Okula başlarken!

Okula yeni başlayan çocukların sağlıklı bir yaşam sürdürmesi, derslerindeki başarısı ve ailelerin fark edemeyeceği hastalıkların ortaya çıkabilmesi için okul öncesi sağlık kontrolleri büyük önem taşıyor.

Haberler 01.09.2021 - 00:50 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çocuk Sal ve Hastalklar Uzman Dr. Asl Mutlugün Alpay, okul dönemi öncesinde çocuklarn sal için anne babalara önemli önerilerde bulundu.

Di problemleri bile çocuunuzun örenmesini zorlatrabilir

Okul öncesi yaptrlmas gereken salk kontrollerinin en önemlisi, iitme ve görme muayeneleridir. itme ve görme sorunu yaayan çocuklar, örenme güçlüü yaar. Görme ve iitme taramasnn yan sra büyüme gelime döneminde çocuklarda di kontrolleri de yaplmaldr. çocuklarn dile ilgili yaad küçük sorunlar da örenme ve kavramay zorlatrabilir. Tans, çocukluk döneminde erken konulmas gereken bir grup hastalk vardr. Bu hastalklar aileler tarafndan fark edilemeyebilir. Okul öncesi check-up yaptrlan çocuklarda bu hastalklar tespit edilerek tedavisine balandnda, çocuklarn okuldaki kavrama ve örenme geriliinin de önüne geçilmektedir.

A kontrolü yaplmal

4-6 ya arasnda yaplmas gereken difteri, bomaca, tetanoz, çocuk felci, kzamk, kzamkçk, kabakulak alarnn tamamlanm olup olmad kontrol edilmelidir. Bunun yannda kan ve idrar saymlar da ihmal edilmemelidir. Özellikle okul döneminde çocuun fiziksel ve ruhsal sal için uyku düzeni ile düzenli bir hayatnn olmasna dikkat etmek gerekir. çocuklarn enfeksiyon hastalklarndan korunmasn salamak için mutlaka tuvalet hijyeni ile doru el ykama alkanlnn kazandrlmas gerekir.

Uzman yardm gerekebilir

Okula yeni balayan çocuklarn yaad büyük sorunlarn banda sosyalleme gelmektedir. Bu durum özellikle anne babalarn kayg seviyesinin yükselmesine ve endielenmelerine neden olmaktadr. Bu amaçla çocuklarn okula yeni adm att bu dönemde anne ve babalarn dikkatli olmas gerekir. Ailelerde oluabilecek endieler, çocuklarn okula uyum sürecini uzatmaktadr. Annelerin çocuklar okuldayken okul bahçesinde beklemesi veya snfa kadar girerek her an çocuu ile olmas önerilmemektedir. Anne ve babalar, çocuklarnn okula kar isteksiz olduunu fark eder etmez bir uzmana bavurmaldr.

Salkl beslenme okul çanda balamal

Yaamn her döneminde salkl kalabilmek için yeterli beslenme oldukça önemlidir. Özellikle çocuklarn büyüme ve gelimesinin hzland, örenmenin daha kolay olduu okul ça döneminde beslenmenin önemi daha da artmaktadr. Okul çandaki çocuklarda sabah kahvalts çok önemli olduundan, aileler mutlaka okula göndermeden önce çocuklarnn kahvaltlarn yaptrmaldr. Bunun yan sra çocuklarn süt veya meyve gibi besinlerle ara öün almalar salanmaldr. Okul kantinlerinde satlan yiyeceklerin seçimi konusunda da aileler çocuklarn uyarmaldr. çocuklar içeceklerini de önem srasna göre tercih etmelidir. Gün içinde yeterli su tüketimi çok önemlidir. Asitli içecek ve hazr meyve sular yerine; ayran ve meyvenin kendisi seçilebilir. Ayrca çocuklar evden çkmadan önce beslenme çantalar hazrlanmal ceviz, fstk ve meyvelerle ara öün yapmalar salanmaldr.

Ana Sayfaya Git