Pakistan'daki operasyon konusunda ordudan tavsiye

Pakistan Ordu Komutanı Kamar Cavid Bacva'nın, başkent İslamabad'da iptal edilen seçim yasasındaki değişikliği protesto eden göstericilere düzenlenen operasyon konusunda Başbakan Şahid Hakan Abbasi'ye tavsiyede bulunduğu bildirildi.

Haberler 26.11.2017 - 00:39 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ordunun medya dairesinin Twitter hesabndan yaplan açklamada, bir polis memurunun yaamn yitirdii, 45i polis 130 kiinin yaraland operasyon üzerine Bacvann Abbasiyi telefonla arayarak oturma eyleminin olaysz sona erdirilmesi önerisi getirdii belirtildi.

Bacvann görümede ulusal çkar ve uyuma zarar verecek iddetten her iki tarafndan kaçnmas gerektiini dile getirdii ifade edildi.

Abbasinin sözcüsü de Babakann durumu yakndan takip ettiini ve hali hazrda göstericilerin barçl biçimde datlmas konusunda yetkililere talimat verdiini açklad.

Rawalpindiyi slamabada balayan Feyzabad Kavandaki operasyon üzerine Karaçi, Haydarabad, Sukkur, Mirpur Asad Kemir, Tando Allahyar, Jacobabad, çakwal, Sabrial, Lahor, Faysalabad ve Gujranwalada da gösteriler düzenlendii kaydedildi.

Bu arada baz göstericilerin çileri Bakan Nisar Ali Hann Rawalpindideki evine saldrd ve ana giri kapsn krd bildirildi.

Haber kanallarnn operasyonu yaynlanmalar engellendi, Pakistan hükümeti, slamabad ve Rawalpindide Facebook, Twitter ve Youtubeu kapatt.

Operasyon, göstericilere dalmalar için son olarak verilen sürenin dolmas üzerine düzenlendi.

Pakistanda protestolara neden olan seçim yasasndaki deiiklik slamabad Yüksek Mahkemesi tarafndan iptal edilmi, sonrasnda Pakistan meclisi yasada deiiklik yaparak tartmal cümleyi eski haline getirmiti.

Yaklak 8 bin güvenlik görevlisi bu sabah Feyzabad Kavanda neredeyse üç haftadr oturma eylemiyle yolu kapatan çounluu Lebbeyk Ya Resulallah Hareketi üyesi göstericilere müdahale etmiti.

Polisin göz yaartc gaz ve tazyikli suyla müdahalesine göstericilerin talarla karlk verdii, bu srada bandan yaralanan bir polis memurunun yaamn yitirdii belirtilmiti.

Pakistan Tp Bilimleri Enstitüsünden doktor Altaf Hüseyin, AA muhabirine yapt açklamada, operasyon srasnda yaralanan 45i polis 130 kiiyi tedavi altna aldklarn söylemiti.

Güvenlik güçlerinin operasyon srasnda 150 göstericiyi de gözaltna ald kaydedilmiti.

Protestocular seçim yasasndaki deiiklikle ilgili balatlan soruturmann sonuçlarnn kamuoyu ile paylalmasn ve Adalet Bakan Zahid Hamidin istifasn talep ediyordu.

Ekim aynda seçim yasasnda yaplan deiiklikle milletvekili adaylarnn imzalad metinde Yemin ederim ki Hz. Muhammed son peygamberdir ibaresi nanyorum ki Hz. Muhammed son peygamberdir olarak deitirilmi ve tepkilere neden olmutu.

Lebbeyk Ya Resulallah Hareketi, özellikle dine hakaret iddialarna yönelik protestolarla tannyor. Kadim Hüseyin Rizvi liderliindeki hareket, son zamanlarda siyasi alanda da faaliyetleriyle gündeme geliyor.

Ana Sayfaya Git