NATO ortağıyız

Erdoğan, NATO'nun caydırıcılığını azaltacak, ittifakın gücüne zarar verecek popülist beyanlardan uzak durması gerektiğini belirterek, "Üye ülkelerin NATO'ya alternatif aramak yerine, NATO'yu ortak tehditler karşısında daha güçlü kılacak çalışmalar içinde olmalarını bekliyoruz" dedi

Haberler 04.12.2019 - 09:35 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan, Londrada gerçekletirilecek NATO Liderler Zirvesine gitmeden önce Esenboa Havalimannda basn toplants düzenledi. Erdoan, liderler toplantsnn küresel çapta belirsizlikten ve tehditlerin özellikle çeitlendii, uluslararas güvenliin krgn hale geldii bir dönemde icra edileceini, toplantda çin ve Rusya ile ilikilerin de gündeme gelmesinin beklendiini bildirdi.

NATONUN KENDN GÜNCELLEMES ARTIK KAçINILMAZDIR

NATOnun bilhassa terör örgütlerinden kaynaklanan asimetrik tehditler karsnda çok daha kararl ve etkin davranmas gerektiini belirten Erdoan, Günümüzün tehdit önceliklerine göre NATOnun kendini güncellemesi artk kaçnlmazdr. Bu çerçevede müttefiklerimizden, ülkemizin maruz kald saldrlar karsnda çok güçlü bir dayanma bekliyoruz. Terör örgütlerine kar kararl bir duru salanmasn temin edecek bir deiimi tüm üye ülkelerle birlikte gerçekletirmek mecburiyetindeyiz. Zira güvenliin bölünmezlii, dayanma ve beraberlik ruhu, NATO ittifakn ayakta tutan tayc sütunlardr dedi.

ÜLKEMZ NATONUN VAZGEçLMEZ BR ORTAIDIR

Cumhurbakan Erdoan, NATOnun caydrcln azaltacak, ittifakn gücüne zarar verecek popülist beyanlardan uzak durmas gerektiini belirterek, Üye ülkelerin NATOya alternatif aramak yerine, NATOyu ortak tehditler karsnda daha güçlü klacak çalmalar içinde olmalarn bekliyoruz. Türkiye, terörle mücadele ve göç akmlarnn önlenmesi balamndan kritik roller üstlenen bir ülkedir. Ülkemiz, bu vasfyla NATOnun vazgeçilmez bir ortadr. Böylesine bir stratejik tabloda, müttefiklerimizin bizimle sergileyecekleri samimi dayanma, ittifakmz zayflatmaz, tam tersine güçlendirir. Bu mesajmz Londradaki görümelerimizde müttefiklerimize açkça verecek, terör karsndan ilkeli bir tavr göstermelerini kendilerinden isteyeceiz diye konutu.

Erdoan ayrca, Türkiyenin terör örgütü DEA ile Suriyede göüs göse mücadele edip örgütü bozguna uratan tek ülke olduunu kaydetti.

TERÖRLE MÜCADELEDEK KARARLILIIMIZI TEKRAR FADE EDECEZ

Londra ziyaretinde baz devlet ve hükümet bakanlaryla temaslar gerçekletireceini ifade eden Cumhurbakan Erdoan, Birleik Krallkn daveti üzerine Fransa ve Almanya liderleriyle beraber bir dörtlü zirve toplantsn da yapacaz. Bu toplantda Suriye ve Libya bata olmak üzere bölgesel konular ele alacaz. Bir araya geleceimiz liderlere hem Bar Pnar Harekatnda gelinen son durumu, hem de Suriyeli snmaclarn geri dönüüyle ilgili projeleri tekrar anlatma frsat bulacaz. Türkiyenin PKK, YPG terörüyle mücadeledeki kararlln en üst düzeyde tekrar ifade edeceiz. Libyadaki gelimeler de zirve toplantsnn gündeminde yer alacak. Bu ülkede bir an önce atekes salanmas ve siyasi sürece geri dönülmesi için atlacak admlar konuacaz ifadelerini kulland.

çALIMALARI KENDLERNE SUNACAIZ

Cumhurbakan Erdoan, Birleik Krallk, Fransa ve Almanya liderleriyle yapaca dörtlü liderler toplantsnda, güvenli bölge konusunun gündemde yer almasnn önem arz ettiini belirterek, lgilerini, alakalarn anlamak, bilmek istiyoruz. Burada Almanya, Fransa nasl yaklar bilemiyorum. ngiltere nasl yaklar, onu da bilemiyorum. Kendilerinden bunu dinleyeceiz. Kendilerine bizim yaptmz plan çalmalarn tekrar sunacaz, proje çalmalarmz sunacaz. lgileri, alakalar varsa da bunu biz de dünya ile paylaacaz. Yoksa onu da dünya ile paylaacaz. Bunun yannda dier ülkelerle ayn ekilde paylama yoluna gideceiz. Özellikle u anda Fransay, Dou Akdeniz olay ciddi manada rahatsz ediyor olabilir. Bizim Libya ile yaptmz çalma da onlar ciddi manada rahatsz ediyor olabilir. Bu konuda kendilerinin bunu gündeme getirmeleri halinde de attmz adm Bu Libyann, Türkiyenin egemenlik hakkdr. Bu egemenlik hakkn biz sizinle tartmayz Bunu kendilerine çok açkça söyleyeceiz diye konutu.

Erdoan, F-35, S-400 ile ilgili olarak ABD Bakan Donald Trump ile görüüp görümeyeceine ilikin yöneltilen soruya ise, Zaten daha önce de bu konuda görümelerimiz belli. Tekrar bunu gündemde müzakere eder konuuruz. Temenni ederim ki neticesi hayrl olsun yantn verdi.

LBYA BELK BÜYÜKELçSN DAH çEKEBLR

Türkiye ile Libya arasnda imzalanan, Deniz Yetki Alanlarnn Snrlandrlmas Mutabakat Muhtrasndan Yunanistann duyduu rahatszlk ve Yunanistann atmay planlad admlar hakknda deerlendirmesi sorulan Cumhurbakan Erdoan, öyle konutu:

Yunanistan admn atabilir. Bizim de tabii adm atma hakkmz sakldr. Biz de admlarmz atarz. Gerei neyse, gereini de annda yaparz. Bu konu ile ilgili olarak u anda büyük ihtimalle Libya belki büyükelçisini dahi çekebilir. u anda onlar büyükelçi ile muhatap oluyorlar. Kendilerine göre baz eyler söylüyorlar. Dün aldm bir haberle de Yunanistan Babakan Londrada bizimle görüme talebinde bulundu. Orada kendisiyle de bu görüme zemininde hepsini konuacaz tabii. unu bilmenizi istiyorum; Yunanistan, Msr, öbür tarafta u an itibariyle Güney Kbrs, böyle bir üçlü çalmay yapmalar, bizim Libya ile ilgili attmz adm asla etkilemez. çünkü biz Libya ile bu noktada yazl anlamamz yaptk, imzay attk.

Ana Sayfaya Git