Pentagon'un PKK bütçesi

Pentagon'dan YPG/PKK kontrolünde 10 bin kişilik birlik için "bütçe" talebi.

Haberler 13.02.2020 - 00:00 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

WASHINGTON - ABD Savunma Bakanl (Pentagon), 2021 mali yl kapsamnda Suriyede destekledii gruplar için talep ettii 200 milyon dolarlk bütçe teklif raporuna göre, YPG/PKK kontrolünde 10 bin kiilik bir güce silah ve mühimmat destei vermeye devam edecek.

AA muhabirinin, Pentagonun 2021 bütçesinin teklif raporundan derledii bilgilere göre, Pentagon, 2021 mali yl için Suriyede destekledii gruplara 200 milyon askeri yardm fonu talebinde bulundu.

Raporda, ABD kuvvetlerinin Suriyedeki saysnn daha da azaltlmasyla Bakanlk, planlarn o bölgede ortak güçler için 10 bin personel toplayp, onlar idame edecek ekilde ayarlad. Kuvvet toplama faaliyeti, geni alan güvenlii ve operasyonlarn tamamlanmasnn ardndan bölgede temizlik faaliyeti yapacak tamamlayc unsurlara odaklanacaktr. ifadelerine yer verildi.

Buna göre, bu destekten SDG ismini kullanan YPG/PKK ile Suriyenin güneydousunda yer alan El Tanif bölgesindeki muhalif grup Muavir et-Tavra faydalanacak.

YPG/PKKya 3 kuvvet plan

Operasyonlardan sonra bölgede Temizlik Gücü olarak görev yapacak YPG/PKK kontrolü altnda 5 komando bölüü ve 600 kiiden oluan Anti-Terör Birlii (Hezen Anti-Terör (HAT)) kurulacak.

5 komando bölüü toplam 1120 kiiden oluacak, böylece YPG/PKK için bölgede operasyonlardan sonra faaliyet gösterecek güç toplam 1720 kii olacak.

Dier taraftan Pentagonun uzun zamandr üzerinde çalt YPG/PKKdan oluan ç Güvenlik Gücü için de 2 ylda 4 bin kiilik bir kuvvet eitilip teçhizatlandrlacak. Bu birlikler, ehirlerde devriye faaliyetlerinin yan sra yerleim birimleri arasndaki kontrol noktalarnda görev yapacak ve ehirlerde yaplacak küçük basknlar düzenlenmesinde görev alacak.

Bunlarn yan sra örgüt için Bölgesel ç Güvenlik Güçleri ad altnda yerleim yerlerinin belirli bölgelerinde konulu sabit birlikler kurulacak. Terör örgütü YPG/PKKya bal bu birlikler, ayn zamanda bölgedeki hapishanelerden sorumlu olacak.

ABD, daha önce Suriyenin kuzeydousunda 45 bin kiinin eitileceinin planlandn ifade ediyordu.

Raporda, YPG/PKK çin binlerce militann silah, mühimmat ve eitimi için fon ayran Pentagonun El Taniftaki Muavir et-Tavrann ise 300 olan savaç saysnn 500e çkarlmas için destek salanmas talebi dikkati çekti.

Ekipman arasnda ar silah yok

Pentagon bütçesinde, Suriye için talep edilen 200 milyon dolarlk fon 5 kaleme ayrlyor. Buna göre, 94,3 milyon dolar eitim ve ekipman yardm, 53,7 milyon dolar lojistik destek ve dier hizmetler, 48 milyon dolar maa ve harçlklar, 1 milyon dolar altyap tamiratlar, 3 milyon dolar ise idame faaliyetleri için harcanacak.

YPG/PKK ve Muavir et-Tavra grubuna 442 tüfek, 860 tabanca, 296 komando bça, 28 suikast tüfei verilecek; çeitli kalibrelere sahip yaklak 3 milyon mermi de salanacak.

Tedarik edilecek mühimmat listesinde ar silah bulunmazken, örgüt için 121 taktiksel olmayan askeri araç ve 574 zrhl araç tedarik edilecek ekipman arasnda yer alacak.

Ayrca örgüte zrhl personel tayclar, kargo kamyonlar, ambulans, yakt ve su tankerleri de salanacak.

Örgüte üniformadan mifere, kameradan telsize, tablet bilgisayardan oksijen kesiciye kadar 100e yakn farkl küçük destek malzemesi için de fon talep edildi.

Muavir et-Tavra grubu için 4 milyon dolarlk yaam destek malzemesi tedarik edilecek

Rapora göre, 53,7 milyon dolarn ayrld lojistik destek fonunda Muavir et-Tavra grubu için 4 milyon dolarlk yaam destek malzemesi tedarik edilecek, geri kalan ksm YPG/PKKnn kontrol ettii bölgelerdeki lojistik faaliyetlerine harcanacak.

Bunun yan sra bütçe raporunda maa ver harçlklar kaleminde ise 10 bin kii için aylk 400 dolar olmak üzere, yllk toplam 48 milyon dolar fon ayrlmas talep edilecek.

Harekat merkezi, hapishane ve gözlem noktalarndan 4ünün onarm için ise 1 milyon dolar istenecek.

Geçen yl, Suriyede 550 milyon dolar talep edilmiti

Pentagon, geçen yl da Suriyede 250 milyon dolar snr güvenlii, 300 milyon dolar ise eitim ve ekipman destei olmak üzere toplam 550 milyon dolar talep etmiti. Ancak bütçenin yasalam halinde eitim ve ekipman için 200 milyon dolar destee onay verilmiti.

Türkiyenin Bar Pnar Harekatn balatmas üzerine ABD Bakan Donald Trump, Amerikan askerlerinin Suriyenin kuzeydousundan arlkl olarak çekilmesi ve sadece ülkenin dousundaki petrol sahalarn kontrol etmesi talimat vermiti.

ABD, Deyrizordaki petrol kuyularndan elde edilen gelirlerin SDG adn kullanan YPG/PKKya gittiini ifade ediyor.

Bütçe süreci nasl iliyor?

Söz konusu bütçe, yasalatrlmak üzere Kongreye sunulacak. Temsilciler Meclisi ve Senatodaki Silahl Hizmetler Komiteleri, bu talep üzerinde çalp Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasas bal ile iki ayr tasar hazrlayacak.

Bu tasarlar, komitelerden ve Temsilciler Meclisi ile Senato Genel Kurullarndan geçtikten sonra kongrenin iki kanadnn oluturduu Konferans Komitesinde tek metin haline getirilerek, ekleme yaplmamak üzere, iki kanadn genel kurulunda oylanacak.

Temsilciler Meclisi ve Senatoda onaylandktan sonra yasalamak üzere imza için Bakana gönderilecek.

Bakann onayyla yasalaan bütçenin Bakanla tahsil edilmesi ise Senato Tahsisatlar Komitesinin geçirecei tasarnn onaylanp yasalamasyla mümkün olacak. Bu nedenle Pentagonun sunduu bu bütçe talebi, yasalama sürecinde birçok deiiklie uruyor.

Ana Sayfaya Git