NASA'da görevli Türk bilim insanı, 'Derin uzayda bilim'i anlattı

Amerikan Havacılık ve Uzay Ajansı'nda (NASA) görevli Türk Astrofizikçi Dr. Umut Yıldız, Diyarbakır'ın Dicle Üniversitesi'nde 'Derin uzayda bilim' konulu konferans düzenledi.

Haberler 04.12.2019 - 09:38 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dicle Üniversitesince düzenlenen Derin uzayda bilim konferans, 6 yldr NASAda görev yapan Türk astrofizikçi Dr. Umut Yldzn katlmyla düzenlendi. Üniversitenin Konferans ve Kongre Merkezindeki konferansa Rektör Prof. Dr. Talip Gül, akademisyenler ile örenciler katld.

Konferansta sunum yapan astrofizikçi Dr. Umut Yldz, uzayla nasl iletiim kurduklarn katlmclara anlatt. Yldz, Siz dünyayla ay arasndaki 5 kat mesafedeki uzakla bir ey gönderdiinizde, bu derin uzay oluyor. Birlemi Milletlere bal Uluslararas Telekomünikasyon Birlii (ITU) bütün frekanslarn tahsislerini yapan bir yer. Frekans tahsisi denince akla gelenler arasnda arabada radyosu olur. FM radyo frekansn aldk. O, FM radyo frekansnda baka kimse yayn yapamaz. Ya da polis telsizlerini, itfaiye telsizlerini dinleyemezsiniz. Uzayla olan iletiimi ya da telekomünikasyon uydular var. Yani bu frekanslar mutlaka birileri tarafndan tahsis edilmitir. Tahsis eden bu kurulu da ITUdur. çok uzaklara gönderilen araçlar var. Bu araçlarn frekanslar için bir aralk belirlemi. Bu aralk sizindir diyor. Bizim için derin uzay terimi de buradan geliyor dedi.

EVRENDE 2 TRLYON GALAKS VAR

Evrende 2 trilyon galaksinin olduunu, Dünyann içinde bulunduu Samayolu Galaksisinin içinde ise 400 milyar yldzn var olduu bilgisini veren Yldz, canllarn 400 milyar yldzn içinde sadece Güne Sisteminin yörüngesinde yaayabildiini belirtti. Bu boluun içinde baka canllarn olmaynn büyük bir yer israf olarak deerlendiren Yldz, evrenin baka yerlerinde canllarn var olabileceine olan inancn dile getirdi.

Ömrü 4,5 milyar yl olan Güne Sistemi dnda uana kadar 5 bin tane gezegenin kefedildiini hatrlatan Yldz, Samanyolu Galaksisinin içerisinde 4 trilyon gezegenin var olduunu açklad.Yldz, konferans boyunca; uzay araçlar, derin uzay ve iletiim, uzay yolculuklar, uzayda yaplan keifler hakknda bilgiler verdi.

Diyarbakrn ardndan 5 Aralkta Batmanda konferans düzenleyecek olan Yldz, 6 Aralkta Mardindeki programnn ardndan balatt konferanslar dizisini sonlandracak.

Ana Sayfaya Git