"Rejimden sadece özgürlük istedik, kurşunla karşılık verdi"

Suriye'de iç savaş 8. yılı geride bırakırken, Dera ilinde rejim karşıtı protestoları başlatan gençler, AA'ya konuştu

Haberler 15.03.2019 - 11:18 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Suriyede Bear Esed rejimi kart gösterileri balatan Deral gençlerden Muhammed el-Abbud, taleplerinin yalnzca özgürlük olduunu ancak rejim güçlerinin ate açarak karlk verdiini söyledi.

Derada 15 Mart 2011de Bear Esed rejimini protesto etmek için sokaa çkarak, halk ayaklanmasn balatan gençlerin çou imdi dlibde yayor.

Rejimin, Deray Temmuz 2018de youn saldrlar neticesinde ele geçirmesi üzerine dlibe göç etmek zorunda kalan gençlerden Muhammed el-Abbud, AA muhabirine yapt açklamada, Protestolarla korku ve sessizlik duvarn yktk. Rejimin gerçek yüzünü ortaya çkardk. Rejimden sadece özgürlük istedik ama o bize kurunla karlk verdi. dedi.

Halk ayaklanmasnn ilk günlerinin hafzasndan silinmediini söyleyen Abbud, nallah sndmz dlibden devrimimize devam edeceiz. Allahn izniyle rejimi ortadan kaldracaz. 10 yl geçse de vazgeçmeyeceiz. Suriye devrimi kalbimizde yerini koruyacak. diye konutu.

Abbud, Suriyenin bütün illerinden insanlar dlibde barnyor. Dolaysyla dlib Suriyedir. Kalplerinde devrim atanlar buradalar. nallah devrimimiz buradan yeniden yaylacak. ifadelerini kulland.

Son günlerde Derann baz noktalarnda yaplan rejim kart gösterilere deinen Abbud, bunlardan mutluluk duyduklarn söyledi.

- Deradaki ablukay kaçak yollarla atk

Deral Hüseyin Musalli de Derann dousundaki eyh Miskin kasabasndaki ilk göstericilerden biri olduunu ifade ederek, unutamad bir ansn öyle paylat:

eyh Miskinden Deraya doru yürüyorduk. Karmza bir rejim komutan çkt ve bizi vurmayacaklarn söyledi ancak biraz yürüdükten sonra üzerimize ate açma emrini o verdi. O an rejim gözümüzden dümütü. diye konutu.

Musalli, rejimin protestolarn ilk günlerinde Deray kuattn belirterek, Kente ekmek ve gda ürünlerinin girii yasakland. Deradan 15 kilometre uzaklktaki eyh Miskinde yayordum. Dera merkezdeki akrabalarmza ekmek ulatrmak için kollar svadk. Köylülerden para topladk. Kentteki ablukay kaçak yollarla atk. Ekmek, süt, ilaç yoktu. Hastaneleri kapattlar. Hastaneye gidenleri tutukluyorlard. çok zor dönemler geçirdik. ifadelerini kulland.

Gösterilere ilk katldmda içimdeki korkuyu yenmek için kalbimi söküp yerine ta koydum. diyen Musalli, Rejim, silahsz, barçl göstericilere ate açt. Rejim gerek Dera gerekse (Hafz Esedin 1982de büyük katliam yapt) Humusta Müslümanlara dümand. deerlendirmesini yapt.

Ana Sayfaya Git