Putin: Rusya, Kırım halkının tercihine saygı duyacak

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Almanya Şansölyesi Angela Merkel’le yaptığı telefon görüşmesinde Kırım’da yapılan referandumun uluslararası hukuka uygun olduğunu, Rusya’nın Kırım halkının tercihine saygı duyacağını söyledi.

Haberler 16.03.2014 - 20:18 Son Güncelleme : 16.03.2014 - 20:18

Kremlin basın merkezinden yapılan açıklamada, Rusya ve Almanya liderlerinin Ukraynada yaşanan gelişmeler ve Kırım referandumunu ele aldığı belirtildi. Putin konuşmasında, Kırım referandumu uluslararası hukuka ve ulusların eşitliği ve kendi geleceğini belirleme hakkını tanımlayan BM Sözleşmesinin 1. Maddesine tamamı ile uygun. Rusya, Kırım halkının tercihine saygı duyacak. dedi.

Ukraynadan tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan eden Kırımda bugün gerçekleşen referandumda halkın büyük çoğunluğunun Rusyaya bağlanmaya evet demesi bekleniyor.

Putin, Ukraynanın doğu ve güney bölgelerinde radikal grupların Kiev yönetiminin göz yumması sonucu tansiyonu yükseltmeleri konusunda endişelerini dile getirdi.

Liderler Ukraynadaki gelişmeleri izlemek için geniş çaplı bir Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) misyonunun bölgeye gönderilmesi konusunda görüş alış verişinde bulundu.

Putin ve Merkel, Ukrayna sorunu ile ilgili müzakerelerin sürdürülmesi, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeierin de irtibatlı olmaları konusunda anlaştı.

Almanyanın inisiyatifi ile gerçekleşen telefon görüşmesinde Merkel, Paralimpik Olimpiyatlarındaki başarıları nedeni ile Putini tebrik etti.

Putin gün içinde Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayevle de yaptığı telefon görüşmesinde Ukraynada yaşanan gelişmeler ve Kırım referandumunu ele aldı.

Ana Sayfaya Git