"Rus uçağı İl-20'nin düşürülmesinin sorumlusu İsrail"

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Suriye'de Rus İl-20 askeri uçağının düşürülmesinin sorumlusunun İsrail Hava Kuvvetleri olduğunu söyledi.

Haberler 24.09.2018 - 09:28 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Konaenkov, düzenledii brifingde, 17 Eylülde Rus uça l-20nin Suriyede düürülmesine ilikin kronolojik detaylar anlatt.

sraile ait 4 F-16 uçann Suriyedeki hedefleri vurmadan bir dakika önce Rus tarafna bilgi verdiini vurgulayan Konaenkov, srail uçaklarnn 21.40ta ksa bir süre önce verdikleri bilgiye göre ülkenin kuzeyinde deil, batsnda bulunan Lazkiye ilinde sanayi tesislerini vurduunu ifade etti.

Konaenkov, srail tarafnn, Rus tarafna önceden deil, operasyonun balamas ile birlikte bilgi verdiine dikkat çekerek, Bu eylem, ortak çalma gruplarnn faaliyetleri çerçevesinde salanan, 2015 ylnda Suriyedeki iki ülkenin silahl kuvvetleri arasnda olaylarn önlenmesi anlamasnn dorudan ihlalidir. dedi.

srail uçaklarnn yeri hakknda da bilgi verilmediine iaret eden Konaenkov, 21.51de Suriye hava savunma sistemlerinin çalmaya baladn bildirdi. lk saldr sonras srail uçaklarnn yeni bir saldrya daha hazrlandn anlatan Konaenkov, 21.59da yeni bir saldrya yönelen srail uçaklarndan birinin manevra yaparak l-20ye doru yaklatn belirtti.

SORUMLU SRALDR

Bu esnada l-20nin inie doru geçtiini ifade eden Konaenkov, Suriye hava savunma sisteminin ise bu yeni bir atak olarak algladn dile getirdi.

Konaenkov, srailli pilotun, l-20 uçann etkin yanstc yüzeyinin F-16dan çok daha büyük olduunu ve Rus uçann bu nedenle uçaksavar füzesinin hedefi haline geleceini anlamamas mümkün deil. srailliler, Rusyann silahl kuvvetlerinin, Suriye silahl kuvvetlerinden, dost düman tanma sistemlerinin farkl olduunu biliyorlard. Bu yüzden Suriye sisteminin, Rus uçan srail uça olarak alglayabileceini biliyorlard. diye konutu.

Bu srada Hmeymim Üssüne ini için dönü yapan l-20 uçann Suriye hava savunma sistemlerinin hedefine girdiini bildiren Konaenkov, Özellikle altn çiziyorum, srail uçaklar, Rus l-20 uçan hava savunma sistemine kar siper edinerek, manevra yapmaya devam etti. Saat 22.03te de Suriye hava savunma füzesi daha büyük ve daha yakn bir hedef olan l-20yi vurdu. Mürettebatn komutan, uçaktaki yangn ve uçan dümeye baladn bildirdi. Saat 22.07de uçak radardan kayboldu. ifadesini kulland.

MOSKOVA GÖRÜMELER

srail uçaklarnn yaklak 40 dakika daha bölgede bulunduunu kaydeden Konaenkov, 22.29da Rus askeri yetkililerinin uçan kaybolduunu, uçaa ulamak için srailli yetkilileri bilgilendirdiini aktard. Konaenkov, olaydan 50 dakika sonra srailli askeri yetkililerin talebe yant verdiini ve bölgenin temizlediini bildirdiklerini kaydetti.

srail Hava Kuvvetleri Komutan Amikom Norkin ve beraberindeki heyet, hafta içi gerçekletirdikleri ziyarette, l-20 uça hadisesine ilikin, Rusyay ikna etmek için Moskovada görümeler gerçekletirmiti.

Rus l-20 askeri uça, 17 Eylülde, Suriye rejimine ait S-200 hava savunma sistemi tarafndan düürülmü ve Rusya, sraile ait F-16 sava uçaklarnn, l-20 uçan kalkan olarak kulland için uçan füzelere maruz kaldn öne sürmütü.

Ana Sayfaya Git