"Pakistan her türlü karşılığı verecektir"

"Bu uluslararası anlaşmazlığın (Keşmir) tarafı olan Pakistan, burada atılacak tüm yasa dışı adımlara karşı mümkün olan her türlü karşılığı verecektir"

Haberler 06.08.2019 - 10:10 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Pakistan Dileri Bakanlndan, Kemirin uluslararas alanda ihtilafl bir bölge olarak tannd belirtilerek Bu uluslararas anlamazln taraf olan Pakistan, burada atlacak tüm yasa d admlara kar mümkün olan her türlü karl verecektir. açklamasnda bulunuldu.

Bakanlk açklamasnda, Hindistann kendi kontrolündeki Kemirin özel statüsünü deitirmeye yönelik admlarnn iddetle knandn vurguland.

Bunun, uluslararas alanda tartmal bir bölge olan Kemirle ilgili tek tarafl alnm bir karar olduu belirtilen açklamada, Hindistann tek tarafl ald karar Kemirin Birlemi Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) tarafndan da kabul edilen ihtilafl konumunu deitirmeyecektir. Ne Cammu Kemir halk ne de Pakistan bunu kabul edecektir. ifadelerine yer verildi.

Açklamada, Pakistann Kemir halknn kendi kaderine kendisinin karar vermesine olan arzusuna desteinin devam edeceinin alt çizilerek Bu uluslararas anlamazln taraf olan Pakistan, burada atlacak tüm yasa d admlara kar mümkün olan her türlü karl verecektir. ifadesi kullanld.

Pakistan Cumhurbakan Arif Alvi de konuyla ilgili yapt açklamada, Hindistann Kemirin statüsünü deitirmeye yönelik att adm hem BMGK kararlarna hem de Kemir halknn taleplerine aykrdr. Pakistan, her ihtiyacnda yannda olduu Kemiri desteklemeye ve Kemirde barçl çözümün salanmas için srarc olmaya devam edecektir. deerlendirmesinde bulundu.

Hindistanda hükümet, gün içerisinde, Cammu Kemire dier eyaletlerden daha fazla özerklik tanyan anayasann 370. maddesinde deiiklik yaplmas amacyla parlamentoya teklif sunmutu.

- Kemir sorunu

ngiltere 1947de Hindistandan çekilirken, prenslik eklinde yönetilen Kemiri Hindistan ya da Pakistan ile birleme konusunda serbest brakt.

Nüfusunun yüzde 90 Müslüman olan Kemir halk, 1947de Pakistana katlmaktan yana tavr alsa da dönemin prensi, Hindistan ile birlemeye karar verdi.

Karara, Müslüman Kemir halk kar çkt. Pakistan ve Hindistann bölgeye asker göndermesiyle taraflar, 1947de ilk kez savat. ki ülke arasnda yine ayn nedenle 1965 ve 1999da sava çkt.

Kemirin yüzde 45i Hindistann, yüzde 35i Pakistann kontrolünde ve bölgenin yüzde 20sine ise çin hakim bulunuyor. Hindistan, ele geçirdii bölgeleri Cammu Kemir eyaleti adnda kendine balad. Cammu Kemir, u anda Hindistanda Müslüman nüfusun çounlukta bulunduu tek eyalet durumunda.

Pakistan ise kendi kontrolündeki Kemire Azad Kemir (Bamsz Kemir) ve Gilgit Baltistan olarak iki özerk bölge statüsü verdi.

BMGK, 1948den itibaren ald kararlarla Kemirin askerden arndrlmasn ve geleceinin halkoyuyla belirlenmesini öngördü.

Hindistan halk oylamasna scak bakmazken, Pakistan BMGK kararlarnn uygulanmasn istiyor.

Ana Sayfaya Git