Paris Savcılığı: Yangın kaza sonucu çıktı, kundaklama yok

Paris Savcılığı, Fransa'nın başkentindeki en ünlü tarihi yapılarından Notre-Dame Katedrali'ndeki yangının kaza sonucu çıktığını açıkladı.

Haberler 17.04.2019 - 10:10 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Sal günü gazetecilere açklama yapan Paris Basavcs Rmy Heitz, ilk belirlemelere göre yangnn kundaklama sonucu çktna dair bir iaret olmadn söyledi.

Rmy Heitz, yangnla ilgili soruturmann uzun süreceini, 50 kiinin soruturma için görevlendirildiini belirtti.

Yangna katedraldeki bakm ve onarm çalmalarnn neden olmu olabilecei bildiriliyor.

Fransa Cumhurbakan Emmanuel Macron, katedrali yeniden ina etme sözü verdi.

Ülkenin önde gelen milyardelerinden Bernard Arnault ve Francois-Henri Pinault, katedralin yeniden inasna katk için 300er milyon euro vereceklerini açklad.

Reuters ajansna göre tarihi katedrali en çok ziyaret eden ülkelerden olan ABDnin vatandalar, ba kampanyasna da en fazla ilgiyi gösterenler arasnda bulunuyor.

Vatikan da restorasyon çalmalarna katkda bulunacan açklarken, Katolik Kilisesi lideri Papa Francesco Fransann yanndayz dedi.

Alevlerin hzla 850 yllk yapnn etrafn sarmas sonras, katedralin çats ve kulesi çöktü.

Paris itfaiyesi, TS 04:00te yangn kontrol altna almay baardn duyurdu.

tfaiye yetkilileri, ana yapnn kurtarldn söyledi. Soutma çalmalar halen devam ederken katedralin içindeki sanat eserlerini kurtarmak için özel ekipler görev yapyor.

MACRON: HEP BRLKTE YENDEN NA EDECEZ

Fransa Cumhurbakan Emmanuel Macron Pazartesi gecesi yangn sürerken yapt açklamada Notre-Dame bizim tarihimiz, edabiyatmz, büyük olaylarmzn, savalarmzn, özgürlük mücadelelerimizin yaand yer demiti.

Macron, Gururlu olalm çünkü bu katedrali 800den fazla yl önce biz ina ettik ve aradan geçen yüzyllarda büyüttük, gelitirdik. Bu yüzden ciddi bir ekilde söylüyorum: Hep birlikte yeniden ina edeceiz diye konumutu.

BAZI ESERLER KURTARILDI

Paris Vali Yardmcs Emmanuel Gregoire, Fransz BFM haber kanalna verdii demeçte alevlerin çok hzl bir ekilde yaylmasnn nedeninin binann 12. yüzyldan kalma tahta çat kirileri olduunu söyledi.

Gregoire, yangn srasnda içerden olabildiince eserin darya çkarldn da aktard.

Katedralin yöneticilerinden Patrick Chauvet, 13. yüzylda yaayan Fransz Kral Louisin giydii ceketin de kurtarlanlar arasnda olduunu söyledi.

Sosyal medyada paylalan görüntülerde katedralin çatsndan siyah dumanlar ve alevlerin yükseldii görüldü.

tfaiye ekiplerinin yangna müdahalesi sürerken, güvenlik ekipleri katedralin çevresini boaltt.

Parisliler Seine Nehrine bakan yapnn yann uzaktan, sessizce izledi. Bakentteki birçok kilisenin çanlar Notre Dame için çald.

Paris Belediye Bakan Anne Hidalgo, itfaiye ekiplerinin katedraldeki korkunç yangna müdahalesi sürerken, bölgedekilere güvenlik bariyerlerini geçmemeleri uyarsnda bulundu.

Geçtiimiz yl Fransz Katolik Kilisesi, parçalanmaya balad gerekçesiyle Gotik mimarisiyle ünlü katedral için kaynak oluturulmas çarsnda bulunmutu.

Parisin en ünlü tarihi eserlerinden Notre Dame Katedrali, her yl milyonlarca turisti arlyor.

BBC Dünya Servisinden Henri Astier, katedralin en son Fransz Devriminde büyük hasar gördüünü söylüyor.

12. yüzylda yaplan katedral, Victor Hugonun bayapt Notre-Damen Kamburu roman ve romandan uyarlanan müzikale de ilham olmutu.

Ancak tarihi yapnn duvarlarndaki çatlaklarn giderek belirginlemesi ve baz ksmlarnn dökülmeye balamas sonras restorasyon çalmalar balatlm, restore edilen ksmnda bulunan bronz heykeller kaldrlmt.

Ana Sayfaya Git