Ortadoğu karıştı

İsrail ordusu İran'a ait bir İHA'yı düşürdü, Suriye'den fırlatılan füzeler İsrail'in kuzeyinde sirenleri alarma geçirdi. Suriyeli askeri kaynaklar, füze savunma sisteminin birden fazla uçağı düşürdüğünü duyurdu. Kendini jetten fırlatan pilotlardan birinin durumu ciddi. Sınır bölgesinde yaşayanlar çok sayıda patlama sesi duyduklarını bildirdi. İsrail F-16'sının düşürülmesine misilleme olarak büyük bir saldırı başlattı.

Haberler 11.02.2018 - 12:53 Son Güncelleme : 11.02.2018 - 13:03

HABER MERKEZ

srail ordu sözcüsü, rann insansz hava araçlar (HA) srail hava sahasna girerek atele oynadn ve büyük bedel ödeyeceini ileri sürerken, Suriye birden çok sava uça düürdüünü savundu.

srail ordu sözcüsü Albay Jonathan Conricus yapt açklamada, srailin vurarak düürdüü insansz hava aracnn askeri bir misyon için gönderildiini ve ran askeri güçleri tarafndan yönetildiini söyledi.

Albay Conricus açklamasnda, Bir sava hilekopterimiz, Suriyeden havalanan bir ran insansz hava aracn (HA) düürdü dedi. Conricus buna tepki olarak Suriyedeki insansz hava aracnn gönderildii ran hava üssünü yok ettiklerini söyledi.

Conricusun açklamalarna göre bu üsse yaplan saldr dnda dört ran hedefi ve sekiz Suriye hedefi daha vuruldu. Bir srail jeti ise Suriyeli füze savar ateiyle vurularak düürüldü. Bu gelime, srailin Suriye krizi boyunca bölgedeki çatmalara en çok katld olay diye nitelendirildi.

Conricus, Suriyenin bakenti am yaknlarndaki dört ran hedefi olmak üzere, on iki hedefin yok edildiini söyledi.

Conricus Twitterda, srail Savunma Kuvvetleri Suriyede insansz uçaklar srail hava sahasna gönderen ran merkezli kontrol sistemlerini hedef ald. Suriyenin kapsaml uçaksavar ateinde bir F16 sraile dütü, pilotlar güvende yazd.

srailli General: Kim sorumluysa, bedelini ödeyecek

srailin ba askeri sözcüsü Brig General Ronen Manelis, srailin olayla dorudan ilgili olarak ran sorumlu tuttuunu söyledi ve Bu srail topraklarna yaplan ciddi bir ran saldrs. ran, bölgeyi nasl sona ereceini bilmedii bir maceraya sürüklüyor. Bu olaydan kim sorumluysa, bedelini ödeyecek dedi.

srail ordusunun açklamasnda da srail savunma güçlerinin, srail hava sahasna HA yollanan Suriyedeki ran kontrol sistemlerini hedefledii Suriyenin hava savunma sistemlerinden gelen youn ate sonucu bir F16 srail topraklarna dütüü fakat pilotlarn sa kurtulduu belirtildi. Açklamada, Farkl senaryolar için hazrz ve durum deerlendirmelerine göre hareket etmeye devam edeceiz denildi.

Esedin saraynn yaknlar vuruldu

am, Humus ve Deradaki srail sava uçaklarnn saldrsnda Bear Esedin sarayna yakn yerleimlerde 6 büyük patlama meydana geldi. Ayrca amn batsndaki 104. Tugay, Cebel Manaadaki cephanelik, Dimas askeri noktalar ile Humus ilindeki T4 hava üssü ve ülkenin güneyindeki Dera ilinde yer alan Cibab bölgesindeki hedefler srail sava uçaklarnca vuruldu.

Suriye: Birden fazla sava uça düürdük

Suriye basn, hava savunmalarnn srailin cumartesi günü bir askeri üsse kar saldrganlk eylemine tepki olarak jetlere ate açtn ve bir askeri kayna belirterek birden fazla uça vurduunu söyledi.

Guardian gazetesinde ad belirtilmeyen bir kaynak, afakta srail, orta bölgedeki askeri üslerden birine kar yeni bir saldrda bulundu. Hava savunmalaryla yant verdik ve birden fazla uçak vurduk dedi.

srail ordusu birden fazla uçan vurulduunu reddetti. Conricus, bu ar srail egemenliinin ihlalinden rann sorumlu olduunu söyledi.

ABD üssünde alarm

Al Arabiya gazetesinin haberine göre de, ABDnin Ortadouda yer alan en büyük askeri üssü olan Katar Al Hudedi Hava Üssünde Körfez savandan bu yana ilk kez yüksek seviyeli alarm verildi.

ABDnin Katardaki yüksek seviyeli alarm bir F16 sava uçann Suriye tarafndan vurulup düürülmesinin ardndan geldi.

Suudi Arabistan merkezli Arab News gazetesinin adn vermedii kaynaklara dayandrd haberinde de, Suriyede srail F16snn düürülmesinin ardndan, Katardaki Al Hudedi askeri üssünde Irak savandan bu yana ilk kez yüksek düzeyde alarm verildi denildi.

randan ilk açklama geldi

ran Devrim Muhafzlar Komutan Yardmcs Hüseyin Selami, Suriyeden kalkan rana ait bir insansz hava aracnn srail tarafndan düürüldüü iddialarna ilikin, Suriye haberi dorularsa biz de dorularz dedi.

Bakent Tahranda katld bir toplant sonras basn mensuplarnn düürülen ran HAsyla ilgili sorusunu yantlayan General Selami, srailliler yalancdr, srailden gelen herhangi bir haberi dorulamayz, Suriyeliler onaylarlarsa biz de onaylarz. dedi.

rann Suriyede askeri varlnn olmad savunan ranl General, Askerlerimiz sadece danmanlk için Suriyede bulunuyor. Suriyeyi korumak için Suriye ordusunun varl yeterli diye konutu.

ABDnin Suriyedeki varlna da deinen Selami, ABDnin burada bulunmas gayri merudur ve mutlaka yenilgiyle sonuçlanacaktr. ABD, yenilmeden bölgeyi terk ederse kendisi için iyi olur dedi.

Ana Sayfaya Git