Obama ve Putin Golan Tepeleri için çalışıyor

Obama ve Putin'in İsrail işgali altındaki Golan Tepeleri'nin Suriye'ye iade edilmesi için ortak çalışma yürüttüğü belirtildi.

Haberler 25.04.2016 - 04:15 Son Güncelleme : 25.04.2016 - 04:15

İsrail istihbaratına yakınlığıyla bilinen DEBKAfiles, ABD ile Rusyanın Golan Tepelerinin Suriyeye iade edilmesini desteklediklerini ve Obama ile Putinin bu konuda bir çalışma yürüttüğünü bildirdi.

İsrailli kaynaklar ayrıca, Suriye ile ilgili gelişmelerin sadece Golanla ilgili olmadığını ve iki liderin Suriyedeki askeri ve diplomatik hususlarda da adımlar atacağını kaydetti. Bu adımlardan birincisi Suriye Devlet Başkanı Beşar Esadın iktidardan indirilmesi var. İkinci olarak da, Golan Tepelerinin aşamalı olarak Suriyeye iadesi bulunuyor.

Geçtiğimiz hafta İsrail Bakanlar Kurulu toplantısı Golan Tepelerinde toplanmış ve bu ilk uygulama dikkat çekmişti. Toplantının ardından İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, işgalleri altındaki Golan Tepelerini sonsuza dek ellerinde tutacaklarını söylemişti. Bu açıklamaya başta ABD olmak üzere birçok devletten tepki gelmişti.

ABD: GOLAN İSRAİLE AİT DEĞİL

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, 1967 yılında İsrailin işgal ettiği Golan Tepelerinin mevcut durumu ile ilgili Golan Tepeleri, İsrailin parçası değildir, durumu müzakereler yoluyla belirlenecektir demişti. Kirby ayrıca Suriyedeki durumlardan dolayı, Golanın müzakere masasına getirilemeyeceğini vurguladı.

AVRUPA BİRLİĞİ: GOLANDA İSRAİLİ TANIMIYORUZ

Avrupa Birliği Dış Politika Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini yaptığı açıklamada, Avrupa Birliği, İsraili sadece 1967 öncesi mevcut bulunan sınırlar dahilinde tanımakta demişti.

ARAP BİRLİĞİNDEN TEPKİ

Arap Birliği: Başbakan Netanyahunun İsrailin Golan Tepelerinden çekilmeyeceğine dair sözleri, tansiyonu yükseltmenin yanı sıra uluslararası hukuk ilkeleri, BM Genel Kurulu ile BM Güvenlik Konseyi kararları, insan hakları ve Cenevre anlaşmalarının ihlalidir açıklamasında bulundu.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır