Rabia Meydanı'nın boşaltılması davasında 75 idam

Mısır'da mahkeme aralarında Şehit Esma'nın babası Muhammed elBiltaci'nin de yer aldığı 75 kişi hakkında idam cezası verdi.

Haberler 29.07.2018 - 10:16 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Msrda mahkemenin aralarnda ehit Esmann babas Müslüman Kardeler Tekilat (hvan) yöneticilerinden Muhammed elBiltacinin de bulunduu 75 sank hakknda idam karar verdii belirtildi. Yarg kaynaklarndan alnan bilgiye göre, Kahire Ceza Mahkemesi bugün Rabia Meydannn boaltlmas olaylar davasnda 44ü tutuklu 31i firari 75 sann idamna hükmederek, evraklarnn, görüü alnmak üzere ülke müftüsüne gönderilmesini kararlatrd.

Sanklar arasnda Rabia Meydannda vurularak ehit edilen Esmann babas Muhammed elBiltaci, hvann siyasi kanad Hürriyet ve Adalet Partisi Genel Bakan Yardmcs sam elAryan, 25 Ocak Devriminin öne çkan isimlerinden Saffet Hicazi, eski Cumhurbakan Enver Sedat suikast davasndan suçlanan ve uzun süre hapis yatan Tark ezZumur ve ünlü Selefi davetçi Vecdi Guneym de yer alyor.

75 kiiye idam

Sanklar, Rabia Meydannn güvenlik güçleri tarafndan boaltld 14 Austos 2013te yol kesmek, kasten adam öldürmek ve güvenlik güçlerine mukavemette bulunmak gibi iddialarla mahkeme tarafndan suçlu bulundu.

739 sann yargland davada bütün sanklar hakkndaki kararn 8 Eylül 2018de açklanaca bildirildi.

Karara temyiz yolunun açk olduu belirtildi. Msr yasalarna göre, 60 gün içerisinde mahkeme kararna itiraz edilebiliyor. tirazn kabul edilmesi durumunda dava dosyas temyize gönderiliyor.

Msr yasalarna göre, idam dosyalar karara balanmadan önce ülke müftüsüne sevk ediliyor. Müftünün görüüne istiare amaçl bavurulduktan sonra mahkeme son kararn veriyor. Müftü mahkemenin verdii karar onaylamasa bile hüküm infaz edilebiliyor.

Ne olmutu?

Msrda demokratik yöntemlerle seçilmi ilk Cumhurbakan Muhammed Mursinin 3 Temmuz 2013te darbeyle görevden alnmasnn ardndan Rabia Meydannda eylemler balam ve 14 Austos 2013 tarihine kadar sürmütü.

Güvenlik güçleri, 14 Austos günü sabahn erken saatlerinde meydana müdahale etmi, olaylarda resmi verilere göre 8i polis 632 kii hayatn kaybetmiti.

300ü tutuklu 439u firari 739 sann yargland davada, hvan Rehberlik Konseyi Bakan Muhammed Bedii ve Muhammed Mursinin olu Avukat Usame Mursi de yer alyor.

Cemaatül slamiye liderlerinden Asm Abdulmecid ve Arap dünyasnn ünlü davet adam Selefi harekete mensup Vecdi Guneym de gyaben yarglananlar arasnda öne çkan isimler.

Mahkeme kararnn, Rabia Meydannn boaltlmasnn 5inci ylnn hemen öncesinde verilmi olmas ise dikkat çekti.

Ana Sayfaya Git