Görüş Bildir

Obama ve Putin Golan Tepeleri için çalışıyor

Obama ve Putin'in İsrail işgali altındaki Golan Tepeleri'nin Suriye'ye iade edilmesi için ortak çalışma yürüttüğü belirtildi.

Obama ve Putin Golan Tepeleri için çalışıyor

 

İsrail istihbaratına yakınlığıyla bilinen DEBKAfile’s, ABD ile Rusya'nın Golan Tepeleri'nin Suriye'ye iade edilmesini desteklediklerini ve Obama ile Putin'in bu konuda bir çalışma yürüttüğünü bildirdi.

İsrailli kaynaklar ayrıca, Suriye ile ilgili gelişmelerin sadece Golan'la ilgili olmadığını ve iki liderin Suriye'deki askeri ve diplomatik hususlarda da adımlar atacağını kaydetti. Bu adımlardan birincisi Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın iktidardan indirilmesi var. İkinci olarak da, Golan Tepeleri'nin aşamalı olarak Suriye'ye iadesi bulunuyor.

Geçtiğimiz hafta İsrail Bakanlar Kurulu toplantısı Golan Tepeleri'nde toplanmış ve bu ilk uygulama dikkat çekmişti. Toplantının ardından İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, işgalleri altındaki Golan Tepeleri'ni "sonsuza dek" ellerinde tutacaklarını söylemişti. Bu açıklamaya başta ABD olmak üzere birçok devletten tepki gelmişti.

ABD: GOLAN İSRAİL'E AİT DEĞİL

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, 1967 yılında İsrail'in işgal ettiği Golan Tepeleri'nin mevcut durumu ile ilgili "Golan Tepeleri, İsrail'in parçası değildir, durumu müzakereler yoluyla belirlenecektir" demişti. Kirby ayrıca Suriye'deki durumlardan dolayı, Golan'ın müzakere masasına getirilemeyeceğini vurguladı.

AVRUPA BİRLİĞİ: GOLAN'DA İSRAİL'İ TANIMIYORUZ

Avrupa Birliği Dış Politika Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini yaptığı açıklamada, "Avrupa Birliği, İsrail’i sadece 1967 öncesi mevcut bulunan sınırlar dahilinde tanımakta" demişti.

ARAP BİRLİĞİ'NDEN TEPKİ

Arap Birliği: "Başbakan Netanyahu'nun İsrail'in Golan Tepelerinden çekilmeyeceğine dair sözleri, tansiyonu yükseltmenin yanı sıra uluslararası hukuk ilkeleri, BM Genel Kurulu ile BM Güvenlik Konseyi kararları, insan hakları ve Cenevre anlaşmalarının ihlalidir" açıklamasında bulundu.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi