad.

Amerikal yetkili, Türkiyenin Afrindeki harekatn doudaki Münbiçe doru devam etmesi ihtimalinden endieli olduklarn kaydetti. Yetkili, bu endienin Ankarada sal günü iki ülke heyetleri arasnda yaplan görümelerde Türk tarafna iletildiini söyledi.

Üst düzey yetkili, öncelikli endielerinin bölgede bulunan Amerikan güçlerinin güvenlii olduunu ifade etti.

Yetkili, Münbiç civarnda Amerikan güçleri var. Sahadaki güçlerin güvenlii bizim bir numaral endiemiz. Bu endie Türkiyeye iletildi. dedi.

Amerikal yetkili, ABD yönetiminin, daha önce yapt YPG güçleri Fratn dousuna gidecek taahhüdünü yerine getirmedii hatrlatlarak Münbiçi Münbiç halknn idare etmesi gerektiine yönelik açklamalara karn YPG/PKKnn buradan çkmamasnn tutarszlk olup olmad sorusu üzerine, Münbiçin gelecei nasl ekillenecek bunu bilemem ama Münbiçi kontrol eden Münbiç halk olmal. Türk yetkililer, YPGyi Fratn dousunda görmek istediklerini bize söylediler. Bu da Washingtona iletildi. ifadesini kulland.

- SLAHLARI GER TOPLAMAYA NYETLYZ

Yetkili, ABDnin Suriyenin kuzeyindeki baz gruplara verdii silahlar geri toplama konusunda Türkiyeye verdii taahhüdü yerine getirme niyetinde olduunu belirtti.

Türkiyenin terör örgütü olarak gördüü YPGye ABDnin silah yardm yapt ve bunlar toplama sözü verdii hatrlatlan yetkili, Bu taahhüdümüzü yerine getirmeye niyetli olduumuzu Türk tarafna söyledik. dedi.

Yetkili, silahlarn toplanmas için bir süre veremeyeceini, verilen silahlar hakknda Türkiyeye aylk olarak güncellenmi bir liste gönderdiklerini dile getirdi.

Hala silah vermeye devam ediyor musunuz? sorusu yöneltilen yetkili, buna ABD Savunma Bakanlnn cevap verebileceini, bu zamana kadar yaplan sevkiyatlarn büyük çounluunun ABD askerlerine gittiini ve bunlarn çounun da gda, mühimmat, yaam malzemesi ve dier malzemelerden olutuunu savundu.

- YANLI AKTARANLAR ASKERLERD

Türkiyenin tepkisine neden olan YPG/PKKllara eitim verilmesi konusuna deinen üst düzey yetkili, Suriye snr gücü adl bir oluum bulunmadn, bunun yanl karakterize edildiini savundu.

Bir snr gücü oluturma plan bulunmadn iddia eden Amerikal yetkili, DEA üyelerinin komu ülkelere kaçmasn engellemek için Suriye Demokratik Güçleri (PYD/PKK) ile çalmaya devam ediyoruz. ifadesini kulland.

Suriye snr gücü yerine doru tanmlamann ne olacan sorusu üzerine yetkili, bu sorunun ABD Savunma Bakanlna (Pentagon) sorulmas gerektiini belirterek Yanl aktaranlar onlard. dedi.

- ÜST DÜZEY ZYARET HTMAL

Amerikal yetkili, Türkiye ile ABD arasnda yakn gelecekte bakan seviyesinde ya da baka üst düzey ziyaret ihtimali üzerinde taraflarn konutuunu bildirdi.

Yetkili, Yaknda bir eyler olabilir. diye konutu.

- NCRLK VE KÜRECKN DURUMU

Dileri Bakan Mevlüt çavuolu ile Amerikal mevkida Rex Tillerson arasnda Pariste önceki gün yaplan görümede ncirlik Üssü ve Kürecik Radar Üssünün gündeme geldiine yönelik haberler hatrlatlan yetkili, Ankarada yaplan toplantlarda bunun gündeme gelmediini söyledi.

- ABDNN SURYENN KUZEY çN PLANI

Amerikal üst düzey yetkili, ülkesinin Suriyenin kuzeyi için gelecek plan hakknda konuurken de burada özerk bölge ya da ayr devlet gibi bir aray içinde olmadklarn söyledi.

Suriyenin geleceine Suriye halknn karar vermesi gerektiini ifade eden yetkili, Ancak yerel halkn yerel meselelerde söz hakk olmal. Esed sonras Suriyede am ile dier bölgeler arasnda bir ban yeniden oluturulmas gerekli. Bunun nasl olaca BM görümelerinde ele alnyor. dedi.

Yetkili, Suriye sorunu Esed ailesi iktidardayken çözülemez. diye konutu.

- K ÜLKE HEYETLER TEMASTA

ABD Dileri Bakanl, Adalet Bakanl yetkilileri ile askeri yetkililerden oluan bir heyet, sal günü Dileri Bakanl ve Genelkurmay Bakanlnda görümeler yapmt.

ABD tarafnn verdii bilgiye göre, Dileri Bakanlndaki görümelerde Türkiyede tutuklu bulunan ABD misyonu çalanlar ve vatandalar, ABDde tutuklu Türkler ve iade konular konuuldu.

Genelkurmay Bakanlndaki görümelerde ise askeri konular, güvenlik, PKK ile mücadele, Suriye ve Iraktaki gelimeler gibi konular ele alnd.

Ana Sayfaya Git