Musul tekrar DEAŞ'ın eline geçebilir

Eski Musul Valisi Esil en-Nuceyfi, terör örgütü DEAŞ'ın Irak-Suriye sınırı üzerinde faaliyetlerini artırdığını bu nedenle Musul'un tekrar örgütün eline geçme tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu söyledi.

Haberler 07.08.2018 - 09:04 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Irakta Sünnilerin önde gelen isimlerinden eski Musul Valisi Esil en-Nuceyfi, Musulun tekrar terör örgütü DEAn eline geçme ihtimaline kar uyarda bulundu.

Nuceyfi, Irak Kürt Bölgesel Yönetimindeki (IKBY) yerel medyaya yapt açklamada, DEAn Irak-Suriye snr üzerindeki faaliyetlerinin özellikle son iki haftada artmaya baladn, teröristlerin ciddi bir hazrlk içerisinde olduunu ifade etti.

Teröristlerin herhangi bir engele taklmadan, iki ülke snr üzerinden kolaylkla gidip geldiini belirten Nuceyfi, bu durumun da snrda yer alan Musul vilayetinin güvenlik ve istikrarn tehlikeye soktuunu söyledi.

Eski Vali, DEAn Musuldaki uyuyan hücrelerini yeniden harekete geçirmesinin yüksek bir ihtimal olduunu vurgulayarak, bunun da vilayetin tekrar örgütün eline geçmesine yol açacan belirtti.

Irakn kuzeyinde yer alan, Suriye ile uzun bir sahra snrna sahip Musul, 10 Haziran 2014te DEAn eline geçmiti.

Sünni Araplar bata olmak üzere, Türkmen, Kürt, Hristiyan, Ezidi gibi birçok etnik ve dini unsurun birlikte yaad Musul, yaklak 3 yl boyunca örgütün elinde kaldktan sonra, Irak güvenlik güçlerince Temmuz 2017de geri alnmt.

Kurtarma operasyonu srasnda büyük ykma sahne olan Musuldaki birçok aile, evlerinin ve kentlerinin yeniden imar edilmesini bekliyor.

- DEAn yuvaland yerler: Telafer, Sincar ve Baac ilçeleri

Musulun batsnda yer alan Suriye snr üzerindeki Telafer, Sincar ve Baac ilçeleri, sahip olduu sert corafi yaps ve krsal bölgeleri nedeniyle, DEAn yuvalanmas ve yer altna çekilmesine en uygun yer olarak görülüyor.

DEA, özellikle bu üç ilçenin krsal bölgelerindeki dalk ve sahra yerlerde gizlenip, orada devriye gezen güvenlik güçlerine zaman zaman pusu kurarak saldrlar gerçekletiriyor.

Ana Sayfaya Git