Rusya-Türkiye ortak devriyesi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında Soçi’de varılan mutabakat gereği dün başlatılan Türk-Rus ortak devriyesi akşam saatlerinde tamamlandı.

Haberler 02.11.2019 - 10:29 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türk askerleri ile Rus askeri polisleri, mutabakat gerei dün sabah saatlerinde ilk ortak kara devriyesi için hazrlklarn tamamlarak start verildi.

DEVRYE TAMAMLANDI

Türk Silahl Kuvvetleri (TSK) ve Rus konvoyunun Suriyede güvenli bölgeyi tesise yönelik gerçekletirdikleri ilk ortak devriyeye insansz hava arac refakatinde 8 zrhl araç katld.

Mardinin Kzltepe ilçesinin 20 kilometre batsndaki Sevimli köyü mevkisinden hareket eden, Türk bayrakl zrhl araçlardan oluan TSK konvoyu, ortak kara devriyesine katlmak için snr geçerek, Rus askeri konvoyuyla bulutu.

EKPLERN KATILIMI

Türk-Rus ortak devriyesi, Rasulaynn 40 kilometre dousu ile Kamlnn 30 kilometre bats arasndaki bölgede yürütüldü. Bu yönde bir süre gözlemde bulunan ortak konvoy devriyesi, 4 saat sürdü. TSK konvoyu, devriyenin tamamlanmasnn ardndan snr hattna döndü. Snrn sfr noktasndaki gelimeleri çok sayda basn mensubu takip etti.

RUSYA 300 PERSONEL

Rusya Savunma Bakanl, Suriyenin kuzeyine takviye olarak 300 personel ve 20 zrhl araç gönderdi. Rus askeri polisinin her gün en az 10 yerleim biriminde devriye yaplacak. Rus askeri polisi, snr noktasnda Türk konvoyunu Tigr tipi zrhl araçlarla karlayacak ve devriye faaliyeti balayacak. Devriye faaliyeti kapsamnda be saat içinde yaklak 150 kilometre kat edilmesi ve her kontrol noktasnda rapor düzenlenmesi gerekiyor.

KAMILI DA DAHLDR

Öte yandan Dileri Bakan Mevlüt çavuolu, Güvenli Bölgede gerçekletirilen Türk-Rus ortak devriyelerine ilikin, Rusya ile vardmz mutabakatn özü udur; Frat Nehrinden Irak snrna kadar, 30 kilometre derinlie kadar tüm PKK/YPG teröristleri çkarlacak. 10 kilometrelik derinlikte birlikte devriye gezeceiz, birlikte devriye faaliyetleri balad. dedi.

çavuolu, Akdeniz Üniversitesi Hukuk Fakültesi Konferans Salonunda düzenlenen, lk Ders ve 4. Uluslararas Türk-Alman Sempozyumu çerçevesinde, Sahada ve Masada Güçlü Diplomasi konulu ilk dersi verdi.

Dünyann ikinci süper gücü Rusya ile 17 Ekimde Rusya ile anlama yaptklarn belirten çavuolu, müzakerelerle Rusyann bu harekatn meruiyetini kabul ettiini aktard.

Harekatn meruiyetini ve burada kalmalarn Rusyann kabul ettiini aktaran çavuolu, Rusya ile vardmz mutabakatn özü udur; Frat Nehrinden Irak snrna kadar, 30 kilometre derinlie kadar tüm PKK/YPG teröristleri çkarlacak. 10 kilometrelik derinlikte birlikte devriye gezeceiz, birlikte devriye faaliyetleri balad. Teröristlerin 30 kilometre çkarlmasnda Kaml dahildir, oradan da çkartlacak ama devriyede hariçtir. çünkü bandan beri burada zaten rejim var. Onlarla kar karya gelmemek için. diye konutu.

Yllardr Amerika ile Münbiçten bu terör örgütlerini çkarmak istediklerini anlatan çavuolu, unlar söyledi:

Ruslar var burada, bunlar çkarn diyorduk. Bu mutabakata göre iler yolunda gidiyor, eksiklikler olabilir, kararlmz var. Ama bu mutabakata göre buralarda Amerika çekildii için Ruslar var. Zaten Tel Rfatta onlar vard. Hem Münbiçten hem Tel Rfattan YPG/PKK terör örgütleri çkartlacak. Yani biz en az hasarla iki mutabakatla istediimizi aldk. Sahada ve masada güçlü olabilirseniz bunlar yapabilirsiniz. Harekat yapmasaydk bunlar olmazd. Sahada ve masada güçlü olacaz iin özet bu. Her zaman diplomasinden çözümden yanayz her zaman verdiimiz söz tutarz, muhataplarmzdan da sözlerini tutmasn bekleriz.

Ana Sayfaya Git