Papa, mahkumların ayaklarını yıkadı

Katoliklerin ruhani lideri ve Vatikan Şehir Devleti Başkanı Papa Francesco, Pazar günü kutlanacak olan Paskalya Yortusu öncesi Kutsal Perşembe kapsamında 12 mahkumun ayağını yıkadı.

Haberler 15.04.2017 - 08:46 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Papa Francesco, Hazreti sann çarmha gerilmeden önceki akam 12 havarisinin ayan ykamasn temsilen yaplan ritüeli bu yl, Roma yaknlarndaki Paliano kentindeki cezaevinde gerçekletirdi.

Papa, önlerinde diz çöktüü 3ü kadn, 12 mahkmun ayaklarn ykayp, kurulad ve tek tek öptü.

Vatikandan yaplan açklamada, bu mahkumlarn 2sinin ömür boyu hapis cezasna çarptrld, dierlerinin ise 2019 ile 2073 yllar arasnda cezalarnn infaznn tamamlanaca belirtildi.

Papa, bu ritüel srasnda eski bir mafya üyesinin de ayan ykad.

Daha önceki açklamalarnda mafyann gittii yolu er yolu olarak niteleyen ve Onlar aforoz edilmilerdir diyen ruhani lider, mafya üyelerini tövbe etmeye davet etmiti.

Papa, bu gelenek kapsamnda geçen yl da aralarnda 3 Müslüman kadnn da bulunduu mültecilerin ayaklarn ykamt.

HAZRET SA, SEVGSN GÖSTERMEK çN HAVARLERN AYAKLARINI YIKADI

Basna kapal gerçekletirilen ayinde Papann, Hazreti sann, birisi tarafndan ihanete urad havarilerine olan sevgisinden bahsederek, unlar söyledii bildirildi:

O, sevgisini göstermek için havarilerinin ayaklarn ykad. Ayak ykama gelenei, bir zamanlar yemeklerden önce yaplrd. çünkü o dönemlerde asfalt yoktu ve insanlar tozun içinde yürüyordu. Ayaklar o zaman köleler ykyordu, ancak Hazreti sa bunu alt üst etti ve kendisi ykad. tirazlara ramen o bunu yapt ve havarilerine, bu dünyaya hizmet etmek, onlarn kölesi olmak, onlara hayat vermek, onlar ebediyen sevmek için geldiini söyledi.

AYAK YIKAMA GELENE

Coena Domini olarak bilinen ayak ykama gelenei, sa Peygamberin çarmha gerilmeden önceki gece, Gizli Son Akam Yemeinde (Rabbin Sofras) 12 havarisine kar tevazuunu göstermek amacyla ayaklarn ykayp öpmesine atfen hayata geçiriliyor.

Papa Francesconun selefleri ise bu gelenei, Romadaki San Giovanni in Laterano Bazilikasnda gerçekletiriyordu.

Ana Sayfaya Git