Ruhani: "Trump'ın akıbeti de Saddam gibi olacak"

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, ABD yönetiminin akıbetinin de Irak'ın devrik lideri Saddam gibi olacağını belirtti

Haberler 23.09.2018 - 10:42 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

ran Cumhurbakan Hasan Ruhani, ABD Bakan Donald Trumpn da Irakn devrik lideri Saddam Hüseyin gibi anlamay bozduunu ve Saddamn bana gelenleri onun da yaayacan söyledi.

Ruhani, bakent Tahranda ran-Irak savann 38. yl nedeniyle düzenlenen törende konutu.

Ahvaz kentindeki silahl saldr gerçeklemeden önce yapt konumada Ruhani, 38 yl aradan sonra Saddam savaa tevik eden taraf ile kar kar karya olduklarn savunarak, ABDnin ran halkna 12 yl bask ve yaptrm uyguladktan sonra müzakere masasna oturduunu bir cümle için masann etrafndakileri 17 gün boyunca oyaladn ileri sürdü.

Nükleer anlamann bölgenin ve dünyann çkarna hizmet ettiini savunan Ruhani, Ancak Saddamn hikayesi burada da tekrarland ve 38 yl önceki sava tekrar balad. Fakat o zaman ABDyle çalan bir devletin savayd, bugün ise vekalet sava yok artk. ABD bizzat ran halknn karsnda duruyor. ifadelerini kulland.

Cumhurbakan Ruhani, Trumpn da Saddam gibi anlamay bozduunu ve Saddamn bana gelen akbetin mevcut ABD yönetiminin de bana geleceini söyledi.

IRAK-RAN SAVAI

20nci yüzyln önemli bir olay olarak kayda geçen Irak-ran sava 22 Eylül 1980 ile 20 Austos 1988 yllar arasnda 8 sene sürdü.

ki ülke arasnda geçmie dayanan snr ihtilaflar ve su yolu kontrolleri nedeniyle yaanan gerginlikler, ran ah Muhammed Rza Pehlevi döneminde 1975teki Cezayir Anlamasyla bir nebze yatmt. Ancak Cezayir Anlamasnn üzerinden 5 sene geçmeden randa Ayetullah Ruhullah Humeyni liderliinde 1979 ylnda gerçekleen devrim, iki ülke arasndaki tüm diplomatik köprülerin atlmasna yol açt.

Bölgedeki baz devletlerin de desteini alan Saddam Hüseyin, geçmiten ve bir türlü çözülemeyen attülarap su yolundaki hakkn gerekçe göstererek sava ilan etti.

ki ülke de karlkl olarak bakentler Tahran ve Badat bombaladlar. Büyük sivil ve askeri kayplarla ar maddi zararlara yol açan sava, iki tarafn da kabul ettii Birlemi Milletler Güvenlik Konseyinin 598 nolu kararyla 20 Austos 1988de sona erdi.

Ana Sayfaya Git