'Sıcak çatışmadan en fazla Güney Kıbrıs korksun'

KKTC Başbakanı Tatar, son dönemde Doğu Akdeniz'de gerginliğin tırmanmasıyla ilgili, "Sıcak çatışmadan en fazla Güney Kıbrıs korksun, esas kaybedecek olan Güney Kıbrıs'tır." dedi.

Haberler 17.07.2019 - 10:29 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kuzey Kbrs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Babakan Ersin Tatar, Dou Akdenizde trmanan gerginlik, KKTC-Türkiye ilikileri, Rumlarla yürütülen müzakere süreci ve iç politika gündemi gibi konularda deerlendirmelerde bulundu.

Rumlarn tarihi sürece bakldnda Kbrs bir Yunan adas olarak gördüklerini, hayallerinin de Kbrs Yunanistanla birletirmek olduunu söyleyen Tatar, Onlarn (Rumlar) dünyas ve corafyasnda Türklere yer yok ve bizi hep aznlk olarak görmülerdir. Bu ekilde yanl ideolojik durula bizleri hafife almlar ve küçümsemilerdir ama Kbrs Türk halk bu topraklarda anl direni göstermitir. Türkiyenin de desteiyle bu ülkede mukavemetçi bir ruhla 1974teki Kbrs Bar Harekatna kadar direnmitir. Kbrs Bar Harekat ile Adada tarihsel bir süreç tekrar yaanmt. O günden bugüne Kbrs Türk halk daha da köklemi ve Kuzeyde kendi cumhuriyetini kurmutur. Dünya her ne kadar da tanmasa da kendimizi dünyaya kabul ettirmi durumdayz çünkü burada bir realite var. dedi.

KKTC Cumhurbakan Mustafa Aknc ile yapt son görümede Rumlarla yürütülen müzakere süreçlerine de deindiinin altn çizen Tatar, Anlamann ekli ne olacaksa konfederasyon olur, federasyon olur veya iki devlet olur. Hiç fark etmiyor, Kuzeyde ayr bir devletimiz vardr. Bu devleti de hiçbir güç ortadan kaldramaz. diye konutu.

Babakan Tatar, öyle devam etti:

Nitekim Türkiye Cumhuriyet ile yaptmz önemli deerlendirmelerde artk Dou Akdenizde öyle bir olaylar gelimitir ki Türkiyenin de bölgedeki liderlik iddialar, bölgesel güç olmas ve Dou Akdenizdeki hidrokarbon, petrol ve doalgaz gibi zenginliklerin ortaya çkmas ve Türkiyenin kararll, artk Dou Akdenizde Kbrsn kuzeyindeki KKTCnin yaamasn gerektirmektedir. KKTC ile birlikte Türkiye Cumhuriyetinin yapt anlamalar ve Mavi Vatan dediimiz bu konseptler, bu corafyada Türkiye ile birlikte bizleri bir güç olarak ortaya çkarmtr. Dolaysyla eskiye göre Kbrs çok daha önemli bir noktaya gelmitir. Haliyle Kbrs Türk halk da bunun bilinci içerisindedir. Burada kendi hak ve çkarlarmzn korunmas, bu topraklarda var olabilmemiz, çocuklarmzla ve gençlerimizle ileride bu iddialarmz sürdürebilmemiz, KKTCnin güçlenmesinden geçmektedir. Artk Kbrs Türk halk, Rumlarn ve dierlerinin oyununa gelmez diye deerlendiriyoruz. Bizlerin Annan Plan sonrasnda Türkiye Cumhuriyeti ile birlikte gösterdii kararllk, Kbrsta iki ayr devletin olduunu, KKTCnin yaamas gerektiini ve asla Türkiyenin buradan çekilmemesini içermektedir. Ana vatan Türkiyenin Adadaki etkin ve fiili garantörlüünün sonsuza kadar devam etmesi noktasndaki direniimiz dünyaya da anlatlmaktadr ve anlatlmaya devam edecektir.

Onlarn bizimle masaya gelmesi mümkün deildir

Bu yola Türkiye ile baladklarn ve Türkiye ile buralara kadar geldiklerini kaydeden Tatar, KKTCnin her ne kadar henüz tannmam olsa da Türkiye Cumhuriyetinin KKTCyi tanmasnn, buraya desteini sürdürmesinin ve KKTCnin her geçen gün güçlenebilmesinin kendileri için bir bahtiyarlk olduunu söyledi.

Tatar, unlar kaydetti:

Rumlarn ve Yunanistann bütün hayali, Kbrsn bir bütün olarak ABye girmesi, Türkiyenin buradan çekilmesi ve Kbrs Türk halkn zaman içerisinde aznlk durumuna düürerek yok etmektir. Bizim direniimiz ve kararllmz bu ekilde devam ettii sürece onlarn bizimle masaya gelmesi mümkün deildir. Bizim içimizde de muhalifler, federasyonu destekleyenler ve dünya görüü bizden farkl olanlar vardr. Onlara göre, Kbrs Türk halk eit temelde, AB içerisinde ve Türkiyenin garantörlüü olmadan da yaayabilir. Fakat halkn geneli bizim yolumuzdadr, ben buna yürekten inanyorum. Halkmzn geneli, KKTCnin bir devlet olarak güçlenmesini, Türkiyenin etkin ve fiili garantörlüünde devam ettirmemiz gerektiini düünmektedir.

Zenginliklerin ortak komitede deerlendirilmesi için öneriler sunduk

Adada Türk tarafnn hidrokarbon kaynaklar konusundaki pozisyonunun, Kbrstaki zenginliklerin paylamnda Kbrs Türk halknn, Kbrs Rum halk kadar hakk bulunduu yönünde olduuna dikkati çeken Tatar, bunun Türkiye tarafndan da desteklendiini ifade etti.

Babakan Tatar, sözlerini öyle sürdürdü: Uzmanlarn kara sular ve ekonomik münhasr bölgeyle ilgili haritalarna baktmzda, KKTCnin, kendi halknn verdii yetkiye dayanarak Türkiye Cumhuriyeti ile yapt anlamalara göre kendine ait bölgeleri vardr. Biz yine de iyi niyetli olarak BM nezdinde Rum taraf ile yaptmz görümelerde, Sayn Akncnn da ifade ettii gibi, bütün bu zenginliklerin ortak bir komitede deerlendirilmesi için öneriler sunduk ama hiçbir zaman bu öneriler kabul görmedi. Rum taraf kendilerini Kbrsn tek egemen halk olarak görmektedir, Kbrs Türkleri ile ne yönetimi de ne de bu zenginlikleri paylama niyetinde deildir. Yaptmz ortak komite açklamasnda yine aratrmalarn ve zenginliklerin deerlendirilmesi için bir bar eli uzatlmaktadr. Olumlu yant geleceini ben ahsen düünmüyorum. Dolaysyla Türkiye ile birlikte bizim bu hareketimiz, Fatih gemisinden sonra Yavuz gemisinin de bölgeye sondaj aratrmalarnda bulunmalar için gelmeleri yerindedir. Biz böylelikle dünyaya Bizim de onlar kadar haklarmz vardr. Onlar buralarda aratrmalar ve sondaj çalmalar yapyorlarsa biz de buralarda yapyoruz. mesajn veriyoruz.

Dou Akdenizde yürütülen mücadele sürecini KKTC ile Türkiyenin yönettiine iaret eden Tatar, Türkiyenin dünya ile ilikileri ve sahip olduu 80 milyonluk nüfusu ile bölgede daha büyük çkarlarnn söz konusu olduuna vurgu yapt.

Scak çatmadan Güney Kbrs korksun

Babakan Tatar, öyle devam etti: Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbakan Yardmcs Fuat Oktayn KKTC ile ilgili koordinasyon ilerini yürütmek üzere görevlendirildiini örendik, kendisine baarlar diliyorum. Onun da ifade ettii gibi Türkiye Cumhuriyeti dünyann 16nc dev bir ekonomisidir. Türkiye Cumhuriyeti bu konularda kararlln göstermektedir. Birileri bir ey dedi diye, biz haklarmzdan asla vazgeçmeyeceiz çünkü biz onurlu bir milletiz. Bu onurlu millete yakan hakkn aramaktr. Kbrs Türk halk, Türkiye Cumhuriyetine sonuna kadar güvenmektedir. Burada gerilimden bahsedilmektedir, scak bir çatma olabilir mi diye birtakm eyler gündeme zaman zaman geliyor. Scak çatmadan en fazla Güney Kbrs korksun. Herhangi bir gerilim veya Allah korusun, çatma durumunda esas kaybedecek olan Güney Kbrstr. Bunun hesabn da onlar herhalde gayet iyi yapyorlar. Bizim Kbrs Türk halk olarak, Türkiye Cumhuriyeti ve yöneticilerine olan güvenimizi bir kez daha buradan ifade ediyorum. Bu süreç gerçekten iyi yönetilmektedir.

3 yllk protokol hazrl içerisindeyiz

Türkiye ile KKTC arasndaki mali protokolün temmuz ay içerisinde imzalanacan düündüklerini belirten Tatar, bunun için bütün hazrlklar yapldn söyledi.

Tatar, u deerlendirmelerde bulundu:

Türkiye ile u anda imzalayacamz protokol 2019un geriye kalan bölümü için olacaktr. Bilahare ekim ayndan evvel, bütçe çalmalarndan önce de 2020, 2021 ve 2022 için 3 yllk bir protokol hazrl içerisindeyiz. Önemli olan bu istikrar salayabilmektir. Fuat Oktayn da ifade ettii gibi, bu protokollerle esas niyet edilen istikrarn devamdr. Bütün bu çalma ve mücadele içerisinde ekonominin de gelimesi, Kbrs Türk halknn ekonomik alanda da kalknmas ve kendi insanna refah salayabilmesi ayrca önemli bir meseledir. Bu manada da KKTCde küçümsenemeyecek derecede mesafeler kaydedilmitir, sektörler olumutur. Bu sektörlerin banda turizm gelmektedir ve KKTCde 30 bine yakn yatak kapasitesi olumutur, büyümeye de devam ediyor.

KKTCde turizmin dnda eitim, hafif sanayi, bankaclk ve inaat gibi sektörlerin de gelitiini kaydeden Tatar, Türkiyeden getirilen asrn su projesiyle ylda 75 milyon metreküp su, Türkiyeden KKTCye akmaktadr. Bu da tarmsal faaliyetleri daha ileri boyuta götürebilecektir. Dolaysyla u anda gayrisafi milli haslamz 20 milyar Türk lirasnn üzerine tamay baardk. Kii bana milli gelirimiz 13 bin dolar civarndadr. Hedefimiz bu rakam önümüzdeki yllarda çeitli sektörlerde yapacamz çalmalarla 25 bin dolar seviyesine artrabilmektir. Bu güzel admlarla bunu baaracamza inancmz tamdr. Türkiye Cumhuriyeti ile de yaptmz çalmalarla bu seviyeyi yakalayabileceimize, halkmza daha fazla refah ve mutluluk vereceimize inanmaktayz. ifadelerini kulland.

Esas ülkeyi yöneten babakandr

Babakan Tatar, gelecek sene nisan aynda KKTCde yaplan cumhurbakanl seçimlerinde aday olup olmayacayla ilgili soruya ilikin, unlar kaydetti:

Bu, parti içinde deerlendirilecek bir meseledir. Daha önümüzde 10 aylk bir süreç var. Bizde bakanlk sistemi diye bir durum yok. Esas ülkeyi yöneten Babakan, Bakanlar Kurulu ve bize destek veren milletvekilleridir. Cumhurbakanl makam farkl bir makamdr, evet toplum lideridir ama günün sonunda esas görevi uluslararas ve Rumlarla olan görümeleri yürütmektir. Elbette cumhurbakannn baka görevleri de vardr ama esas ülkeyi yöneten babakandr. Dolaysyla ben yeni bir babakan olarak u anda partim farkl düünmezse babakanlk görevinde kalmay tercih ediyorum. Bunu partimiz içerisinde yapacamz deerlendirmelerle daha sonra netletireceiz.

Ana Sayfaya Git