"PKK-PYD bağlantısını ve PYD-rejim iş birliğini bozmak çok zor"

Suriyeli muhalif Kürtlerin oluşturduğu Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) Temsilcisi Fuad Aliko, PKK'nın Suriye uzantısı PYD'nin Cenevre görüşmelerine çağrılması baskısının, ABD'yi, PYD-PKK bağlantısını ve PYD-Esed rejimi iş birliğini bozmak zorunda bıraktığını ve ikisinin de gerçekleşmesinin çok zor olduğu söyledi.

Haberler 22.07.2017 - 10:05 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

sviçrenin Cenevre kentindeki 7. tur Suriye görümelerinde ENKSyi temsil eden Aliko, 14 Martta sona eren görümeleri, AA muhabirlerine deerlendirdi.

Aliko, BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Misturann bir Rus haber ajansna yapt Kürt temsilcilerin anayasa çalmalarna katlmna izin verilmeli açklamasna karlk, kendisine bir rapor sunduklarn dile getirdi.

ENKS temsilcisi, öyle devam etti:

BMye verdiimiz raporda Kürtlerin muhalefette ENKS ile temsil edildiini ve ENKSnin de Kürt halkn yüzde 80ini temsil ettiini belirttik. ENKSnin Suriye muhalefetiyle ayn fikir ve istikamette yürüyerek 2014 ylndan bu yana görümelere katldn söyledik. Mistura da, Bu tepkilerinizle karlaacam bilmiyordum ve ben yaptm açklamay baka bir medya kuruluuna verdiim demeçle düzeltim. Benim kast ettiim ey tüm Kürtlerin Suriye anayasasn hazrlamakta paylarnn olmasyd.

PKK/PYDnin Cenevre görümelerine çarlmas basksna deinen Aliko, Bu, ABDyi, PYD ve PKK balantsn ve PYDnin rejim ile i birliini bozmak zorunda brakr. kisi de çok zor. diye konutu.

ABDnin PKK/PYDye verdii destee ilikin Aliko, ABD, PYDye Arap unsurlar katarak, SDGyi oluturdu. Hedefi PYD adn gizlemekti. Ayrca Suriye Demokratik Meclisini kurdu. Riyad Dirar gibi rejim hapishanelerinde 5 yl yatan muhalif figürü baa getirdi. ifadelerini kulland.

Aliko, Ancak Türkiye çok iyi biliyor ki bu iki yapda da karar PYDnin ve en büyük destek PYDye gidiyor. dedi.

ABD PYDnin muhaliflere katlmas için bir yldr bask yapyor diyen Aliko, PYD/PKK ile ayn masaya oturmak için hiçbir olumlu sinyal almadklarn söyledi.

ENKS temsilcisi, PYDnin ne Suriye ne Kürt projesi var. Onlarn karar merkezleri Kandilde. ABD tarafndan kullanlarak DEAa kar savatrlyorlar. deerlendirmesinde bulundu.

Aliko, PYDnin ABD desteiyle Arap bölgelerine yaylmasnn Arap ve Kürtler arasnda bir nevi dümanlk oluturduunu kaydetti.

Ana Sayfaya Git